Gå till huvudinnehållet
Man vid hydda i Borneo

Samarbete över gränserna skyddar Borneos natur

– Trots att stigen var en enda lervälling och en av grupperna fick gå halva natten så var det inget som stoppade oss från att komma hit och prata om allt det som påverkar vår framtid i Borneos högland. Det här visar hur viktigt alla tycker det är att skapa en bättre framtid för oss och våra barn! säger Pak Lew, en av ledarna för organisationen FORMADAT.

Ön Borneo, som delas mellan Malaysia, Indonesien och Brunei är en av de platser i världen där den biologiska mångfalden är som störst. Här finns fortfarande stora områden av regnskog liksom flera nationalparker. Men avskogningen av Borneo pågår för fullt. Industriella plantager, som till exempel oljepalmsodling, kräver ny mark, gruvnäringen breder ut sig och röjning av mark för svedjebruk är ett problem.

Larv på stam i Borneo

Borneo är också hem för Dajakerna – ett samlingsnamn för de cirka 200 grupper av ursprungsbefolkningar som lever på Borneo. I dag uppgår de till ungefär 500 000 människor, som har en rik och på många sätt unik kultur. De människor som lever på höglandet, i hjärtat av Borneo, försörjer sig på småskaligt jord- och skogsbruk, fisk och boskap. De har länge levt i balans med naturen och med nära kontakt mellan olika etniska grupper. Men ett problem är att deras traditionella land delas mellan två stater, Indonesien och Malaysia.

För drygt tio år sedan bildade människor från fyra etniska ursprungsgrupper en gemensam, gränsöverskridande organisation för att kämpa för sin kultur, för miljön och för sina rättigheter.
– FORMADAT bildades här – och av oss – för att vara till nytta för alla som bor här längs gränserna i hjärtat av Borneo. Vi förenas i en gemensam tanke och en gemensam färd framåt för att skydda vårt land, våra rättigheter, vår miljö och vår kultur, fortsätter Pak Lewi.

2015 fick FORMADAT FN-organet UNDPs särskilda Ekvatorpris till organisationer som utveckla innovativa lösningar som bidrar till en hållbar utveckling. FORMADAT fick priset för att man bland annat utvecklat en lokal livsmedelsproduktion som också är bra för miljön.

Kvinna flätar i Borneo

Det traditionella landskapet i hjärtat av Borneo består av små åkrar, ursprungliga skogsområden, floder och åar och många kulturellt viktiga platser. Här har bönderna genom åren utvecklat ett hållbart system för odling av ris, frukt och andra grödor utan att det lett till avskogning. Människor använder organiskt gödsel från bufflar på samma sätt som de gjort i flera generationer.

Samtidigt finns det också ett nytänkande. Våren 2015 organiserade FORMADAT för första gången i Borneos historia en festival för tropisk frukt. Syftet var att öka medvetenheten bland människor om vilken unik biologisk rikedom som finns och samtidigt föra vidare kunskap om hur människor kan utnyttja frukten kommersiellt på ett sätt som samtidigt är ansvarsfullt. Det här var också något som uppmärksammades av den internationella Slow Food-rörelsen (som har ledorden Gott, rent och rättvist), liksom i Indonesiens huvudstad Jakarta.

– Borneo är det enda hemland som vi, Lundayeh, Kelabit, Lun Bawang and Sa’be-folken har. Tidigare så var vi var och en för sig, nu har vi en organisation som för oss samman och som tar tillvara våra intressen, konstaterar Pak Lewi.

För precis så är det. Även om det är långt till Borneos hjärta så är människorna där inte längre isolerade. De är en del av det globala samhällets positiva kraft.

– Organisationen FORMADAT bildades av oss för att vara till nytta för alla som bor i hjärtat av Borneo. Vi förenas för att skydda vårt land, våra rättigheter, vår miljö och vår kultur.

Pak Lewi En av ledarna för FORMADAT på Borneo
Man arbetar med virke i Borneo
in english

Cross-border cooperation to protect Borneo’s natural environment

Read more

Fakta om Borneo

Borneo är världens tredje största ö med en yta på 745 000 km² (nästan dubbelt så stort som Sverige). Här lever många djurarter sida vid sida: orangutanger, elefanter, leoparder, noshörningar och gibbonapor.

Cirka 70 procent av Borneo utgör en del av Indonesien och är i sin tur uppdelat i fyra provinser varav centrala Kalimantan är en. Staterna Sabah och Sarawak i norra och västra Borneo hör till Malaysia, och det lilla sultanatet Brunei ligger inklämt mellan de två stora staterna. I dag bor cirka 20 miljoner människor på Borneo, huvudsakligen i städer längs kustområdena. På Borneo finns också viktiga sammanhållna grupper av ursprungsbefolkningen kvar och det är, bland annat, genom att stärka dem som WWF kan bidra till att människor själva kan skapa en hållbar framtid på denna unika ö.

Kontakt

Sidan är granskad av mig

Olle Forshed

Olle ForshedAdjungerad personalrepresentant, expert regnskog & tropiskt skogsbruk

Utbildad jägmästare samt doktor i tropisk regnskogsekologi och skötsel. Mina specialområden är tropiska regnskogar, biologisk mångfald – växter och djur i regnskogen, tropiskt skogsbruk, urfolk i regnskogen samt Agroforestry och Non-timber forest products.

Mer om mig
planeten-foto-bjorn-.jpg

Kämpa med oss mot naturkrisen

På drygt 50 år har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 69 procent i genomsnitt* och ofattbara 1 miljon arter är riskerar att försvinna**.  Men det är inte för sent att ändra den negativa utvecklingen.

Stötta vårt arbete för en levande planet –  bli Planetfadder!

*Visar undersökningar av 31 821 populationer hos 5 230 arter av vilda ryggradsdjur, mellan åren 1970 och 2018. Källa: Living Planet Report 2022. **Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 20/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se