Gå till huvudinnehållet

Nyheter|28 sep, 2020

Idag skriver Sverige och världens ledare under ”Leaders’ Pledge for Nature”med löfte att vidta akuta åtgärder för att säkra den biologiska mångfalden

Jorden

På grund av oss människor förlorar vi idag biologisk mångfald i en takt som gör att forskarna tror att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet – det senaste var när dinosaurierna dog ut för cirka 65 miljoner år sedan. 

WWFs Living Planet Report 2020 visar att bestånden av vilda ryggradsdjur – som däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur – i genomsnitt har minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016.  På mindre än 50 år, ett ögonblick jämfört med de miljontals år många av dessa arter levt på vår planet. Förlust av biologisk mångfald, ekosystemförstöring och klimatförändringar orsakar oåterkallelig skada på våra livsuppehållande system, förvärrar fattigdom och ojämlikhet och ökar risken för framtida pandemier. Världens ledare måste agera snabbt för att vända den snabba förlusten av biologisk mångfald.

Därför välkomnar WWF att över 60 regeringschefer och länder, inklusive Sverige, idag signerar The Leaders’ Pledge for Nature: United to reverse biodiversity loss by 2030 for Sustainable Development”. De åtar sig där att vidta akuta åtgärder för att vända den nedåtgående trenden för den biologiska mångfalden till 2030 för att skydda människors och planetens hälsa.

Detta kommer bara dagar före FNs toppmöte om biologisk mångfald och sänder en stark, enad och viktig signal från ledare världen över om det planetära nödläge vi står inför och att vi behöver agera nu för naturen och vår egen framtid.  

WWF förväntar sig nu att Sverige också driver på för en hög ambition i FN-förhandlingarna om biologisk mångfald (CBD) nästa år samt verkar för att EU antar och genomför en stark EU-strategi för biologisk mångfald.

– Det är bra att den svenska regeringen visar att de inser allvaret genom att signera detta åtagande. Trycket på den biologiska mångfalden och naturresurserna ökar, både globalt och i Sverige. Nu vill vi se att detta också omsätts i handling genom att Sverige både driver på i internationella sammanhang och gör konkreta insatser på hemmaplan, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén. 

Följ ”Leaders Event for Nature and People” live här den 28/9 kl 15.00 svensk tid.

Se video med uttalanden från världens ledare inklusive, Isabella Lövin, miljö- och klimatminister samt vice statsminister, som representerar Sverige på eventet för att uttala Sveriges stöd för åtagandet, här.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 28/10/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se