Var med du också och gör skillnad – bli WWF Vän!
När rensningen är gjord gäller det att inte fylla ut tomrummet med nya prylar. Varje inköp planeras länge.
– Målet är att inköpet helst ska räcka hela livet, säger Elisabeth.
Det mest utmanande med minimalismen är den emotionella biten, tycker de.
– Böcker är svårast, jag älskar böcker, säger Johan och sneglar mot bokhyllan som har en mycket kort bokrad.
– Det här är några fina, dyra klänningar som jag inte lyckats rensa bort, säger Elisabeth och visar sin garderob som i övrigt bara innehåller ett fåtal plagg som går att kombinera.
De stora fördelarna med minimalism är mer kraft och tid till det som är viktigt, tycker paret. Och så sparar man pengar och kan till exempel gå ner i arbetstid. Att paret konsumerar mindre är dock något inte alla varit positiva till.
– Vi har fått höra att det inte skulle vara hållbart att leva så här ur ett samhällsekonomiskt perspektiv och att alla måste konsumera. Men vi tänker att vi kanske måste gå till en annan typ av ekonomi med reparationer och tjänster i stället? Så som många konsumerar nu är ju inte hållbart, säger Johan.
Under de fem år som paret levt minimalistiskt har de hunnit få två barn och för några månader sedan lämnade de sin tvåa för en villa norr om Stockholm. Alltsammans händelser som brukar betyda ett kraftfullt inflöde av nya ägodelar. Men Johan och Elisabet jobbar hårt med vad de kallar ”slow consumption” – noggrant genomtänkta inköpsbeslut.
– Tidigare var en in en ut naturligt, av utrymmesskäl. Nu har vi möjligheten och utrymmet att förvara saker vi tidigare skulle gjort oss av med, vilket också innebär en risk, säger Elisabeth.
Familjens erfarenhet av en minimalistisk livsstil och deras grundläggande värderingar gör dock att de inte kommer samla på sig onödigt mycket även om utrymmet finns, tror de.
– Eftersom det fortfarande ekar i huset och flera garderober står tomma får jag väl säga att vi lyckats bra, slutar Johan.