Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|28 feb, 2020|Pressmaterial

Ny skoltävling inspirerar barn att upptäcka naturen

Nu utlyser Världsnaturfonden WWF och Svenska Turistföreningen STF en tävling för skolor, förskolor och fritidshem inför Earth Hour. Barnens uppgift blir att på ett kreativt sätt få fler att upptäcka närmiljön och tipsa andra om sina favoritställen. De ska inspirera fler att ”svemestra” klimatsmart.

​​​

Tipsa om dina bästa favoritställen i naturen i WWFs och STFs skoltävling. Foto: STF

Earth Hour startades av WWF för fjorton år sedan och har utvecklats till världens största miljömanifestation. Skolor är sedan länge starkt engagerade i Earth Hour och nu vill WWF och STF involvera ännu fler barn.

Tävlingen går ut på att barnen undersöker hur våra resor påverkar klimatet och vad man kan göra åt det. Därefter ger de sig iväg för att upptäcka sin hemort och tipsa om favoritplatser och svemestertips. När de är klara skapar de till exempel ett häfte, affisch eller video för att locka andra till sina lokala favoritställen.

Fokus ligger på upplevelser i naturen, eftersom många barn saknar det.

–Barn som inte är ute i det gröna blir frånkopplade från naturen. Vi behöver återskapa den närheten för att kunna värna om den. Förhoppningsvis kan tävlingen bidra i det arbetet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt STFs rapport Naturklyftan (2018), uppger var fjärde förälder att de inte är tillräckligt mycket ute i naturen med sina barn. Trots allemansrätten visar rapporten att familjer med sämre ekonomiska resurser mer sällan vistas i naturen. Andra avgörande faktorer är om barnen har naturvana hemifrån eller bor nära grönområden.

–Det ska bli väldigt spännande och kul att se vilka tips som kommer in. Vi hoppas detta ska inspirera till mer ”svemester”. Det är dags för fler att upptäcka allt det fantastiska Sverige har att erbjuda - både runt knuten och lite längre bort, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Fakta: Skoltävlingen

  • Tävlingen pågår från slutet av februari till 22 april. Vinnarna meddelas den 29 april.
  • Tävlingen arrangeras tillsammans av WWF och STF.
  • Resor har ofta ett väldigt stort klimatavtryck och därför fokuserar skoltävlingen på resor i Sverige.
  • STF kommer att agera expertjury i tävlingen som bedöms utifrån hur barnen har tänkt och planerat under tävlingens gång. De tre vinnande bidragen får varsin klassuppsättning av STFs Allemansrättsskola, där barnen får göra en skattjakt på cirka en timme. I slutet får de en kod till en skattkista med individuella priser i.
  • Mer information får du på wwf.se/eh-tavling eller maila EHtavling@wwf.se

Fakta: Earth Hour

  • Earth Hour-kampanjen är en global rörelse som lanserades av WWF i Australien år 2007 och därefter utvecklats till världens största miljömanifestation. Förra året deltog 188 länder och 260 av 290 kommuner i Sverige.
  • Earth Hour är en kampanj för att väcka uppmärksamhet om planetens utmaningar. Att släcka ljuset under Earth Hour-timman är en symbolhandling för att visa att man är engagerad i klimatfrågan och för att rädda vår biologiska mångfald - inte för att spara energi.
  • wwf.se/earth-hour hittar du mer information och kampanjmaterial!

Om WWF
Världsnaturfonden WWF är en oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation. Med sina fem miljoner supportrar är WWF en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer med projekt i 100 länder.

Om STF
Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella föreningar med cirka 242 000 medlemmar. Föreningen jobbar för tillgången till Sveriges natur och kultur för alla både idag och i framtiden och förespråkar hållbar turism inom Sveriges gränser.

För bilder och mer info: wwf.se/press

För frågor, kontakta:

Therese Wåtz, projektkommunikatör WWF, 08- 515 114 69, therese.watz@wwf.se

Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF, 0735-45 26 44, jenny.engstrom@stfturist.se

Nina Schmieder, pressekreterare WWF, 07-358 626 22, nina.schmieder@wwf.se                                              Pressjouren 08-546 575 00

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se