Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-sparris

Sparris finns i olika färger – vanligen grön eller vit. Den gröna sparrisen skördas ovanför jorden när sparrisknopparna blivit ungefär 20 centimeter. Vit sparris skördas från samma plantsort, men skillnaden är att stänglarna skördas under jord, precis då knopparna bryter genom jorden och innan de börjat få sin gröna färg. I kommersiella odlingar används en specialkniv till att hugga av sparrisen ungefär 20 cm under jorden.

Sparris är en ganska resurskrävande gröda som kan ha relativt hög klimatpåverkan i jämförelse med andra grönsaker. Önskvärt vore därför om färsk sparris bara fanns i butik just under sin korta odlingssäsong. Tyvärr är det oftast inte fallet då färsk sparris flygs hit från andra delar av världen året om, främst från Sydamerika. Klimatpåverkan blir då betydande – i sparrisens fall 20 gånger högre än för de vanligaste livsmedelstransporterna väg och båt. Odlingen av sparris kan också ha mycket hög påverkan på vattenresurserna i dessa områden.

Visste du att sparris har så många fans att det firas sparrisfestivaler i Sverige när de första sparrisarna är skördemogna? Heja dessa festivaler – för det är då vi borde äta färsk sparris!

WWFs råd

Ät ibland

  • Ekologisk sparris från Europa

Ekologisk sparris är odlad utan kemiska bekämpningsmedel vilket är bra för den biologiska mångfalden. Den relativt stora användningen av mark och vatten, liksom den lite högre klimatpåverkan kan dock fortfarande vara betydande.

Var försiktig

  • Sparris från Europa
  • Sparris från Sydamerika

Att äta sparris när det är odlingssäsong i närområdet är långt mycket bättre än sådan som har flygimporterats från Sydamerika. Eftersom odlingssäsongen är ganska kort passar det bra att bara äta den precis då – och helst ekologisk!

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se