Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 jan, 2021|Pressmaterial

WWF, SOK och Kalla: Så kommer du igång med träning och hållbar mat

Efter julhelgen brukar många känna ett sug efter att komma igång med träning och lite sundare matvanor. WWF kan tillsammans med SOK och olympiern Charlotta Kalla tipsa hur du kan äta sunt och träna utan att kompromissa med en hållbar planet. Låt dig inspireras med hjälp av WWF:s nya receptbank och SOK:s OlympiaAppen.

   WWF med deras matexpert Anna Richert och SOK driver projektet Vego i världsklass med olympier som  Charlotte Kalla som ambassadör. Foto ur receptboken Vego i världsklass: Stefan Wettainen                             WWF och matexpert Anna Richert och SOK driver projektet Vego i världsklass med olympier som Charlotte Kalla som ambassadör. Chile sin carne ur receptboken Vego i världsklass, foto: Stefan Wettainen

– Vi måste vara varsamma om den enda värld vi har. Jag vet att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat utan att kompromissa med hälsa eller prestation, säger Charlotte Kalla, olympier och längdåkare.

Sveriges Olympiska Kommitté och WWF driver tillsammans projektet Vego i världsklass med finansiering från Postkodlotteriet. Med olympiska idrottare som förebilder, som har extrema krav på kosten, visar WWF och SOK att det går att ställa om till mer hållbar mat och ändå prestera i världsklass.För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Att ställa om och byta ut animalier mot mer vegetabilier är bra både för miljön och för hälsan. Och allt fler har påbörjat den här omställningsresan.

– Du behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt. Jag vet att jag också kan prestera med en större andel växtbaserad kost – och det är miljömässigt överlägset, säger Charlotte Kalla.

När man tar bort animalier så tar man bort produkter med mycket energi. Därför är det viktigt att förstärka de växtbaserade rätterna med energirika vegetabilier som nötter, fröer och oljor om du har en aktiv livsstil. Fokusera lika mycket på vad du behöver lägga till som på vad du tar bort.

– Det finns massor av bra vegoval att lägga på tallriken! Maten står för ungefär en fjärdedel av vår klimatpåverkan, och är en av de största anledningarna till förlust av biologisk mångfald så här är det verkligen viktigt att vi gör något. Varierade måltider med basen i hållbart vego är modellen, det kan man inte säga nog ofta, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF. Vi på WWF vill slå ett slag för alla de recept som finns som dessutom är hållbara. Flera av dem hittar ni i vår nya receptbank.

Vego i världsklass recept som finns i WWF:s receptbank har tagits fram i samarbete med SOK för att även fungera för elitidrottare. Detta är några av alla de recept som finns i boken Vego i världsklass och fler recept kommer att dyka upp i receptbanken de kommande åren.

För våra olympier har många tävlingar och träningsläger ställts in under pandemin. Och för vanliga idrottsutövare kan träningslokaler och favoritgymmet vara stängt. Men träna kan man ju göra hemma. SOK:s olympier har massor av övningar du kan testa om du laddar ner OlympiaAppen:

– Testa att träna som en olympier! Det finns massor av roliga träningsförslag från mina kollegor i OlympiaAppen under rubriken ”Träna med en olympier”, säger Charlotte Kalla.

Charlotte Kallas tips när du börjar äta mer vegetarisk kost och tränar:

Skaffa dig kunskap om hur mycket mat du behöver, vad du behöver och när. Du som tränar har högre krav på kosten än andra för att få ut maximalt av din träning. Det gäller oavsett vad du stoppar i dig – inte bara för att du äter vego.

Du behöver inte sätta en etikett på dig själv och välja mellan att vara vegetarian eller icke-vegetarian. Du kan äta vissa måltider som innehåller kött i mindre mängder, andra som innehåller fisk och sedan flera som innehåller vego, baljväxter, nötter eller ost. Varierat är oftast bra!

Testa och våga experimentera. När du testar nya smaker eller råvaror blanda dem med sådana du redan gillar. Då kommer du garanterat hitta nya favoriter. 

FAKTA: Träningstips

Få träningstips från SOK:s olympier i OlympiaAppen som finns där appar finns. Du kan ladda ned den här:

FAKTA: Tips för bättre måltider för planetens skull

Ät mindre men bättre kött. Välj miljömärkt/ekologiskt, och basera måltiderna på vego. Få mer råd och tips i WWFs konsumentguider Vegoguiden, Köttguiden och Fiskguiden.

Källa: Vego i världsklass

FAKTA: Vego och träning – vad ska du tänka på?

För dig som tränar, vill äta bra och samtidigt göra skillnad för vår planet finns den här foldern med konkreta tips på hur du ska tänka. Lär dig ta vara på möjligheterna och parera utmaningarna om du är en tränande person som vill äta mer vego. Att äta vegetariskt har många fördelar, även om det inte varken påstås förbättra eller försämra prestationen – det handlar snarare om hur väl man tillgodoser sina behov.

FAKTA: Vego i världsklass recept i WWF:s receptbank

Vego i världsklass recept som finns i WWFs receptbank har tagits fram i samarbete med SOK för att även fungera för elitidrottare. Detta är några av alla de recept som finns i  Vego i världsklass.

FAKTA: Vego i Världsklass

Projektet Vego i världsklass utmanar fördomar och myter om vegetarisk mat och träning, och utvecklar det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler. Tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté driver WWF, med finansiering från Postkodlotteriet, projektet Vego i världsklass. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extrema krav på kosten, vill WWF och SOK tillsammans visa att det är möjligt att ställa om till mer hållbar mat och samtidigt kunna prestera i världsklass. #vegoivärldsklass #postkodeffekten

Har du frågor, kontakta:

Anna Richert, matexpert WWF, anna.richert@wwf.se, tel 070-637 68 78
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 0735-862622
För frågor till Charlotte Kalla o SOK, kontakta Lars Markusson, mediechef SOK, lars.markusson@sok.se, tel 070-568 9031

Dela gärna:

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se