Köttguiden – WWFs konsumentguide för kloka matval

Du som konsument kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Köttguiden gör det lätt att välja rätt – ladda ner den som mobilapp, spara ner den som pdf och läs mer här på sajten!


Världsnaturfonden WWF arbetar för att säkra en rättvis tillgång på hälsosam mat för alla inom gränserna för en planet. Det innebär mat som är hållbart producerad och rättvist fördelad. Den ökande konsumtionen av kött och det sätt som många köttdjur föds upp är en av vår tids stora utmaningar.


Kött bidrar med viktiga näringsämnen i den svenska kosten och är en nyckelfaktor för vårt öppna landskap. Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av hälsoskäl och vad planeten tål. Köttkonsumtionen bidrar globalt till minskad biologisk mångfald, ökade klimatgasutsläpp och ökad användning av bekämpningsmedel. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött, välja mer protein från växtriket och inte slänga kött så gör du en hjälteinsats för planeten.

Köttguiden visar hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd, och gör det lättare att göra ett medvetet val. Men det är svårt att ge enkla svar på frågan om vilket kött som är bäst. Köttguiden granskar olika köttslag utifrån fyra kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel samt djurvälfärd och bete – och visar även på andra proteinkällor som kan ersätta kött på tallriken.

Köttguiden bygger på ett omfattande material. Att förenkla detta till en konsumentguide som är lätt att förstå och samtidigt ger rättvisa till att frågan är komplex är en utmaning. Vill du veta mer om våra bedömningar och avvägningar? Välkommen att utforska våra underlag! 

 

 

Nötkött

Nötkött är det köttslag som har högst klimatpåverkan. Samtidigt kan nötkreatur som betar på naturbetesmarker bidrar till myllrande ängar och hagar.

 

Nötkött naturbetskött

Ekologiskt nötkött

Svenskt nötkött

Importerat nötkött  

Griskött

Gris är ett av de köttslag vi äter mest av i Sverige. Klimatpåverkan är lägre än för nötkött och lamm, men högre än för kyckling.

 

Ekologiskt griskött

Svenskt griskött

Importerat griskött  

 

 


Lammkött

Lamm bidrar ofta till att hålla naturbetesmarker med hög biologisk mångfald öppna, men också till höga utsläpp av klimatgaser.

 

Ekologiskt lammkött

Svenskt lammkött

Importerat lammkött 

 


 

Viltkött

Älg, vildsvin, hjort och rådjur står för största delen viltkött i Sverige. Renkött, däremot, räknas inte som vilt eftersom alla renar ägs av renskötare.

 

Viltkött

 

 

 


 

Köttguiden som app

Med Köttguiden i din telefon har du alltid WWFs  senast uppdaterade råd nära till hands – här kan du se hur appen fungerar och ladda ner den helt gratis!

 

Ladda ner Köttguidens app

 


Kyckling & ägg

Kyckling orsakar låga utsläpp av klimatgaser per kilo kött och ägg, om man inte inkluderar de utsläpp som odling av soja till foder orsakar.

 

Ekologisk kyckling och ägg

Svensk kyckling

Svenska ägg

Importerad kyckling och ägg


 

Andra proteinkällor

Det finns många källor till protein att välja på till din måltid, inte bara kött. En hälsosam kost är varierad och innehåller olika typer av protein och fett.

 

Baljväxter

Quorn

Svensk ost

Importerad ost


 

Mer om Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

 

Mindre men bättre kött

Om köttguiden

Kött och djurvälfärd

Kött och miljö  

 


Varför borde vi äta mindre men bättre kött? Se filmen om Köttguiden!


För ett grönt, skönt, rättvist liv - för alla på vår planet. För en hållbar värld där även kommande generationer kan njuta av levande skogar och myllrande ängar. För att få en sån framtid, skulle vi behöva leva lite mer som i vår dåtid.

På 70-talet åt vi här i Sverige hälften så mycket kött som vi äter idag. Den nivån behöver vi hitta igen. Om alla på jorden levde som vi gör nu, skulle vi behöva nästan fyra jordklot för att naturens resurser skulle räcka.

Ett av de viktigaste valen du kan göra för vår planet, är att äta mindre men bättre kött. Vad är då bra kött, kanske du undrar? Ladda ner Världsnaturfonden WWFs köttguide till din mobil så får du koll.

Köttguiden – gör det lätt att välja rätt!

 

Senast uppdaterad 2016-05-26

Snart lanseras Köttguiden 2016

Måndagen den 30 maj presenterar Världsnaturfonden WWF Köttguiden 2016 på Urban Deli Sveavägen. Nytt för i år är att Köttguiden även kommer att bedöma användningen av antibiotika i produktionen.

Pressinbjudan

Köttguiden från WWF

Köttguiden

 

Köttguiden i PDF-format

Köttguiden - sammanfattning 

 

Köttguiden som app

Köttguiden som app

Köttguiden 2015  finns även som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner Köttguiden app


Allt om Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött. Läs mer på:
wwf.se/kottguiden

Följ ljussignalerna
- hitta rätt kött

Ljussignalerna rött, gult och grönt hjälper dig att välja rätt kött till middag. 
Köttguiden granskar olika köttslag utifrån fem kategorier – klimat, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, antibiotika samt djurvälfärd och bete – och visar även på andra proteinkällor som kan ersätta kött på tallriken.

 

Rött = Undvik
Påverkan på planeten är alldeles för hög

 

Gult = Var försiktig
Utmaningar finns inom miljö och/eller djurens välfärd

 

Grönt = Ät måttligt
Om du äter kött, välj ur denna kategori

 

Köttguidens kriterier

Frågor & svar om Köttguiden

 

Varför ger WWF ut Köttguiden och vad betyder färgerna?

Frågor och svar om Köttguiden 2015

WWFs Fiskguide

Fiskguiden 2016
 

Fiskguiden 2016 i miniformat  

Fiskguiden 2016 i lång version

 

Fiskguiden finns nu även som mobilapp för Android och iPhone

Ladda ner Fiskguidens app

Kontakt

Anna Richert, sakkunnig Hållbar mat, WWF

 


Sakkunnig Hållbar mat

Anna Richert
anna.richert@wwf.se

 

Hjälp till att förbättra Köttguiden
Ny forskning, ny kunskap, förändrade regelverk och en föränderlig verklighet gör att Köttguidens kriterier och bedömningar behöver utvärderas och uppdateras kontinuerligt.


Mejla därför gärna tips och synpunkter till oss på: kottguiden@wwf.se