Trafikljus fiskguiden större

Fiskguiden

Till guiden

WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur

Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur. Fiskguiden från Världsnaturfonden WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag!

Medium_WW211689_fiskguiden_abborre_bla

Välj rätt fisk med Fiskguiden

Fiskguiden från WWF finns även som egen webbplats. Sök på artens svenska eller vetenskapliga namn, alternativt sortera efter färgerna grönt, gult och rött.

Fiskguiden app-bild

Fiskguiden som app

Fiskguiden finns som gratis app för androidtelefoner och iPhone/iPad. Ladda ner den i App Store eller Google Play för att alltid ha WWFs senast uppdaterade råd nära till hands.

Medium_WW25963_fiske

Fångstredskap och fiskemetoder

Hur fungerar en trål? Varför blir det bifångst? Och hur lång är egentligen en långlina? Här kan du läsa om de vanligaste fiskemetoderna!

Dykare vid stim med fiskar

Miljömärkningar

WWF stödjer certifieringarna MSC, ASC och KRAV som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.

Trafikljus fiskguiden större

Frågor och svar om Fiskguiden

Varför får vissa arter rött ljus och vad betyder det att ett fiske är certifierat?

dd-svrdfisk-xiphias-.jpg

Miljögifter i fisk

Fisk är nyttigt, men tyvärr finns det några arter i svenska vatten som innehåller hälsofarliga miljögifter. Läs Livsmedelsverkets råd om hur ofta man kan äta dessa fiskar.

Film

Välj rätt fisk med hjälp av Paul Svensson och Fiskguiden

Film_paul_svensson
Film

Välj rätt fisk med hjälp av Paul Svensson och Fiskguiden

fundering-vad-ska-jag-äta-shutterstock

Vad ska jag äta?

Här finner du råd för vardagen och recept som gör det lätt att välja planetsmart i mataffären.

LÄS HÄR

Köttguiden

Köttguiden

Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.

Läs här

vegoguiden-1024×512

Vegoguiden

Välj mer och bättre vego! Med Vegoguiden får du hjälp att välja rätt vego.

Läs här

Du kan bidra till ett mer hållbart fiske

Äter du fisk och skaldjur? Välj då arter som har grönt ljus i Fiskguiden, och sprid gärna guiden till vänner och bekanta. Här är fler sätt att hjälpa till:

  • Visa att du bryr dig! Har din mataffär eller favoritrestaurang dåligt utbud av grön eller miljömärkt fisk? Eller säljer de produkter som har rött ljus i WWFs fiskguide? Ju fler som frågar desto större sannolikhet att företaget ändrar sina policies och utbud.
  • Kräv information så du kan göra ett medvetet val. Det är inte alltid lätt att få svar på hur fisken du vill köpa är fiskad eller odlad eller vart den kommer ifrån, men butiker och restauranger är faktiskt skyldiga att uppge det enligt EUs marknadslagstiftning. Artens svenska och vetenskapliga namn måste framgå, samt fångstmetod och ursprung. Är det inte tydligt skyltat i butiken eller i menyn på restaurangen så kan du be personalen ta reda på svaren åt dig, för du har rätt att veta.
  • Välj gärna miljöcertifierat. Miljöcertifiering är inget självändamål men ett bra verktyg för att driva fisket och vattenbruket i en mer hållbar riktning. MSC reglerar hur mycket som får fiskas och vilka redskap som får användas var medan ASC genom sina kriterier begränsar fiskodlingarnas påverkan på den omgivande miljön samt att arbetarnas rättigheter respekteras. KRAV är till skillnad från MSC och ASC en svensk certifiering som finns både för vildfångad och odlad fisk. Det finns många miljömärkningar, men WWF rekommenderar MSC, ASC och KRAV som de bästa certifieringarna för sjömat som idag finns på marknaden.
  • Kolla upp fiskredskapet och odlingsmetoden. Fisk fiskas på många olika sätt, bland annat med trål, garn, långrev och bur. Olika fiskemetoder har olika påverkan på miljön. Bottentrål påverkar bottenlevande arter och livsmiljöer eftersom redskapet släpas längs havsbotten. Fiske med garn och långrev kan skada sjöfåglar och marina däggdjur som kan fastna på krokarna eller i garnen och drunkna. Välj gärna fisk som fångats med bur. Fisk som inte var tänkt att fångas kan släppas ut levande, och buren har liten påverkan på botten. Fisk som har odlats i slutna system på land har mindre påverkan på den omgivande miljön, men kräver mer energi än havsbaserade kassodlingar. Undersök därför om anläggningen är klimatcertifierad, eller hur deras energianvändning ser ut. Musslor som odlats i havet kan du äta med gott samvete – de kräver inget foder utan livnär sig på växtplankton och alger i vattnet vilket bidrar till bättre vattenkvalité.
  • Vissa fiskar är bättre att äta än andra. Arter som sill, skarpsill och makrill lever i stim, och fångas med mängdfångande redskap som snörpvad och flyttrål. Fisket kan bedrivas med låg bränsleförbrukning eftersom mycket fisk kan fångas på ganska kort tid, bifångsterna är små och bottenkontakten liten. Undvik djuphavsfiskar som hälleflundra, marulk, kungsfisk/uer, rödtunga och havskatt. De växer långsamt och blir könsmogna sent vilket gör dem känsliga för överfiske.
Film

Säg NEJ till ål på tallriken

Film_ål_fiskguide
Film

Säg NEJ till ål på tallriken

wwf-lbpr-17.jpg
PoDd

Lyssna på poddserien Under Ytan

I podden får du följa med på en resa runt vår blå planet – från våra svenska vatten via iskalla Arktis till de tropiska korallreven utanför Madagaskar. Lyssna genom att söka efter WWF Dokumentär i din podcastapp i mobilen här.

Lyssna här

Svensk skärgård

Östersjöfadder

  • Östersjön är ett av världens mest förorenade hav
  • Döda bottnar lika stora som en yta 1,5 gånger så stor som Danmark
  • Som fadder hjälper du oss stoppa överfisket och övergödningen!
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

 

Som Östersjöfadder bidrar du månadsvis via autogiro regelbundet till WWFs arbete för ett friskt och levande Östersjön.

 

 

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

Ha tålamod, din bank kontaktas.

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 24/08/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se