Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 jan, 2023|Pressmaterial

Yoga for Nature 2023: Hjälp havssköldpaddorna tillsammans med Sveriges yogaprofiler

Yoga tillsammans med några av Sveriges mest omtyckta yogaprofiler och samla in pengar till WWFs arbete för havssköldpaddorna i Medelhavet. Klasserna körs både online och fysiskt och anmälningsavgiften på 100 kronor skänks oavkortat till WWF-insamlingen Yoga for Nature 2023.

Havssköldpadda sedd bakifrån (Caretta caretta), Zakynthos, Grekland  Foto Michel Gunther.jpg

Den oäkta karettsköldpaddan (Caretta caretta) lever i vattnen utanför den grekiska ön Zakynthos. Foto: Michel Gunther/WWF

”Yoga for Nature” är ett insamlingsevent som sker för andra gången, i år till stöd för WWFs arbete med havssköldpaddorna. De insamlade pengarna under förra årets kampanj gick till WWFs tigerarbete.

–Samarbetet kan bli ett fantastiskt bidrag till att rädda några av Medelhavets fascinerande men hotade havssköldpaddor, säger Inger Näslund, senior havsexpert på WWF, som bland annat besökt sköldpaddsstränderna på den grekiska ön Zakynthos.

Sköldpaddornas boplatser skyddas

Bara en av tusen nykläckta havssköldpaddor av arten Caretta caretta (Oäkta karett-sköldpadda) klarar sig till vuxen ålder. För att skydda havssköldpaddornas boplatser, ägg och nykläckta ungar, jobbar WWF med insatser på den grekiska ön Zakynthos. Sekania-stranden har strikt skydd genom WWF. Parkvakter och volontärer arbetar varje säsong vid de turisttillåtna stränderna i nationalparken för att skydda äggläggningsplatserna och informera turister.

Några av Sveriges mest populära yogalärare har nu gått ihop för att samla in pengar till havssköldpaddorna. Samarbetet sker mellan WWF och Yogobe, en digital tjänst inom mental och fysisk hälsa. Ett 30-tal yogalärare håller fler än 30 donationsbaserade klasser online och i studio mellan den 6 - 26 februari. Varje yogalärare har också sin individuella insamling inom teamet Yoga for Nature 2023.

 –Vi ser verkligen fram mot samarbetet med WWF. Genom detta yogainitiativ gör vi en fin insats för vår egen hälsa och välbefinnande samtidigt som vi stöttar havssköldpaddorna, säger Peter Munteanu, medgrundare till Yogobe.

Många andra stöttar initiativet, bland dem instruktörer och influencers som Ulrica Norberg, Magdalena Mecweld, Anja Bergh, Lisa Wingårdh, Milla Floryd, Annelie Pompe, Veronica Jäderlund och Sandra Adrian.

Skänk en gåva och yoga med uppskattade yogaprofiler

Deltagarna kan välja mellan att skänka 100 och 300 kronor som oavkortat går till insamlingen. Klasserna varierar från fysisk hathayoga till mer lugna varianter som yinyoga, yoga nidra och meditation. Några av klasserna är även på engelska och på olika nivåer.

  • Ge 100 kr eller mer så får du delta på vald LIVE-klass samt får tillgång till inspelningen av klassen i 72 timmar.
  • Ge 300 kr eller mer så får du delta på vald liveklass samt tillgång till inspelningen av klassen i en hel månad.

Läs mer och boka din yogaplats här: www.wwf.se/yogafornature

FAKTA: 

Havssköldpaddor tillbringar större delen av livet i havet. De förekommer främst i varma tropiska och subtropiska hav. Hanarna lämnar aldrig havet och honorna kommer endast upp på land för att lägga ägg på lämpliga sandstränder. I juni varje år kommer den oäkta karettsköldpaddan (Caretta caretta) till några av Zakynthos stränder. Honorna lägger cirka 120 ägg per gång som kläcks efter 55-60 dagar. Av 1000 ägg överlever bara en enda sköldpadda till vuxen ålder. Efter kläckningen under sensommaren kravlar sig ungarna upp ur sanden för att ta sig ner till vattnet.

Sköldpaddorna måste konkurrera med turisterna om de attraktiva sandstränderna. Ett område vid Laganasbukten är sedan 1999 skyddat som marin nationalpark.

I dagsläget är det människan som utgör det största hotet, bl a genom bifångst i fiske, miljöförstöring, föroreningar och strandnära bebyggelse. Det har resulterat i kraftigt minskade populationer.

Se Youtubefilm: https://youtu.be/2vsnIu1cBpA

Starta egen insamling: https://startainsamling.wwf.se/participant/yoga-8-feb-kl-7745

 

För frågor, kontakta:

Inger Näslund, senior havsexpert WWF, 070-105 30 57

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Peter Munteanu, vd och medgrundare av Yogobe, peter@yogobe.com

070-940 06 02

Dela gärna:

Senast ändrad 10/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se