Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|11 aug, 2020|Pressmaterial

H.K.H. Prins Carl Philip invigde jubileumsutställning om Nationalstadsparken

Det har gått 25 år sedan världens första nationalstadspark invigdes i Stockholm av Carl XVI Gustaf.  Parken hyser stor biologisk mångfald och lockar miljontals besökare varje år. Jubileet firas med en naturfotoutställning vid Nybroplan med 28 storslagna bilder. Utställningen, som tagits fram av Kungl. Djurgårdens förvaltning i samarbete med WWF, invigdes digitalt idag av H.K.H. Prins Carl Philip.

Hägrar bygger bo i Nationalstadsparken i Stockholm. Foto: Stefan Oscarsson

I sitt invigningstal sade H.K.K. Prins Carl Philip:
– Jag har själv ett stort intresse både för natur och naturfotografi. Och när jag fick möjlighet att se de här bilderna i förväg så slog det mig att de inte bara är vackra utan också visar den fantastiska mångfald som präglar Nationalstadsparken. Det här är en park som rymmer allt från rovfåglar till kungliga slott. En vidsträckt plats med värdefulla natur- och kulturlandskap, omsluten av en växande storstad – och skyddad av sin ställning som nationalstadspark. Och framför allt är den är öppen för alla – stockholmare och besökare – året om och dygnet runt.

– Att Djurgården stått under kungligt beskydd i snart 600 år är en viktig förklaring till att den bevarats – trots närheten till den växande staden. Detsamma gäller Haga-Ulriksdal. Från kung Karl Knutsson år1452 till dagens Bernadotter har det funnits ett stort engagemang kring de kungliga parkerna, säger Magnus Andersson, slottsfogde Kungl. Djurgårdens förvaltning som sköter större delen av Nationalstadsparken.

Många naturfotografer har genom årens lopp dokumenterat parkens liv. I utställningen får vi möta allt från utrotningshotade skalbaggar, duvhökar och berguvar till en hungrig snok. Vi möter gäss och kor i morgonrodnad och en grönskimrande bäver på morgondopp.

– De gamla ekarna är unika och hyser en mängd arter. En av dem är en skalbagge, den bredbandade ekbarkbocken, som bara finns här, säger WWFs naturvårdsexpert Henrik Waldenström som var initiativtagare till Nationalstadsparken 1995 och länge drivit projekt i parken.

Gröna städer är ovärderliga för att stå emot klimatförändringarna. Men självklart finns en risk att fler bostäder och och invånare kan öka trycket på parken.

– Om grönområdena stegvis minskar finns till slut inget kvar för kommande generationer och arter som lever här. Därför krävs en ständig vaksamhet när det gäller parkens unika grönområden och kulturmiljöer, säger Henrik Waldenström, WWFs projektledare för Nationalstadsparken och Grönare städer.

– Vi behöver värna, vårda och visa parkens värden för att bevara dem för framtiden. År 2050 bor 70 procent av jordens befolkning i städer och grön stadsplanering blir då en överlevnadsfråga, avslutar Magnus Andersson och Henrik Waldenström.

Visning för allmänheten:

Måndag 17/8, 24/8, 31/8, 7/9 kl 15-17 är det fri guidning för allmänheten av WWFs naturvårdsexpert Henrik Waldenström.

FAKTA:
Ansvarig utgivare: Magnus Andersson, Kungl. Djurgårdens förvaltning

Projektledare: Henrik Waldenström, Världsnaturfonden WWF Sverige

Curator: Magnus Elander

Texter: Henrik Ekman

Grafisk form: Eva-Jo Hancock

Utställningsskärmar och byggnation: Anders Ryman Photography
Kungliga Nationalstadsparken (f d Ekoparken)
Parken sträcker sig från Ulriksdals slott ner till Fjäderholmarna i Stockholms, Solna och Lidingö kommuner. Den är viktig för den biologiska mångfalden och tre fjärdedelar av Upplands alla växter och djur förekommer här. WWF var initiativtagare till parken och arbetar med att skydda den. Parken invigdes 1995 och skyddas i Miljöbalken 4:7.

Se video med bl a H.K.H. Prins Carl Philips tal och bildspel:

www.wwf.se/hallbara-stader/one-planet-cities/ekosystemtjanster-och-stader/kungliga-nationalstadsparken/

Länk direkt till högupplösta bilder:

https://media.wwf.se/uploads/2020/08/nationalstadspark-2500-px.zip

För mer info, kontakta:
Magnus Andersson, slottsfogde Kungl. Djurgårdens förvaltning, 072-735 43 00

Henrik Waldenström, naturvårdsexpert och projektledare WWF, 070-536 73 14

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, tel 07o-629 10 77

Dela gärna:

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se