Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|24 okt, 2018|Pressmaterial

Polsk lantbrukare prisas för sina insatser mot övergödningen

Den polska lantbrukaren Krzysztof Kowalski vinner WWFs utmärkelse Årets Östersjöbonde 2018. Han mottar priset vid en ceremoni på Elmia-mässan i Jönköping, idag 24 oktober. Kowalski belönas med 10 000 euro för sina åtgärder att minska näringsläckaget från sitt lantbruk.


Årets Östersjöbonde 2018, Krzysztof Kowalski från Polen. Foto: Anna Sosnowska, WWF 

I den regionala tävlingen som arrangeras av WWF har lantbrukare från elva länder i Östersjöregionen deltagit.

–  Med utmärkelsen Årets Östersjöbonde vill vi uppmärksamma det fantastiska arbete som många bönder gör för ett mer hållbart lantbruk. De insatser och framsteg som görs för att minska utsläppen är livsviktiga för Östersjöns framtid, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden, WWF.

Krzysztof Kowalski belönas för sitt helhetsgrepp mot övergödningen. Förutom att minska gödselanvändningen, har han på gården utanför polska staden Nasielsk, även skapat våtmarker och buffertzoner för att hindra läckage till vattendrag. Kowalski och hans familj har också planterat över 1000 träd mellan sina åkrar och en närliggande flod. Det bidrar till att åkrarnas läckage tas upp av träden samtidigt som livsmiljöer för vilda djur skapas.

–  Jag är både glad och överraskad över att jag får det här priset. Det stärker mig i att jag är på rätt väg i mitt arbete och sporrar mig att jobba vidare, säger Krzysztof Kowalski, 2018 års vinnare.

Östersjön är ett av de mest förorenade haven i världen. Övergödning är ett av de största hoten med näringsläckage från lantbruket som främsta orsak. Utmärkelsen Årets Östersjöbonde skapades av WWF för att uppmärksamma bönder som tar egna initiativ för att minska utsläppen till Östersjön.

– Lantbrukarna är en del av lösningen och viktiga aktörer i arbetet för en bättre miljö i Östersjön. Det är inspirerande att se det fantastiska arbete och initiativ som görs för ett renare och livskraftigare Östersjön, säger Ottilia Thoreson, chef för WWFs Östersjöprogram.

Juryns motivering – Årets Östersjöbonde 2018

"Juryn imponerades av att Kowalski tagit ett helhetsgrepp för att få en mer hållbar produktion av kött och odlade grödor. Gården har genomfört ett imponerande antal åtgärder för att minska näringsläckaget. Kowalski är också aktivt engagerad i att sprida och dela sina erfarenheter och kunskap till andra jordbrukare.”

Fakta Årets Östersjöbonde

Årets Östersjöbonde är en tävling som ska inspirera lantbrukare i hela Östersjöregionen att aktivt delta i kampen mot övergödning. Syftet är att uppmärksamma bästa praxis för ett miljövänligare lantbruk och nyskapande sätt att minska utsläppen. Den regionala vinnaren belönas med 10 000 euro och de övriga nationella vinnarna får 1 000 euro var.

Till ”Årets svenska Östersjöbonde 2018” utsågs Erik Bengtsson och Christoffer Bonthron från Karlsfälts Gård i Ystad, Skåne.

Sedan starten 2009 har ett 60-tal lantbrukare runt Östersjön prisats. Länder som deltar är Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige. Nykomlingar i år är Vitryssland och Ukraina, som har jordbruk inom Östersjöns avrinningsområde.

Läs mer om Världsnaturfonden WWFs Östersjöarbete här.

Baltic Sea Farmer of the Year Award 2018

För bilder och mer info:

www.wwf.se/pressrum

För frågor, kontakta:

Ottilia Thoreson, Director, WWF Baltic Ecoregion Programme

ottilia.thoreson@wwf.se, Tel: +46-73 27 45 867+46-73 27 45 867

Anders Alm, Östersjöexpert WWF, anders.alm@wwf.se,  072-501 04 87

Cecilia Gustavsson, pressekreterare WWF, cecilia.gustavsson@wwf.se, +46 73 514 34 98

Dela gärna:

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se