Gå till huvudinnehållet

Reportage|10 mar, 2017

Gottfridssons – lite mer medvetna än medelsvensken

Gottfridssons – lite mer medvetna än medelsvensken

I ett radhus i Stockholm bor André Gottfridsson med sina tre barn. Med växthusgasutsläpp på drygt 10 ton per person ligger de nära snittet för Sverige. Till skillnad från många andra barnfamiljer, har de ingen bil, men köper ganska mycket elektronik och flyger ibland.

– Det funkar jättebra att inte ha bil, men jag ska erkänna att jag åker taxi ibland. När jag någon enstaka gång behöver bil lånar jag av grannen. Det är inga problem tycker jag, vi hjälper varandra med mycket. Jag brukar hjälpa dem att passa katten när de är bortresta och vi hjälper varandra att hämta barn i förskolan. I dag är min minsta dotter hos dem och leker till exempel, säger André Gottfridsson.

Beställer mat på nätet

André Gottfridsson tillägger att det även finns en bilpool i området men att han använder bil så sällan att det inte känns värt att vara med.

– Många tycker att det är bra att ha bil för att storhandla, men maten brukar jag beställa på nätet och få hemlevererad.

Äldsta dottern Fanny som går första året på gymnasiet fyller i:
– Jag upplever inte att det finns några problem utan bil. Jag åker jättegärna tunnelbana och kollektivtrafiken går ofta väldigt fort. Att åka tåg längre sträckor går också jättebra. Vi har bra infrastruktur här i Sverige.

Familjens resultat i klimatkalkylatorn

Familjen Gottfridssons klimatutsläpp

Utsläppen från Bilen blir ändå ganska höga på grund av en flygresa till Europa respektive Gotland, och en träningsresa som André gjorde till Japan.

Familjen har fyllt i att de har en blandad kost, men erkänner att det mest blir kött, kyckling och fisk vid måltiderna hemma. Fanny äter däremot alltid vegetariskt i skolan, just för att hon vill minska på köttet för miljöns skull.

Varför lagar ni sällan vegetariskt hemma?

– Jag tycker vegetarisk mat är jättegott och äter gärna vegetariskt när det serveras. Men jag är ovan vid att laga sån mat själv. Det kan vara svårt att ändra på gamla vanor, säger André.

De försöker dock välja miljömärkt, och rött kött som är mest klimatpåverkande blir det nästan aldrig.

Ni lägger mindre pengar på såväl kläder som skor än medelsvensken. Hur lyckas ni med det?

– Jag brukar tänka: 1. Behöver jag verkligen det här? 2. Kan jag ha det till något jag redan äger? 3. Vill jag hellre lägga pengarna på något annat? När jag väl handlar kläder blir det ofta secondhand. Man kan hitta jättebra grejer och mycket billigare. I min gymnasieklass är det väldigt vanligt att handla secondhand, säger Fanny.

För André handlar det inte så mycket om miljömedvetenhet utan mer om att han inte är vidare förtjust i att shoppa kläder.

– Jag gillar mina kläder och har dem tills de faller i bitar! Men de brukar räcka extremt länge eftersom jag satsar på bra kvalitet. Jag bryr mig inte om trender utan kör min stil. Linnebyxor har jag till exempel haft sedan gymnasiet, oavsett om det varit inne eller ej. Ska jag köpa vinterkängor till min lilla dotter kollar jag alltid vad som är bäst i test, och när hon vuxit ur dem ger jag dem vidare.

Ni köpte ganska mycket hemelektronik det senaste året, hur kommer det sig?

– Både jag och sonen behövde uppdatera våra datorer, men dem kommer vi att ha i minst fem år. Jag blev också tvungen att köpa en ny tv eftersom jag skilde mig förra året och hon fick med sig tv:n. Även här gör jag alltid research och försöker hitta bra grejer.

Ingen el-koll

Genom att välja miljömärkt förnybar el kan man minska sina utsläpp från el kraftigt. Här har André fyllt i att han inte vet vilken el de har.

– Ja, det är inget jag reflekterat över tidigare. Vi har Skellefteåkraft i alla fall, men jag ska kontakta dem och be att få deras miljömärkta el, lovar André.

Ni har en del lampor som inte är LED, kan du tänka dig att byta ut dem?

– Jag gjorde faktiskt det direkt efter att jag gjort testet för några dagar sedan, så nu är de flesta lamporna LED. Det känns bra!

I området finns som sagt en bilpool men även en verktygspool och en mailinglista som används flitigt för att sälja och skänka bort kläder och prylar. Också ett utmärkt sätt att minska på inköpen och utsläppen.

– Vi lånar saker av varandra också, det bidrar till gemenskapen här. Jag lånade till exempel en borrmaskin av en granne nyligen och blev dessutom bjuden på kladdkaka med grädde. Jättetrevligt! avslutar André.

Om Familjen Gottfridsson

Består av: André Gottfridsson, barnen Fanny, 17, Jakob, 16 och Selma, 7.
Bor: Radhus på 116 kvadratmeter i Stockholm.
Utsläpp: Totalt 10,16
Bostaden: 1,27
Biffen: 1,74
Bilen: 3,05
Butiken: 1,94
(Samhället: 2,16)
Familjens tips för att köpa mindre kläder: Köp bara sånt du verkligen behöver, satsa på god kvalitet och ha kläderna länge. Haka inte på trender utan kör din egen personliga stil. På secondhand kan du hitta massor av fina saker.

Testa dig själv i Klimatkalkylatorn

Dela gärna:

Ikon teman i klimatpåverkan

Fem B:n minskar din klimatpåverkan

Visste du att våra transporter, maten vi äter, våra byggnader, vårt sparande och vår prylkonsumtion orsakar enorma koldioxidutsläpp? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan.

Tänk på att även digitala tjänster har ett klimatavtryck!

Familjen Gottfridssons avgifter för internet och telefon är ungefär som en medelsvensks*. WWF rekommenderar streamingtjänster och digitala tjänster före materiell konsumtion, men det är bra att vara medveten om att även digitala tjänster har ett klimatavtryck. Läs om hur vi kan minska utsläpp i alla samhällets sektorer genom digitala tjänster, i WWFs rapport Outline for the first global IT strategy for CO2 reductions.

* 2014 lade vi 431 kr/per person och månad enligt SCB.

Annat aktuellt

Senast ändrad 09/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se