Gå till huvudinnehållet

Debattartiklar|30 mar, 2019

Vi är de sista som kan stoppa klimathotet

earth-hour-wifi

DEBATT. Dubbelt så många tonåringar mellan 13 och 15 år tänker på klimatförändringarna varje vecka eller oftare, jämfört med för ett år sedan. Det är hög tid att klimathotet och förlusten av vår biologiska mångfald får mer utrymme i debatten. Men vi kan inte bara debattera – mer måste hända.

Publicerad på Aftonbladet.se

Vi ser nu hur Greta Thunberg, genom att klimatstrejka, visar vägen framåt. Hon visar på betydelsen av att ta den plats som man har rätt till, utan att snällt vänta på den. Det behövs, för arbetet för att ställa om och värna om vår planet är långt ifrån tillräckligt.

Nästan en tredjedel (26 procent) av Sveriges unga (13 till 26 år) uppger att de tänker på klimatförändringarna varje dag. Det visar en färsk undersökning av Sifo gjord på uppdrag av världsnaturfonden WWF.

Vi blir alltmer upplysta om hur illa det är ställt med planeten. FN:s klimatpanel IPCC:s rapport från i höstas visade att vi kan bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 graders global uppvärmning. Men för att klara det måste kraftfulla åtgärder sättas in snabbt.

WWF:s Living Planet Report, också från i höstas, visade att bestånden av vilda ryggradsdjur som kartlagts i drygt 16 000 populationer har minskat med hela 60 procent sedan 1970. Det är en skrämmande utveckling.

Miljö- och klimathoten är vår tids viktigaste ödesfrågor och trots detta har vi en statsbudget som nedprioriterar såväl naturvårds- som klimatarbetet. Miljö- och klimat var de enskilt viktigaste politiska frågorna för unga väljare i höstas, enligt en undersökning av Novus.

Den rörelse som Greta Thunberg lyckats dra igång för att väcka engagemang hos många är välbehövd och kommer inte en sekund för tidigt. I dag inträffar Earth Hour − världens största klimatmanifestation − en chans för alla att fundera på vår planet.

Det är många runt om i världen som släcker sina lampor under en timme, som en symbolhandling för att visa att vi månar om vårt klimat och vår biologiska mångfald.

Tillsammans med våra Earth Hour-ambassadörer såväl i Sverige som internationellt har vi anordnat evenemang och projekt som uppmärksammar hoten mot klimatet och vår biologiska mångfald. Vi är många unga som är beredda att ta det första steget men beslutsfattarna måste skapa den förändring som krävs för omställningen av vårt samhälle.

Som poeten Niklas Mesaros skrev:
Jag drömde alltid om att bli en superhjälte, att få rädda världen och se den blomstra. Men det känns som att jag ber om ursäkt för löften brutna av äldre generationer och jag är bara ett axelryck ifrån att slippa bry mig.
Men om inte jag?
Så vem?
Om inte nu?
Så när?

Vi vill se att svenska beslutsfattare prioriterar följande:

  • Släpp fram unga och låt oss vara med och påverka vår framtid.

  • Öka takten i klimatarbetet och arbetet för vår biologiska mångfald, såväl i Sverige som i EU.

  • Visa resten av världen att det går att ställa om genom att bidra till utsläppsminskningar och genom att sprida de goda exemplen.

  • Minska de utsläpp som vi svenskar orsakar i andra länder.

  • Kommunerna är centrala i klimatarbetet. Vi vill också att de inkluderar unga i detta arbete.

Det är dags att vi alla tar ansvar för vår planet och för vår gemensamma framtid. Det är dags att börja ställa krav. Vi är den sista generationen som kan sätta stopp för klimatförändringarna och tiden håller på att rinna ut. Se till att vår framtid prioriteras.

Låt Earth Hour 2019, den 30 mars, bli startskottet för ditt engagemang i den gemensamma och inkluderande rörelse som behövs för att vi ska nå de mål vi måste nå för att bevara planeten.

Petra Lindskog, generalsekreterare, Scouterna
Unga talespersoner:
Amanda Bauer
Hannah Andersson
Agnes Comstedt
Anna Lundberg
Anton Karlsson
Anna Persson
Klara Åström
Perikles Nalbantis, talesperson Föräldravrålet
Luca Berardi, Årets unga Miljöhjälte WWF

WWF Sweden Youth:
Liban Abshir Mohamed 
Filip Axnér
Delil Dundar
Emma Hundertmark
Zeinab Ismail Adem
Josef Kalhory
Mona Monasar
Begonia Randhav
Zamir Saakin
Malin Sannel
Alexander Zackrisson
Anja Walkeapää

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se