Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 feb, 2023|Pressmaterial

Earth Hour lördagen 25 mars kl 20.30 – världens största miljömanifestation

Sista lördagen i mars är det dags för Earth Hour kl 20.30. I år förlängs kampanjen och pågår en hel månad - från 25 mars till Earth Day den 22 april. Var med och bidra till att vända förlusten av biologisk mångfald och begränsa klimatförändringarna.

Krisen för den biologiska mångfalden och klimatet är värre än någonsin. Ska vi vända klimatkrisen och den snabba förlusten av djur och natur måste alla agera. Det vill vi lyfta och driva på i samband med årets Earth Hour. Det är bara åtta år kvar till 2030, säger Åsa Ranung, senior policyrådgivare, WWF. 

 

Släck på Earth Hour

Visa att du vill att politikerna ska fatta beslut som på allvar tar itu med klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald, genom att släcka lamporna på Earth Hour klockan 20.30-21.30 lördagen den 25 mars. 

 

Agera och bli inspirerad under Earth Hour 

Var också med och agera för planeten på WWFs agera-plattform. Delta i vår Earth Hour tävling fram till 22 april och gör uppdrag för planeten, kanske blir du en hotellmagnat, mat-ematiker eller matsvinnsvägrare? Missa inte heller vårt livesända quiz i quizappen Primetime, under Earth Hour-timmen. Testa ditt klimatavtryck i den uppdaterade Klimatkalkylatorn och räkna ut dina måltiders påverkan i Matkalkylatorn, där du kan räkna ut din egen påverkan och hitta våra goda och planetsmarta recept. Hitta mer inspiration här

 

Tillsammans är vi världens chans

Det är skarpt läge för både klimatkrisen och förlusten av natur. Politiker, privatpersoner, företag och kommuner - alla måste bidra till snabba och tydliga lösningar, så att vi minskar trycket på planeten.

 

I samband med Earth Hour uppmanar vi alla Sveriges kommuner  att börja arbeta med 13 konkreta förbättringar för klimat och biologisk mångfald, exempelvis att restaurera våtmarker eller skapa fritt växande ängar. Läs mer här

 

Vi är inte i närheten att nå målet i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C. Om världens utsläpp utvecklas i linje med nuvarande klimatåtaganden skulle det innebära ungefär 2,5 graders uppvärmning i slutet på detta århundrade. För att skapa en hållbar framtid måste vi helt sluta använda fossila bränslen till år 2030.

 

Världens länder enades om ett globalt mål för naturen på FN-mötet COP15 i Montreal 2022: att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030. För att nå målet ska världen bland annat skydda 30 procent av land, vatten och hav, samt restaurera minst 30 procent av utarmade ekosystem och stoppa den mänskligt orsakade utrotningen av hotade arter. 

 

FAKTA: EARTH HOUR - världens största miljömanifestation 

Förra året deltog hundratals miljoner i Earth Hour världen över. Earth Hour startades av WWF i Australien 2007 och har sedan dess vuxit lavinartat. Den 25 mars kl 20:30-21:30 släcker världen under Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad av WWF. Världen över släcker människor, städer och några världens mest ikoniska byggnader som Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Empire state building i New York och Colosseum i Rom, tidszon efter tidszon, som en signal till beslutsfattare att agera. 



Läs mer på: www.wwf.se/earthhour; www.earthhour.org 

Bilder kan laddas ner på: wwf.se/pressrum.  

 

För mer information, kontakta:

Anna Almberg, press WWF, anna.almberg@wwf.se

Presstelefon: 08-546 575 00, press@wwf.se



Dela gärna:

Senast ändrad 28/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se