Gå till huvudinnehållet

10 GÅNGER MER PLAST I HAVEN

Bli fadder

VÄRLDENS HAV DÖR, OCH VI MÄNNISKOR ÄR PROBLEMET.

Våra hav är i djup kris. Haven innehåller idag 10 gånger mer plast än på 80-talet*. Dessutom har en tredjedel av alla korallrev har redan försvunnit och 90 % av världens fiskbestånd är nu fiskade till sin gräns. Vi människor har levt av haven i årtusenden. Hav som nu inte orkar mer. Vi måste börja ge tillbaka.

*IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Bli fadder

TILLSAMMANS ÄR VI LÖSNINGEN!

Inom forskningen brukar man säga att vi är den första generationen som har insett vår negativa påverkan på havsmiljön, och den sista generationen som kan göra något åt den. Om våra framtida barn, barnbarn och deras kommande generationer ska få uppleva havet så som vi fått göra behöver vi ta vårt ansvar – och tiden är knapp. Agera idag, vi har ännu chansen att vända den negativa trenden.

WWF arbetar intensivt för det globala plastavtal som ska formuleras klart under 2024, för att sedan accepteras av världens länder – en nödvändighet för att stoppa plastutsläppen till naturen senast 2030! Genom att bli månadsgivare stöttar du WWFs intensiva arbete för ett levande hav.  Ditt engagemang betyder allt.

Green sea turtle

BLI FADDER IDAG

  • Nu 10 gånger mer plast än än på 80-talet*
  • Om 30 år kan haven innehålla mer plast än fisk
  • Drygt hälften av alla korallrev har redan försvunnit
  • 95% av världens fiskebestånd – nu fiskade till sin gräns
  • Dör haven, dör vi – stöd vårt arbete för ett friskare hav
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Marinfadder blir du månadsgivare och bidrar regelbundet via autogiro till WWFs arbete för att skydda haven från hot. Bli Marinfadder idag!

Välj fadderpremie

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Large_WW249589

DU KAN GÖRA MER

Tvätt- och rengöringsmedel, tvål och schampo kan vara riktiga havsmarodörer. Välj miljömärkt.

Använd Fiskguiden från WWF när du handlar eller äter på restaurang!

Den största mångfalden av liv på jorden finns i havet. WWF arbetar för att skydda haven från överfiske, nedskräpning, klimatförändringar, föroreningar och exploatering. Det finns många sätt att stödja oss.

Lämna picknickplatsen lika fin som du fann den och våga vägra engångsprylar. Undvik att slänga skräp i öppna papperskorgar eller soptunnor, ta med skräpet hem.

Att vara fadder till något man älskar känns meningsfullt och viktigt. Det är ett fint sätt att bidra med fadderskap om man inte kan göra något praktiskt för att rädda det man är rädd om. Det är också ett fint sätt att inspirera andra till att vara med och rädda världen litegrann.

Annelie Pompe Stolt fadder, fridykare och äventyrare

LÄR DIG MER OM HAVEN

Sjöhäst, Indonesien

Hotade marina arter

Under ytan kämpar havens fantastiska djur mot svåra hot som tjuvfiske, spöknät och oljeborrning. Läs om några av de utsatta arter som WWF arbetar för att bevara.

Läs här

Lila korallrev, Indonesien

Hotade marina ekosystem

Omfattande miljöförstöring och exploatering av våra hav leder inte bara till att enskilda arter riskerar att utrotas. Det kan också få allvarliga ekologiska konsekvenser.

Läs här

Koraller i ett skyddat havsområde, Marine Protected Area, Salomon öarna

Skyddade havsområden

Marina skyddade områden behövs för att bevara den biologiska mångfalden i havet. De fungerar som en fristad för känsliga arter och ekosystem. Här kan hotade arter reproducera och återhämta sig.

Läs här

Pelagic amphipod, Atlantic ocean

Djuphaven

Djuphaven är haven utanför de nationella gränserna och nationella ekonomiska zonerna och börjar 200 sjömil (en sjömil är 1 852 meter) från fastlandet. Det är ett enormt stort område där medeldjupet är 4 000 meter.

Läs här

Bild app Fiskguiden

Välj rätt fisk med Fiskguiden

Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.

Läs här    Ge gåva

Koraller i havet, Malaysia

Podden WWF Dokumentär

Ett av avsnitten i vår poddserie Under ytan handlar om korallernas fascinerande liv och vad du kan göra för att hjälpa dem.

Lyssna här   Bli fadder

 

TILLSAMMANS ÄR VI LÖSNINGEN

Vi är den första generationen som insett vidden av vår negativa påverkan på havsmiljön, och den sista generationen som kan göra något åt den. Om våra framtida barn, barnbarn och deras kommande generationer ska få uppleva havet så som vi fått göra behöver vi ta vårt ansvar – och tiden är knapp. Agera idag, vi har ännu chansen att vända den negativa trenden. Genom att bli månadsgivare stöttar du WWFs intensiva arbete med att rädda havsklimatet. Ditt engagemang betyder allt.

VÅRT HAV, VÅRT ANSVAR. AGERA IDAG!

Bli fadder

Senast ändrad 15/09/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se