VÄRLDENS HAV DÖR, OCH VI MÄNNISKOR ÄR PROBLEMET.
Våra hav är i djup kris. Haven innehåller idag 10 gånger mer plast än på 80-talet*. Dessutom har en tredjedel av alla korallrev har redan försvunnit och 90 % av världens fiskbestånd är nu fiskade till sin gräns. Vi människor har levt av haven i årtusenden. Hav som nu inte orkar mer. Vi måste börja ge tillbaka.
*IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019
TILLSAMMANS ÄR VI LÖSNINGEN!
Inom forskningen brukar man säga att vi är den första generationen som har insett vår negativa påverkan på havsmiljön, och den sista generationen som kan göra något åt den. Om våra framtida barn, barnbarn och deras kommande generationer ska få uppleva havet så som vi fått göra behöver vi ta vårt ansvar – och tiden är knapp. Agera idag, vi har ännu chansen att vända den negativa trenden.
WWF arbetar intensivt för det globala plastavtal som ska formuleras klart under 2024, för att sedan accepteras av världens länder – en nödvändighet för att stoppa plastutsläppen till naturen senast 2030! Genom att bli månadsgivare stöttar du WWFs intensiva arbete för ett levande hav. Ditt engagemang betyder allt.
BLI FADDER IDAG
- Nu 10 gånger mer plast än än på 80-talet*
- Om 30 år kan haven innehålla mer plast än fisk
- Drygt hälften av alla korallrev har redan försvunnit
- 95% av världens fiskebestånd – nu fiskade till sin gräns
- Dör haven, dör vi – stöd vårt arbete för ett friskare hav
DU KAN GÖRA MER
Tvätt- och rengöringsmedel, tvål och schampo kan vara riktiga havsmarodörer. Välj miljömärkt.
Använd Fiskguiden från WWF när du handlar eller äter på restaurang!
Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. WWF arbetar för att skydda haven från överfiske, nedskräpning, klimatförändringar, föroreningar och exploatering. Det finns många sätt att stödja oss.
Lämna picknickplatsen lika fin som du fann den och våga vägra engångsprylar. Undvik att slänga skräp i öppna papperskorgar eller soptunnor, ta med skräpet hem.
Att vara fadder till något man älskar känns meningsfullt och viktigt. Det är ett fint sätt att bidra med fadderskap om man inte kan göra något praktiskt för att rädda det man är rädd om. Det är också ett fint sätt att inspirera andra till att vara med och rädda världen litegrann.
Annelie Pompe Stolt fadder, fridykare och äventyrare
LÄR DIG MER OM HAVEN
Hotade marina arter
Under ytan kämpar havens fantastiska djur mot svåra hot som tjuvfiske, spöknät och oljeborrning. Läs om några av de utsatta arter som WWF arbetar för att bevara.
Hotade marina ekosystem
Omfattande miljöförstöring och exploatering av våra hav leder inte bara till att enskilda arter riskerar att utrotas. Det kan också få allvarliga ekologiska konsekvenser.
Skyddade havsområden
Marina skyddade områden behövs för att bevara den biologiska mångfalden i havet. De fungerar som en fristad för känsliga arter och ekosystem. Här kan hotade arter reproducera och återhämta sig.
Djuphaven
Djuphaven är haven utanför de nationella gränserna och nationella ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil (en sjömil är 1 852 meter) från fastlandet. Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.
Podden WWF Dokumentär
Ett av avsnitten i vår poddserie Under ytan handlar om korallernas fascinerande liv och vad du kan göra för att hjälpa dem.
TILLSAMMANS ÄR VI LÖSNINGEN
Vi är den första generationen som insett vidden av vår negativa påverkan på havsmiljön, och den sista generationen som kan göra något åt den. Om våra framtida barn, barnbarn och deras kommande generationer ska få uppleva havet så som vi fått göra behöver vi ta vårt ansvar – och tiden är knapp. Agera idag, vi har ännu chansen att vända den negativa trenden. Genom att bli månadsgivare stöttar du WWFs intensiva arbete med att rädda havsklimatet. Ditt engagemang betyder allt.
VÅRT HAV, VÅRT ANSVAR. AGERA IDAG!
Senast ändrad 05/11/24