Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|25 mar, 2020|Pressmaterial

WWF – tipsen: Ta hand om varandra och hitta ut i naturen

Coronaviruset har vänt upp och ned på världen och rubbat våra invanda liv. Vi uppmanas att ställa in resor, helst jobba på distans hemifrån och dra ner på det sociala umgänget. Men när det oväntade händer, varför inte prova något nytt eller göra det du aldrig får tid till annars? Spana in WWFs tipslista av inom- och utomhusaktiviteter för både stora och små.  

Bildkollage: Vårtecken/ Sofia Steinbock WWF.  Blåsippa, Sädesärla och sjö i svensk skog / Germund Sellgren, WWF. Bild: Gula tomater/ Ola Jennersten, WWF.

– I denna oroliga tid är det viktigt att stötta varandra och följa de rekommendationer som råder. För många innebär det nya förutsättningar i vardagen, vilket kan kännas utmanande men som även kan leda till något nytt. Det är en bra tid för att gå ut i naturen, lära sig mer om till exempel odling eller ringa någon som skulle bli glad, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

WWFs inspirationslista för våren:

  • Leta vårtecken. Vad kan vara härligare nu än att gå ut i naturen och njuta av de första vårsolstrålarna som börjat titta fram? Titta efter blåsippor, lyssna till fågelkvitter eller spana efter andra tecken på att våren nalkas. Ta gärna med kikare och fika ut!
  • Gör en skatt- eller påskäggsjakt. När (för)skolorna håller stängt och vi behöver ta paus från eventuell distansundervisning, varför inte skapa en skatt- eller påskäggsjakt på tomten eller i närliggande naturområde? Idag finns det digitala tjänster (geocaching) där man kan skräddarsy en egen runda eller ta del av andras, men även papper och penna fungerar förstås.
  • Utmana dig själv och dina vänner genom ”deeds”, det vill säga stora och små gärningar för klimatet som gör att du minskar ditt avtryck samtidigt som du lär dig mer om miljön. Ladda ner appen Deedster i App Store eller Google Play.
  • Boka in en daglig videochatt. Möt vänner eller familj via verktyg som Skype, Google Hangouts eller Zoom. Varför inte styra upp en gemensam filmkväll eller en yatzy-turnering över ett videosamtal?
  • Odla grönsaker som du planterar ut till sommaren. Tomat, lök, sallad eller basilika är bara några exempel på grönt vi kan passa på att börja odla under våren. Börja inomhus och plantera ut dem när frostnätterna passerat!
  • Ring någon! I dessa tider behöver vi familj, vänner och bekanta extra mycket. Tänk gärna på äldre eller sjuka och erbjud hjälp med att till exempel handla i affären. Ibland behöver vi bara höra att någon tänker på oss!
  • Hemestra. I tider när det är svårt att resa, varför inte se nya saker och platser i ditt närområde? Upptäck parker och byggnader omkring dig eller vandra i någon av Sveriges trettio nationalparker.
  • Lägg undan mobilen. Välj ut en dag eller några timmar som ni har ett mobilfritt hem. Plocka fram pussel, pyssel och se till att umgås med varandra utan skärmar.
  • Lär dig något nytt. Idag finns det en uppsjö av onlinekurser där du kan lära dig alltifrån språk, danser, odling och instrument till hur du gör för att starta ditt eget företag.
  • Förundras över alla magiska ting på vår planet – allt vackert fångat i Netflix & WWF’s serie ”Our Planet”. Föredrar du kortare hands-on program på svenska, välj till exempel. WWF TV som tipsar om allt ifrån klimatsmarta ostar till att förklara komplicerade rapporter på 60 sekunder!
  • Engagera dig online. Människors samhällsengagemang behöver fortsätta, men ta det online en tid framöver. Dialog och påverkan fortsätter genom upprop för en bättre värld, som wwf.se/voice, och i sociala medier. Du kan också skänka bidrag till eller bli medlem i organisationer som fokuserar på frågor du brinner för som miljö, fattigdom eller forskning kring det nya coronaviruset.
  • Spela brädspel. Idag finns massvis av kul sällskapsspel; i ”Ticket to Ride” kan du och vännerna resa i tanken när vi för tillfället inte kan göra det i praktiken, i ”Escape room”-spelet samarbetar man genom att lösa gåtor på tid medan ”Skogen” låter dig tävla om vem som lyckas skapa den bästa och mest livskraftiga skogen!
  • Hitta så många olika arter som möjligt i trädgården eller parken. Myror, scilla, björkar eller påskharar – endast kreativiteten sätter gränser för vad vi kan hitta och undersöka. Ta med ett förstoringsglas om ni hittar något ni vill inspektera närmare. Appen Seek från iNaturalist ger dig namn och fakta om djur och växter när du fotograferar dem med mobilen. Vem hittar flest arter?
  • Lyssna på en podd under promenaden. Ett tips är SRs nya poddserie ”Borta för alltid” om arter som inte längre är med oss. I avsnitt tre berättar WWFs naturvårdsexpert Tom Arnbom om garfågelns tragiska öde. Avsnitten är inte mer än tio minuter men späckade med spännande historier!
  • Läs något! Tips är klassikern ”Väggen” av Marlen Haushofer där omständigheter lär huvudpersonen att leva i harmoni med naturen, ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf som kanske ger uppslag till sommarsemestern, samt WWFs Pandabok 2020; ”Bortom isbjörnens rike” av Fredrik Granath och Melissa Schäfer om de frusna viddernas sårbarhet i Arktis. Just nu kan även du som inte är WWF-vän ta del av WWF Magasins specialreportage om några av våra mest magnifika och fantastiska kattdjur! 
  • Glöm inte bort träningen! Ta en cykel- eller joggingtur (eller varför inte plogga så blir vi av med skräp samtidigt) eller kör ett yoga- eller tabatapass hemma. Vill du röra dig i lugnare takt? Gå en trädpromenad som finns i många parker. Där följer du en färdig runda samtidigt som du lär dig mer om träd!

För mer information, kontakta på press@wwf.se eller 08-54657500

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se