Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|21 aug, 2020|Pressmaterial

WWF uppmuntrar till hållbar mat från svenska åkrar

Nu är det sensommar och maten skördas för fullt på de svenska fälten. Därför har Världsnaturfonden WWF tagit fram tre veckomenyer, där ingredienserna odlats och producerats lokalt. Recepten har tagits fram för att gynna artrikedomen och klimatet. Syftet är att inspirera konsumenter att äta lokalodlad mat och visa på den stora potential svenska odlare har att odla lokala grödor, vilket också kan leda till en bättre självförsörjning i Sverige.  

Svartabnburgare  ljust brd med rter Svartbönburgare med bröd, picklade lingon, grevéost, krämig kålslaw och ljummen potatissallad  – passar bra när hösten kommer och skogen är full av lingon! Testa gärna också de andra regionala varianterna. Foto: Jens Vikingsson.

Om vi vill ha god beredskap och en matproduktion här i Sverige så är det viktigt att vi efterfrågar närproducerat och är beredda att betala för det. Nu vill vi visa att det går mycket bra att äta inom planetens gränser när man köper mat som odlats och tagits fram i Sverige. Många av de växtbaserade livsmedlen vi idag äter är både producerade och förädlade utomlands och så behöver det inte vara, säger Anna Richert, senior matexpert Världsnaturfonden WWF.

Som exempel nämner hon att matkorn är ett bra alternativ till ris, gröna ärtor istället för avokado i guacamolen och alla härliga svenska sommarbär som kan ersätta exotiska varianter. WWF har nu tagit fram tre veckomenyer med frukostar, luncher och middagar, med hjälp av LRF. Det är tre regionala menyer, där ingredienserna i möjligaste mån är baserade på de lokala grödor som finns i det området. Tanken är att lyfta fram vilka goda val man kan göra och samtidigt gynna den biologiska mångfalden, klara WWFs One Planet Plates klimatbudget och även gynna och inspirera lokala odlare och bönder.

I veckomenyerna utgår WWF från One Planet Plate, som är en måltidsguide för en levande planet, med kriterier för biologisk mångfald och låg klimatpåverkan. Resultatet blir ett odlingssystem där vi är mindre beroende av importerade varor och kan bättre tillgodose de konsumenter som äter mer vegetabilier och ändå vill bidra till levande landskap i Sverige.

One Planet Plate lanserades 2018 och har fått stor spridning bland Sveriges måltidsleverantörer. Förra året serverades 270 000 portioner märkta med One Planet Plate-symbolen, de flesta i offentliga kök. Flera kommuner och större företag har använt konceptets klimatbudget för att sätta långsiktiga mål för sina måltider.  I One Planet Plate kommer basen i måltiden från växtriket, då det oftast påverkar klimatet mindre, och flera av råvarorna är ekologiska och certifierade för att gynna den biologiska mångfalden.

Våra menyer innehåller mycket färgglatt från växtriket, men även ost, ägg och en mindre mängd nöt- och viltkött för de som vill äta det, fortsätter Anna Richert.

En måltid med naturbetesbiff - för de som väljer att äta kött - kan ingå i menyerna. Naturbeteskött får grönt ljus i WWFs konsumentguide Köttguiden och bidrar positivt till den biologiska mångfalden då de håller värdefulla marker öppna och gynnar artrikedomen.

Varför inte testa några av recepten, och upptäcka att det inte är svårt eller krångligt? Via länken nedan hittar du bland annat två recept som båda klarar kriterierna för One Planet Plate, och som passar på grillen eller sensommarens ute picknick med nära och kära.

FAKTA: One Planet Plate recept med lokala ingredienser

Recepten är framtagna och klimatberäknade av Jens Vikingsson
Recept till bla Maffig burgare till grillen Bönburgare med picklade lingon, ost, krämig kålslaw Härlig pick-nick mat till ute-träffen med släkten  och mycket mer finns här.

Läs om de tre matregioner vi delat upp Sverige i och kolla på kartan här.

För mer info, kontakta:
Anna Richert, senior matexpert WWF, anna.richert@wwf.se tel 0706- 376 878
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se , tel 073-5862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se