Gå till huvudinnehållet

Goda resultat|2023

Samarbete för hållbar utveckling i Kongo

Marguerite Nzuzi, Kongo

Green Alliance är namnet på ett nytt samarbete kring hållbar utveckling mellan WWF Sverige och WWF DRC (Demokratiska Republiken Kongo). Tack vare finansiering med hela 58 miljoner kr från Svenska ambassaden i DRC har vi kunnat lansera ett femårigt skogs- och landsbygdsutvecklingsprogram i landet. Trots Kongos rika naturtillgångar är dess befolkning bland de fem fattigaste i världen, med utbredd ojämlikhet och risk för sexualiserat och könsbaserat våld.

Programmet riktar sig mot Kongo Centrals västra del, nära biosfärområdet Luki. Området, känt för sin biologiska mångfald inklusive schimpanser och papegojfågeln gråjako, är hotat av överexploatering och behöver hållbara lösningar. Ett problem är att man tar ut för mycket virke för att använda till exempelvis lokalt byggmaterial och för att göra kol för förbränning. Målet är att stoppa förstörelsen av de värdefulla mangroveskogarna på platsen och samtidigt utveckla infrastruktur för besökare och forskare.

Green Alliance omfattar inventeringsarbete och forskning kring biologisk mångfald. I programmet ingår även landsbygdsutveckling. Denna fokuserar på att främja ekonomisk förbättring inom lokalbefolkningens jord- och skogsbruk för att bevara områdets fantastiska biologiska mångfald. Med detta initiativ strävar vi efter en hållbar framtid för både människor och natur i Kongo.

Läs mer om WWFs arbete i Kongo här.

Dela gärna:

Senast ändrad 11/04/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se