Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-isbergssallad

Isbergssallat

Isbergssallaten växer ute på fälten och är den vanligaste odlade sallaten i Sverige. Den är formad som ett hårt fast huvud. Liksom gurkan består den till 96% av vatten. Isbergssallat i svenska butiker kommer ofta från Sverige och södra Europa, till exempel Spanien. Odlingen av isbergssallat kräver inte mycket mark men kan i södra Europa ha hög påverkan på vattenresurserna. Även användningen av bekämpningsmedel kan vara hög.

Deppiga fakta om isbergssallat: Tyvärr är det ett enormt stort svinn av isbergssallat. Hela 65% av sallaten riskerar att lämnas kvar ute på fälten! Detta beror dels på vädret, om all sallat mognar samtidigt så blir priset så lågt att det inte lönar sig att skörda, dels på att kvalitetskraven är hårda och om det uppstår skönhetsfel så kasseras stora mängder.

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologisk isbergssallat från Sverige

Klimatpåverkan från svensk isbergssallat kan vara omkring hälften jämfört med importerad sallat. Ekologisk isbergssallat är dessutom odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter svensk KRAV-märkt eller EU-ekologisk!

Ät gärna

  • Ekologisk isbergssallat från Europa
  • Isbergssallat från Sverige

Ät ibland

  • Isbergssallat från Europa

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se