Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|04 feb, 2014|Pressmaterial

WWFs fiskguide 2014: Rött ljus för västkusträka och stenbitsrom

Läget för nordhavsräkan har försämrats och den får rött ljus i WWFs nya konsumentguide för fisk och skaldjur. Också stenbitsrom och tonggol-tonfisk blir röda. Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide som får gult ljus medan pilgrimsmusslan blir grön om den är handplockad.

– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Nordhavsräkan blir nu rödmärkt överallt utom i Barents hav. Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom.

Att kasta tillbaka småräka för att höja värdet på fångsten förbjöds i Västerhavet 2009, men kontrollen av den olagliga aktiviteten har inte skärpts tillräckligt. I Sverige landas ca 1 200 ton kokt räka av svenska och danska fiskebåtar – och drygt 8 000 ton importeras från Norge.

WWF har upprepade gånger tryckt på ansvariga myndigheter, men responsen har varit svag och få åtgärder har satts in.

Fiskguiden bedömer fiskarterna utifrån beståndens status, förvaltningens hållbarhet
och fiskets ekosystemeffekter.

– Kraven på ett ansvarsfullt fiske ökar i Sverige och hela Europa. Förvaltningen och kontrollen måste säkras. Andelen miljömärkta fiskprodukter ökar hela tiden och där vill vi även se västkusträkan framöver, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

Nu går WWF in i ett projekt med svenska räkfiskare för att stödja ett mer selektivt fiske.

– Det är ett känt faktum att utkasten i fisket måste upphöra. I samarbete med SLU och WWF startar vi försök med en räktrålare för att få våra försök vetenskapligt säkrade. Vi ska pröva selektiva metoder och större maskor för att se om läget förbättras, säger Jan Norlenius, fiskare och styrelseledamot i Sveriges Fiskares Riksförbud, SFR.

Ofta brister det i informationen om olika fiskbestånd, menar WWF. 
– Vi vet inte hur mycket fisk som finns eller hur mycket som kan fiskas. Det krävs en del modiga beslut av ansvariga myndigheter för att Sverige ska uppnå hållbarhetsmålen, säger Charlotta Järnmark, utvärderingsansvarig för årets fiskguide på WWF.

En positiv nyhet är att Hjälmaregösen blivit omcertifierad enligt MSC (Marine Stewardship Council) och kan ätas med gott samvete, liksom torsk från östra Östersjön. Dessutom har den första norska laxodlingen certifierats enligt ASC (Aquaculture Stewardship Council) och får därmed grönt ljus.

Bläckfisk är en ny art i årets fiskguide. Både den åttaarmade och den tioarmade har gul färg om den fångas med fällor eller selektiv trål. Pilgrimsmussla är också ny på listan – och har grönt ljus om den är handplockad.

När det gäller odlade arter har norsk lax fortfarande gult ljus – medan ASC-certifierad lax är grön. Chilensk lax har rött ljus. Fisk- och räkodlingar medför olika typer av miljöproblem som rymningar, sjukdomsspridning, näringsläckage och ohållbart foderfiske. Certifiering bidrar till en snabbare utveckling mot hållbara odlings- och fiskemetoder.

Fakta räkfiske: Fiskarna får två slags räkor i sina fångster: Råräkor (som inte kokas ombord) är små räkor som förpackas i burk eller konserver. Kokräkor (som kokas ombord) är större räkor som säljs som färska eller frysta. Fiskaren kan få upp till tio gånger mer betalt för de stora än för de små räkorna. Båda storlekarna ingår i samma kvot.

Fakta: WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?” 2014 kommer nu ut i en åttonde upplaga. Den lanserades första gången i Sverige 2002 och är en hjälp för konsumenter, dagligvaruhandel och restauranger att göra hållbara val av fisk. Den är en del av WWFs arbete för att värna hållbara marina ekosystem och stoppa utfiskningen av våra vatten. Den har spridits i miljontals exemplar.

WWF rekommenderar alla att fråga efter produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller Krav för att göra enkla och hållbara val för inköpare och konsumenter. Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete är en av vår tids stora samhällsfrågor. Mer än 85 procent av världens kommersiella fiskbestånd är antingen fullt utnyttjade eller överfiskade.

WWFs konsumentguide ”Fisk till middag?” bifogas.
Pressbilder kan laddas ned på www.wwf.se

För mer information, kontakta:
Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 070-105 30 57,
inger.naslund@wwf.se
Charlotta Järnmark, utvärderingsansvarig för årets fiskguide WWF, 072-23 69 102, charlotta.jarnmark@wwf.se
Jan Norlenius, fiskare och styrelsemedlem i SFR, 0705-62 27 36
Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 0706 - 29 10 77,
marie.vonzeipel@wwf.se

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 08/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se