Nu har EU-kommissionen meddelat att tidigare rekommendationer för ålen behålls för 2020. Det innebär att EU-länderna inför ett temporärt fiskestopp på tre sammanhängande månader för allt ålfiske i europeiska hav. Enligt WWF är det beklagligt att rekommendationerna inte skärpts ytterligare; ett tre månaders fiskestopp är inte tillräckligt för att säkra ålens återhämtning.
Bild: Ål (Anguilla anguilla) Erling Svensen WWF
Det temporära fiskestoppet för vuxen blankål antogs för första gången under decemberrådet 2017. Under 2018 utökades detta till att även omfatta glasål och fritidsfiske.
- Det är beklagligt att man inte har fortsatt höja ambitionsnivån inför årets förhandlingar, till exempel genom att sätta ett kvantitativt mål för hur mycket ål som ska räddas under den tid som fiskestoppet pågår. Idag kan medlemsländerna planera stoppet för en period när det bedrivs väldigt lite fiske. Skyddet riskerar därmed att bli tandlöst, säger Karin Glaumann, expert på fisk och marknad på Världsnaturfonden WWF.
ICES (Internationella Havsforskningsrådet) har sedan länge rekommenderat att all mänsklig påverkan på ålbeståndet ska hållas så nära noll som möjligt. Det innebär att ålen helst inte ska fiskas alls, då den är akut hotad.
- I femton års tid har forskare från ICES rekommenderat att all mänsklig påverkan på ålbeståndet ska vara så liten som möjligt, och det inkluderar fisket. Ett tillfälligt fiskestopp är därför inte tillräckligt för att ålen säkert ska återhämta sig. WWF vill se ett totalt fiskestopp för all ål inom hela EU året runt, säger Karin Glaumann.
För frågor, kontakta:
Karin Glaumann, expert fisk och marknad på Världsnaturfonden WWF, 073-159 94 15, karin.glaumann@wwf.se
Press, press@wwf.se, 08-546 575 00