Gå till huvudinnehållet
gorilla_medium_ww2175-flipped

Gorillor i Afrika

Den största av människoaporna

Gorillor delas in i två arter: västlig och östlig gorilla. Man finner gorillor i sumpregnskog, låglandsregnskog och bergsregnskogar upp till ganska höga höjder. Den vidsträckta låglandsregnskogen i Kongo-bäckenet skiljer utbredningen av västlig och östlig gorilla med drygt 900 km.

Gorilla
Gorilla
Gorilla

Västlig gorilla
(Gorilla gorilla)

Denna art delas in i två underarter: västliga låglandsgorilla och Cross River-gorilla. Utbredningsområdet för den västliga låglandsgorillan är låglandsregnskogen medan den andra underarten återfinns i bergsregnskogar. Så sent som 2002 upptäckte man en ny population i Ebo-bergen i Kamerun. Denna population finns mitt emellan den västliga låglandsgorillan och Cross River-gorillan. Forskare försöker studera Ebo-gorillorna och fastställa vilken underart den ska klassas till.

Västlig låglandsgorilla (Gorilla gorilla gorilla)

Populationsstorlek: 361 900 (2018)
Status: Hotad

Arten har sina starkaste fästen i Gabon och Republiken Kongo (Kongo Brazzaville). Forskare har slagit larm om utveklingen för den västliga låglandsgorillan. Under tidsperioden 1983-2000 har populationen mer än halverats inom vissa områden. I norra Gabon i Minkebe har tjuvjakt och Ebola-viruset slagit ut 99 procent av populationen på bara 10 år.

Cross River-gorilla (Gorilla gorilla diehli)

Populationsstorlek: < 260 individer
Status: Akut hotad

Cross River-gorillan har en mycket begränsad utbredning, kanske så liten som 200 km², i bergsregnskogarna på gränsen mellan Nigeria och Kamerun. Arten är uppsplittrad i sex delpopulationer där vissa inte har någon kontakt med varandra.

Gorilla
Gorilla
Gorilla

Östlig gorilla
(Gorilla berengei)

Östlig gorilla lever i bergsregnskogarna utefter Albertine Rift-förkastningen. Man delar in arten i två underarter: Grauers gorilla och bergsgorilla. En diskussion pågår om bergsgorillorna i Bwindi och Virunga möjligtvis är två separata underarter. Likaså om den lilla gorillapopulationen på Mount Tshiaberimu väster om Bwindi är en tredje ras av bergsgorilla.

Bergsgorilla (Gorilla berengei berengei)

Populationsstorlek: ca 1063 individer (2019)
Status: Starkt hotad

Bergsgorillorna finns i två populationer. I Virungabergen finns nu totalt 604 bergsgorillor.

I Virungabergen finns tre sammanhängande nationalparker som spänner över gränsen mellan tre länder: Parc National des Virunga i  Demokratiska republiken Kongo, Volcanoes National Park i Rwanda och Mgahinga Gorilla National Park i Uganda. För övrigt finns bergsgorillor endast på en annan plats i världen, i Bwindi Nationalpark i Uganda.

Med de 459 bergsgorillor som inventerades 2019 i Bwindiparken i Uganda, består det kända antalet bergsgorillor i världen nu (2019) av 1063 individer.

Grauers gorilla (Gorilla berengei graueri)

Populationsstorlek: 3000 – 5000 individer
Status: Starkt hotad

Grauers gorilla, även kallad östlig låglandsgorilla, har sitt starkaste fäste i nationalparken Kahuzi-Biega i östra Demokratiska republiken Kongo. Grauers gorilla har ett fragmenterat (uppsplittrat) utbredningsområde idag. Det finns små populationer i skogarna runt Itombwe, Kahuzi-Biega, Tshiberimu och Maiku. Arten har drabbats hårt av jakt efter så kallad bushmeat, med en 80-procentig minskning under 20 års tid.

I Khuzi-Biega-parken finns ett par gorillagrupper som kan besökas av turister. Under de senaste årens oroligheter i regionen dödades några djur av de olika rebellgrupperna. Tack vare WWF-stöd till de Kongolesiska naturvårdsmyndigheterna har de under 2000-talets lyckats ta kontroll över hela Kahuzi-Biega. Det betyder att drygt 600 000 hektar regnskog som är Grauergorillans starkaste fäste nu ger ett visst skydd för arten även om det är politiskt oroligt i området.

Tocotukan (Ramphastos toco)

BLI REGNSKOGSFADDER

Som fadder bidrar du till att:

  • Stoppa avskogningen
  • Öka skyddade regnskogsområden
  • Stoppa massutrotningen
  • Återskapa förstörda skogar

Det enda vi inte får göra är inget. BLI FADDER!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som fadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till WWFs arbete.
Med ditt fadderskap planteras ett träd i regnskogen.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 10/10/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se