Att bo fler på mindre yta minskar våra personliga klimatavtryck. En ny, lyxigare form av kollektiv prövas nu i Stockholm. Målet: att krympa boendeytan med 60 procent utan att tappa kvalitet.
HUSET K9 PÅ ÖSTERMALM I STOCKHOLM känns som en blandning av lyxig studentkorridor och konferensanläggning med personlig känsla. Här är inrett med vintagemöbler, välskötta krukväxter och mattor i varma färger.
En av hyresgästerna som tar emot är Albert Payaro, spansk student och miljöentreprenör som nu jobbar med ett startupföretag för stadsodling. Alberts rum är på cirka åtta kvadratmeter med loftsäng och han har en specialdeal med sin hyresvärd.
– Eftersom jag är borta så mycket på dagarna lånar jag ut rummet till andra i huset som vill ha ett mer privat fikarum på dagarna och så får jag lite hyressänkning i stället, säger han.
Lösningen är bara en av de som testas i huset. Där finns allt från hotellrumsliknande dubbelrum till rum där de boende hyr en plats i våningssäng. Man har också små ”sovpodar” – toppmoderna bostadsmoduler som byggts extremt yteffektiva med egenprogrammerad teknik. Hyresgästerna kan kommunicera med bekvämligheter som belysning, värme och väckning i rummet via appar på sina mobila enheter. Totalt bor ca 50 personer på husets fyra våningar.
– När folk hör att jag bor med 50 personer säger de ”Oh my God”, men så kommer de hit och ser hur det ser ut – då förstår de! säger Albert.
För den trånga privata ytan kompenseras av fri tillgång till husets olika kök, vardagsrum med filmduk och projektor, arbetsplatser med topplösningar inom teknik, växthushörna, konstateljé och ett avskilt yogarum. Stämningen i huset är varm, vänlig och lågmäld.
– När jag är hemma är jag mest med de andra som bor här, säger Albert.
Kollektivet nyttjar delning som lösning på många vardagsbestyr, de delar på städpersonal och hyr ibland in en kock eller yogainstruktör och att man nyttjar de delningsappar som finns är en självklarhet. I det största köket ordnas regelbundna ”communitymöten”, stormöten där man diskuterar viktiga frågor.
Typpersonen i K9 är en entreprenör i trettioårsåldern, ofta med inriktning på teknik, och programmering av husroboten är ett gemensamt kvällsnöje för många. Men alla är välkomna, även om barnfamiljer inte ryms i detta hus.
Vännerna Melinda Dinh och Fredrik Olovson smiter iväg från den gemensamma middagen och visar sitt våningssängsrum som de delar tillsammans med fyra andra. De har bara varsin byrå och garderob för sina tillhörigheter.
– Det är skönt att bo så här. Man behöver ju inte så mycket saker egentligen, säger Fredrik.
– Vi har bott i San Francisco tidigare och där var det vanligare att dela boende, säger Melinda.