Elefanter Foto Martin Harvey WWF- Canon

 

 

Tanzanias mest efterspanade elfenbenshandlare har dömts till 12 års fängelse

2017-03-14
Dodoma, Tanzania: En av Tanzanias mest efterspanade elfenbenshandlare har förklarats skyldig till illegal jakt och dömts till 12 års fängelse. Boniface Matthew Mariango, som gått under benämningen ”Shetani” eller ”Djävulen” av myndigheterna i Tanzania, greps i november 2015 efter en intensiv jakt som pågått i över ett år.


Elefanter. Foto: Martin Harvey / WWF

 

Mariango stod åtalad för att ha kopplingar till 15 tjuvjaktsligor i 5 länder och för att vara direkt ansvarig för dödandet av tusentals elefanter under de senaste åren. Vid gripandet beslagtogs 118 betar som var i den åtalades ägo.

Elfenben. Foto: Folke Wulf / WWFAmani Ngusaru, chef för WWF i Tanzania kommenterar:

– WWF gratulerar de tanzaniska myndigheterna som har stått för gripandet av Shetani och det framgångsrika åtalet. Tjuvjakten på elefanter för att komma åt elfenben har berövat Tanzania på en viktig del av landets arv. Åtalet av Shetani är ett tydligt bevis på att Tanzanias myndigheter tar tjuvjakten på allvar och arbetar för att eliminera den.”
 
Åtal av tjuvjägare är en viktig del av arbetet för att skydda Tanzanias djurliv och en av åtgärderna för att öka beståndet av elefanter till tidigare nivåer. President Magufuli har givit starkt stöd till olika insatser mot tjuvjakten och uppmanat federala säkerhetsstyrkor att ”gripa alla som är inblandade i denna olagliga handel.”
 
Selous naturreservat, som är Tanzanias största skyddade vildmarksområde, hyste tidigare en av kontinentens största koncentrationer av afrikanska elefanter. Den urskillningslösa tjuvjakten har dock gjort att endast 15 000 elefanter finns kvar idag. För 40 år sedan strövade så många som 110 000 elefanter över savanner, våtmarker och skogar i Selous.
 
Detta är den senaste i en rad gripanden och åtal mot tjuvjägargäng i Tanzania.

Senast uppdaterad 2017-03-13

Stoppa tjuvjakten!

Kampen forstätter. Tillsammans kan vi stoppa tjuvjakten.
Bli Noshörningsfadder.

Vad gör WWF

Antitjuvjaktspatrull i Kamerun Foto: James Morgan / WWF-Canon

WWF jobbar främst efter två spår för att skydda elefanter: att minska efterfrågan på elfenbensprodukter och att stoppa handeln med elfenben.

 

Vi  stödjer också arbetet med att bekämpa tjuvjakten genom att anställa fler parkvakter, förse parkvakter med modern utrustning och genom att skapa naturvårdslandskap där människor och elefanter kan samsas om livsutrymmet.

 

Läs mer på vår internationella hemsida:

WWFs African Elefant Program

Asian Rhino and Elephant Action Strategy (AREAS)

Vad kan du göra

 Var på din vakt mot elfenbensprodukter. De är förbudna att föra in i EU. Acceptera aldrig att en affär har sådana produkter i sitt sortiment!

 

En bra åtgärd är att ta tag i äventyret och turista i nationalparker och reservat där det finns elefanter. Gör detta på så sätt att lokalbefolkningen tjänar pengar på det – bo på lokalt drivna lodger och hotell och använd lokala guider.

 

Du kan också stödja WWFs arbete som hanterar alla de komplicerade faktorer som påverkar elefantens framtid.