Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-svamp

Den vanligaste svampen i svenska butiker är champinjoner. Champinjoner tar sin näring från dött organiskt material, som dött gräs, halm, gödsel och barr. I champinjonodling läggs stor vikt och mycket arbete för att i flera steg med värmeprocesser få en optimal kompostjord som svampmycelet kan växa i. Mycket god hygien är också viktigt då champinjoner odlas i fuktiga och varma miljöer. Det finns få studier på champinjonodlingens miljöpåverkan, men champinjoner kan troligen ha en relativt hög klimatpåverkan och precis som med växthusodling kan energikällan spela en avgörande roll. När det kommer till svamp som växer vilt i skog och mark så är den inte förknippad med någon betydande miljöpåverkan. Transporterna påverkar givetvis och det allra bästa är att själv promenera eller ta cykeln till skogen för att njuta av vad naturen ger!

Visste du att det växer omkring 40 champinjonarter i Norden? En del är svagt giftiga eller innehåller kadmium, vilket gör dem mindre lämpliga att äta.

WWFs råd

Ät helst

  • Vildväxande svensk svamp

Ät gärna

  • Ekologiska champinjoner

Ekologiska champinjoner är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät ibland

  • Champinjoner

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se