Gå till huvudinnehållet
Korallrev Mocambique Coral reef Mozambique.

Projekt NORRA MOÇAMBIQUEKANALEN

Skydd av norra Moçambiquekanalen

Området kring norra Moçambiquekanalen har med sin rika biologiska mångfald en enorm betydelse för att ge försörjning och minska fattigdom i västra Indiska oceanen. WWF arbetar för att bevara kustnära och marina ekosystem i regionen.

Norra Moçambiquekanalen är det stora marina område som ligger öster om kustländerna Moçambique och Tanzania och väster om önationerna Madagaskar, Komorerna, Seychellerna och Réunion. En region där tio miljoner människor lever i den kustnära zonen.

Området är oceanografiskt viktigt med strömmar som går upp längs kusten och sedan åter. De för då med sig olika organismer men utgör även vandringsstråk för arter som tonfisk, valhaj, valar och havssköldpaddor.

Den biologiska mångfalden är grunden till försörjningen för den kustnära befolkningen, men den är även viktig för stora kommersiella fiskeföretag. Ett mål med projektet är att samarbeta med privata företag som kan tänkas arbeta nära de lokala samhällena. Detta kan bidra till att förbättra lokalsamhällenas infrastruktur och utveckling av mer uthållig verksamhet för nyckelsektorer som fiske, turism, olja och gas.

Målet är att bevara kustnära och marina ekosystem i regionen. WWF Madagaskar har samordningsansvar för den arbetsgrupp som bildats för att driva projektet. De största icke-statliga organisationerna i regionen, Birdlife International, CORDIO, WIOMSA och WWF, har gått samman för att arbeta med området. Arbetet ska främst ske genom delaktighet mellan olika partners och genom en strategi baserad på de lokala samhällenas långsiktiga behov.

Stöd för detta arbete kommer från Sida.

Fiskare i floden, Moçambique

Mål

  • Att öka samhällets engagemang att förvalta naturresurserna hållbart. På så vis kan man förbättra möjligheterna till försörjning för den kustnära befolkningen.
  • Att påverka regeringars åtaganden för att hållbart nyttja naturresurser och för att få fram ett genomtänkt regionalt samarbete. Genom detta kan vi åstadkomma förändringar.
  • Att påverka privata företags rutiner och beslut när det gäller hur de hanterar naturresurser.
  • Att ett företag med så kallade ylang-ylang-plantager ska förbättra sitt sociala och miljömässiga ansvar på ön Moheli, Komorerna. Detta kan vara avgörande för att förbättra öns förvaltning av naturresurser samt för att förbättra lokalbefolkningens möjligheter till uppehälle.
  • Att arbeta med processen för Nairobikonventionen och ta fram argument till varför det är bra att investera i den här regionen.

Senast ändrad 18/09/19

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se