Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-kikartor

Kikärtor är en av de mest odlade baljväxterna i världen – och lär ha ätits som mellanmål i antika Rom. De är huvudingrediensen i många världsberömda rätter som exempelvis falafel och hummus. Kikärtor odlas i många länder och kallas även för garbanzobönor.

Kikärtor har väldigt låg klimatpåverkan och är resurssmarta. Visste du att kikärtsspadet går att använda till att göra till exempel veganska maränger? Bra för de som inte tål eller vill äta ägg.

Både att koka hemma och att köpa konserverade kikärtor är riktigt bra val! Allra bäst är att koka hemma då klimatpåverkan från konservering och transport är omkring fyra gånger högre jämfört med att koka hemma. Konserverade kikärtor har ändå låg klimatpåverkan, men hade de konserverats i Sverige hade klimatpåverkan varit ungefär samma som hemmakokade ärter. Så kom igen bönföretagen – börja konservera bönor och ärtor i Sverige!

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologiska kikärtor

Ekologiskt visar att kikärtorna är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät gärna

  • Kikärtor

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se