Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|19 dec, 2019|Pressmaterial

WWF: Tre månaders fiskestopp räcker inte för ålens återhämtning

Nu har EU-kommissionen meddelat att tidigare rekommendationer för ålen behålls för 2020. Det innebär att EU-länderna inför ett temporärt fiskestopp på tre sammanhängande månader för allt ålfiske i europeiska hav. Enligt WWF är det beklagligt att rekommendationerna inte skärpts ytterligare; ett tre månaders fiskestopp är inte tillräckligt för att säkra ålens återhämtning.

Bild: Ål (Anguilla anguilla) Erling Svensen WWF 

Det temporära fiskestoppet för vuxen blankål antogs för första gången under decemberrådet 2017. Under 2018 utökades detta till att även omfatta glasål och fritidsfiske.

- Det är beklagligt att man inte har fortsatt höja ambitionsnivån inför årets förhandlingar, till exempel genom att sätta ett kvantitativt mål för hur mycket ål som ska räddas under den tid som fiskestoppet pågår. Idag kan medlemsländerna planera stoppet för en period när det bedrivs väldigt lite fiske. Skyddet riskerar därmed att bli tandlöst, säger Karin Glaumann, expert på fisk och marknad på Världsnaturfonden WWF.

ICES (Internationella Havsforskningsrådet) har sedan länge rekommenderat att all mänsklig påverkan på ålbeståndet ska hållas så nära noll som möjligt. Det innebär att ålen helst inte ska fiskas alls, då den är akut hotad.

- I femton års tid har forskare från ICES rekommenderat att all mänsklig påverkan på ålbeståndet ska vara så liten som möjligt, och det inkluderar fisket. Ett tillfälligt fiskestopp är därför inte tillräckligt för att ålen säkert ska återhämta sig. WWF vill se ett totalt fiskestopp för all ål inom hela EU året runt, säger Karin Glaumann.

För frågor, kontakta:

Karin Glaumann, expert fisk och marknad på Världsnaturfonden WWF, 073-159 94 15, karin.glaumann@wwf.se

Press, press@wwf.se, 08-546 575 00

Bild: https://www.wwf.se/personer/karin-glaumann/

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se