Fiskguiden – WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur 

Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk genom att göra ett medvetet val när du köper fisk och skaldjur. Fiskguiden från Världsnaturfonden WWF hjälper dig att välja rätt fisk till middag!

Fiskguiden 2016

Klicka för större version 

 
Nytt i Fiskguiden 2016:
Grönt ljus för miljömärkta västkusträkor – men torsken mår sämre

En nyhet i WWFs fiskguide i år är att västkusträkan får grönt ljus. Hela det svenska räkfisket är nu MSC-certifierat. Däremot mår Östersjötorsken sämre och hamnar återigen på gult och rött ljus. Guiden tar upp ett 60-tal av våra vanligaste matfiskar. I år går sex av tio arter att hitta på grönt ljus, inklusive miljömärkta fiskar och skaldjur.
Läs mer om nyheterna i Fiskguiden 2016

 

Fiske och Fiskguiden

Fiskguiden som app

WWFs konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur finns nu även som app. Med Fiskguiden i din telefon har du alltid våra senast uppdaterade råd nära till hands.

 

Ladda ner Fiskguiden till mobil och surfplatta


Fiskemetoder

Fiskemetoder

Hur fungerar en trål? Varför blir det bifångst? Och hur lång är egentligen en långlina? Här kan du läsa om de vanligaste fiskemetoderna!

Fångstredskap och fiskemetoder

Fiske och Fiskguiden

Miljömärkningar

WWF stödjer certifieringarna MSC, ASC och KRAV som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till att stoppa utarmningen av haven och minska utsläppen från odlingar.

Läs mer om de olika certifieringarna  

 Välj rätt fisk med Fiskguiden från WWF

Visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Det gäller alltså att göra ett medvetet val om du vill äta fisk och skaldjur – och vill kunna fortsätta göra det i framtiden.

Stjärnkocken Paul Svensson tipsar om hur du väljer rätt fisk.


Tips! Du kan bidra till ett mer hållbart fiske

Äter du fisk och skaldjur? Välj då sorter som har grönt ljus i Fiskguiden, och sprid gärna guiden till vänner och bekanta. Här är fler sätt att hjälpa till:


 

  • Har din mataffär eller favoritrestaurang dåligt utbud av grön eller miljömärkt fisk? Eller säljer de produkter som har rött ljus i WWFs fiskguide? Visa att du bryr dig och vill se bättring.

  • Köp rätt storlek på fisken. Det är viktigt att fiskar hunnit fortplanta sig åtminstone en gång innan de fångas. Fråga därför efter fisk som är större än artens minska lekstorlek.

  • Testa något nytt! Genom att variera dina fiskinköp minskar du trycket på populära och överfiskade arter.

  • Det dyker ständigt upp ”nya” fiskar och fisknamn i fiskdisken. Fråga gärna om artens vetenskapliga namn, var fisken kommer ifrån och om den är hållbart fiskad eller odlad.

  • Undvik djuphavslevande arter eftersom de växter långsamt och är känsliga för överfiske.

  • Köp aldrig fisk som finns med på Artdatabankens lista över hotade arter, rödlistan, som till exempel hälleflundra, ål och vissa hajar.

  • Våga alltid fråga – men bli inte nedslagen om du inte får de svar du önskar. Många som säljer fisk och skaldjur känner inte till fiskars biologi eller fiskets miljöeffekter. Genom att ställa frågor bidrar du till att öka intresset för och påverka utveckling mot ett mer miljömässigt hållbart fiske.

 

Senast uppdaterad 2016-12-22

WWFs Fiskguide

Du som konsument kan bidra till ett mer hållbart fiske genom att göra ett medvetet val när du äter fisk och skaldjur. Ladda ner Fiskguiden som pdf eller mobilapp idag!

Fiskguiden 2016
 

Fiskguiden 2016 i miniformat

Fiskguiden 2016 i lång version

 

Fiskguiden finns nu även som mobilapp för Android och iPhone.

Ladda ner Fiskguidens app

Frågor & svar om Fiskguiden

Fiskguiden 2015

 

Varför får vissa arter rött ljus och vad betyder det att ett fiske är certifierat?

Läs frågor & svar om Fiskguiden 2016

Miljögifter i fisk

Fisk är nyttigt, men tyvärr finns det några arter i svenska vatten som innehåller hälsofarliga miljögifter. Läs Livsmedelsverkets råd om hur ofta man kan äta dessa fiskar:
All fisk är inte nyttig

WWF Dokumentär

WWF Dokumentär

Missa inte poddserien Under ytan!

I podden får du följa med på en resa runt vår blå planet – från våra svenska vatten via iskalla Arktis till de tropiska korallreven utanför Madagaskar. I fem avsnitt kommer vi att djupdyka Under ytan för att ta reda på varför haven är i kris och hur vi tillsammans kan #räddahaven och djuren som lever där.

 

Lyssna nu genom att söka efter WWF Dokumentär i din podcastapp i mobilen eller lyssna här.