Rädda haven!

 

 

Grekland kritiseras skarpt efter oljespill

2017-09-19

Miljöorganisationer kritiserar grekiska myndigheter efter att en sjunken oljetanker orsakat stor skada utanför Aten. Situationen beskrivs som en ekologisk katastrof.

 

Oljespill utanför Aten. Foto: WWF-Grekland– Det här är ett miljöbrott, den värsta läckan på flera år och myndigheterna var tydligen helt oförberedda. Det är mycket viktigt att man sätter ett prejudikat och att de skyldiga hålls ansvariga, säger Dimitris Karavelas, generalsekreterare för WWF i Grekland.

Oljan ligger tjock på stränderna nära Aten, efter att en tanker med 2500 ton olja sjunkit i Saroniska viken. Förödelsen är stor, med mängder av döda och oljeskadade fiskar, sköldpaddor och fåglar, och det kan ta flera år innan de skadade områdena har återhämtat sig.

Nu riktar WWF och andra miljöorganisationer skarp kritik mot grekiska myndigheter.

– Det är märkligt att ett land med tung tankertrafik inte lyckas skydda sina stränder från en från början liten olycka, menar WWF i Greklands generalsekreterare Dimitris Karavelas.

Sanering av oljespill utanför Aten. Foto: WWF-GreklandOljeläckan inträffade nära landets största hamn Pireus, bara några kilometer från det departement som har till uppgift att ta itu med den typen av olyckor.

– Det är tydligt att det här “beredskapstestet” misslyckades, och vad som händer i sandbottnen har vi ingen aning om, säger Dimitris Karavelas till Skai TV.


Det var redan förra söndagen som båten oväntat sjönk, och oljan förorenade då bara stränderna på ön Salamis strax utanför Greklands kust. Myndigheterna trodde inte att den skulle sprida sig in mot fastlandet, då vädret var relativt vindstilla.

Men i torsdags hade oljan drivit till Atens förort Glyfada och la sig tjock på de populära stränderna Voula och Vouliagmeni. Arbetet med att städa upp kan ta flera månader.

WWF i Grekland hjälper till med städningen av stränderna.

 

Båten som sjönk var 45 år gammal men var enligt besättningen sjösäker. Kaptenen och en chefsingenjör, som var på båten då den sjönk, har åtalats för vårdslöshet.

 

Världsnaturfonden WWF anser att fler marina skyddsområden måste skapas, för att skydda det marina djurlivet från sjöfarten.

 

Eftersom sjöfarten ökar, ökar även risken för ännu större oljespill. Detta skulle behöva belysas och utvärderas i en samhällsekonomisk analys, anser WWF.

 

Förorenad strand på Salamina nära Aten. Foto: WWF-Grekland

Senast uppdaterad 2017-09-25

Fakta oljeutsläpp

De större oljeutsläppen minskar i antal i världen. Dock släpper vissa fartyg fortfarande medvetet ut olja i havet. Det är en vanlig praxis att pumpa ut oljeblandat vatten ute till havs. Även om det handlar om små mängder, kan detta fortfarande vara extremt skadligt, särskilt när det händer i känsliga marina miljöer. Ett stort problem är att många utsläpp förblir oupptäckta.
Även om de större utsläppen har minskat, finns en ökad risk för ännu större oljespill när sjöfarten ökar.

Var med och rädda haven!

 

Vi är problemet, men vi är också lösningen. De senaste 70 åren har vi människor utsatt haven och dess invånare för enorma påfrestningar.
Vi har förorenat och fyllt haven med skräp. Vi har fiskat för mycket av vissa fiskar, och rubbar urgamla marina ekosystem. Vi har redan förlorat nästan en tredjedel av världens korallrev, och om inget görs kan de vara borta 2050.

 

WWF jobbar globalt med att sätta press på politiker och andra beslutsfattare. Nu har de fått upp ögonen för konsekvenserna av människors handlingar och börjat agera – lagar har skärpts och bättre skydd och skötsel av haven har blivit en angelägen fråga. Men det behöver hända mycket mer. Och det är bråttom.
 
Vill du också bli en del av lösningen?

Läs mer om vårt arbete och vad du kan göra för haven: Rädda Haven