Gå till huvudinnehållet

Är du med wifi

Vad betyder naturen för dig?

Utan natur – inget liv. Men naturen kan också erbjuda tröst, läkning för en stressad själ, och den befriande känslan att få vara sig själv helt och hållet. Här delar några människor med sig av vad naturen betyder för just dem.

”Vi ska inte lämna en springnota till våra barn och barnbarn”

”För mig är klimatengagemanget egentligen ganska självklart. Det handlar om att vårda skapelsen. Det är också en fråga om rättvisa i förhållande till alla dem som redan idag påverkas av torka, översvämning eller andra naturkatastrofer. Som så ofta är det redan fattiga och utsatta människor som drabbas först. Klimatet är en utmaning som varken vetenskapssamfundet eller politiken klarar ensam. Det är också en existentiell och andlig fråga som handlar om våra värderingar, om vilket slags värld vi vill ha. Därför måste vetenskap, politik, näringsliv, kultur och religion – allt som är ett uttryck för mänsklig värdighet – samverka.
Detta är också en rättvisefråga i relation till kommande generationer. Vi ska inte lämna en springnota till våra barn och barnbarn.”

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan

”Naturen ger oss naturlig läkning”

”För ett antal år sedan växlade jag liv då jag träffade min nuvarande livskamrat. Livet här har förändrat mig på många plan men framför allt har jag hittat hem. Från ett hektiskt yrkesliv och en intensiv livsstil med sjukdom som följd har tiden, naturen och djuren – tama och vilda – långsamt läkt en sargad kropp och själ.

Japanerna har kommit på den bästa terapin i form av läkning via skogen, det är dock inget nytt för oss här då vi vet att naturen ger oss naturlig läkning särskilt vid stressrelaterad ohälsa. Jag kommer aldrig att gå in i det traditionella ekorrhjulet igen utan lyxen här är själva nedväxlingen till mitt och naturens tempo.
Det är varken trist eller besvärlig att bo på landet, tvärtom då det bjuds sittplatser på bergsknallen med utsikt över Hakefjorden. Lager på lager har skalats bort de sista sex åren av rehabilitering och vi väljer bort det som tar för mycket energi. Här får enkelheten styra och vi struntar i konventionerna!”

Eva Ingvarsdotter

”Jag behöver skogens lugna hjärtslag för att inse att jag är människa”

”Hur kan jag beskriva min kärlek till naturen utan att glömma något? Från att jag var liten har jag beundrat, avundats och älskat skogen, havet och djuren som lever där.
Jag letade efter och gjorde mina egna stigar genom lingonris, granar och bäckar. Jag såg inte bara en fågel utan hela dess existens. Hur lät den? Hur flög den? Var trivdes den? Var byggde den bo?
Varje årstid satte nya spår i mig och bidrog till kunskap, skönhet och lugn. En vinter lade jag mig i snön under tallarna och tittade upp på de höga stammarna. Snön föll plötsligt som om något magiskt låg i luften. Det blev knäpptyst. Jag hörde bara mina andetag. Den känslan hittar jag var gång jag kommer ut i naturen. Det är något med sinne och själ, hjärta och ande. En urkraft som länkar mig rakt in i denna vackra värld där jag får vara mig själv. Jag kan gråta där. Skratta. Andas. Vara arg. Träna. Ingen dömer mig.

Jag behöver skogens lugna hjärtslag för att inse att jag bara är en människa. Det finns så mycket som pågår som många bara har glömt. Jag försöker så ofta jag kan ge mina barn upplevelsen av naturen och mitt hopp är att de också ska vilja se mer. Precis som jag ville. Den fanns innan mig och kommer att finnas när jag en dag inte lever. Jag tror att vi går under om vi glömmer vad vi kan lära oss av den! Naturen är en livslång trogen kärlek i mitt liv som jag regelbundet bara måste träffa. Annars fattas något i mig.”

Helena Ernst

”Jag vet att jag inte kommer att förändra hela världen med min konst, men …”

”Konst är något som kan vara både vackert och samtidigt beröra. Ibland kan den till och med få oss att tänka till över djupare saker. Oavsett vem som ligger bakom ett verk, får iögonfallande bilder människor att stanna till, om än bara för ett ögonblick, för en känslomässig upplevelse.

Det är därför jag använder konst som en möjlighet att prata kring vad som händer på vår planet, och djuren som påverkas. Konsten, tillsammans med mina bildtexter, försöker skapa en kraftfull känsla som får människor att reagera kring dessa viktiga ämnen, tänka till och förhoppningsvis även agera. För det är bråttom nu! Om vi inte gör något, kommer jorden som vi känner den inte att finnas kvar.

Jag vet att jag inte kommer att förändra hela världen med min konst, men det är inte vad detta handlar om. Det handlar om att varje människa gör de där små sakerna, som kommer att göra stor skillnad på sikt.

Ni finner mer om mig och min konst på Instagram!”

Andreas Häggkvist, andy.okay på Instagram 

”Även små saker påverkar mycket”

”Jag älskar känslan och lugnet av att vara i skogen och liksom bara vara. Tycker att skogspromenader är den allra bästa medicinen mot stress! Tycker också sjukt mycket om djur, oavsett sort. Har själv en hund och en undulat.

För en tid sen såg jag en hemsk dokumentär. Eller såg och såg, klarade typ bara av en tredjedel innan jag grät för mycket för att kunna fortsätta kolla. Då fick jag se hur hemska saker vi faktiskt gör dagligen. Det känns som att de flesta vet om hur vårt klimat förändras och hur vi ofta behandlar djuren men inte tror att det just dom gör påverkar (en person hit och dit gör väl inte skillnad?). Men det är viktigt att veta att även små saker som att sopsortera och att ha en vegetarisk dag i veckan påverkar mycket! Hoppas, hoppas att jag kan inspirera någon därute! Efter att jag såg dokumentären bestämde jag mig för att aldrig mer äta kött som jag inte vet var det kommer ifrån och hur det har haft det. Era appar Kött- och Fiskguiden är otroligt mycket till hjälp! Och nu äter jag betydligt mycket mer vegetariskt, alltid i skolan men jag försöker inspirera så mycket hemma som möjligt. Och oftast tycker jag dessutom att vegetarisk mat är godare (och bättre för miljön förstås!)”

Tilde, 13 år

”Låt oss vara rädda om moder jord”

”Jag har alltid under mitt liv trivts bäst när jag fått vandra eller simma i naturen. Jag slutar aldrig förundras över jordens skönhet och förmåga att läka när jag varit uppriven i min själ. Jag är en stor djurvän och har hund och katter i mitt hem. Mina i dag vuxna barn har fått lära sig respekt för människor och djur, så som min pappa lärde mig.

Ända sedan jag var liten har husdjur funnits och jag fick lära mig av vuxna om både vilda och tama djur. Jag tycker om att se naturfilm och att teckna och måla djur och människor. Så för mig är naturen en källa till själslig harmoni. Låt oss vara rädda om moder jord Gaia.”

Nilla Löwe 

”Att börja arbeta för naturen är det bästa jag gjort”

”Under en tid när jag växte upp var jag väldigt ensam. De dagar jag var ledsen och kände mig mer ensam än vanligt, brukade jag springa in i skogen där jag bodde och alltid till ett särskilt träd – en stor, mäktig skogsek. Jag satt alltid vi den, tittade upp på kronan som bredde ut sig, grät och tänkte mycket. Efter en stund med känslan av att vara ensammast i världen, kände jag harmoni. ”Jag är inte ensam”. Det var så jag fann kärleken och respekten till naturens växtlighet och magin den ständigt skänker oss.

När jag som tonåring rökte och fick veta att jag bidrar till skövling av stora ytor regnskog slutade jag direkt. Sen började jag i och för sig snusa, men det ska jag sluta med. Jag gör inte alltid allting rätt, men det viktiga är att brinna för förändring. Nu går jag strax i mål med en utbildning där jag lär mig hur gröna ytor sköts på rätt och minst skadliga sätt. Otroligt roligt. Att börja arbeta med och för naturen är det bästa jag gjort för både min fysiska och psykiska hälsa.”

Linda Stenberg

”Vilket mirakel att allt detta finns!”

”När jag ser ut över sjön, ser mot den andra stranden med dess gåtfulla skogar och dess gräsbevuxna sluttningar ner mot strandens vassruggar, grips jag av förundran.
Vilket mirakel att allt detta finns! Det är skapelsen, naturen, universum.
Det finns ingen gräns mellan mig och denna värld av skönhet.
Men ändå… Vi människor har något som är unikt bland alla andra varelser. Det är vårt omättliga habegär. Nu håller vi på att sluka i oss vår hela framtid och plundrar ut naturens resurser.
Trots alla varningstecken rusar vi sorglöst fram på ett expresståg mot undergången.
Naturen är blott vi själva. Var och en av oss har ansvar.”

Abd al Haqq Kielan, Imam i Eskilstuna Stora Moské

”Det finns fortfarande så mycket som kan göras”

”Naturen är ömtålig. Det senaste seklet har mänskligheten försummat värdet av våra naturresurser på ett oansvarigt sätt. Vi har exploaterat djur, natur och växter från Amazonas till Nordpolen. Klimatförändring orsakad av människan förändrar förhållandena drastiskt och våra samhällen drivs av ett behov att köpa mer materiella saker än vi egentligen behöver. Vi riskerar att förlora många arter fram till nästa sekelskifte. Om det låter deprimerande är det för att det är det. Men jag tror inte detta är slutet ännu. Det finns fortfarande så mycket som kan göras. Luften vi andas, maten vi äter, all skönhet runt omkring oss. Allt detta är beroende av våra naturliga ekosystems hälsa och de arter som kallar dem för hem. Och kom ihåg, det här händer nu. Det är därför vi måste ta det på större allvar. Det är vårt ansvar att skydda våra hav, floder, sjöar, skogar och ängar; växterna, de vilda djuren och jorden, i sin helhet.”

Luca Berardi, Årets Unga Miljöhjälte 2018

#Connect2Earth

Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan berättar vad naturen betyder för henne.

Ljus Earth Hour – Madrid, Spain

Så kan du delta

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att engagera sig för planeten och göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd.

Tips och inspiration

ÄRDUMED-LOGO_1600x800

50 förändringar
För vår enda planet

Du kan göra stor skillnad för planeten genom små och stora förändringar i din vardag. Välj dina förändringar som en del av Earth Hour. Är du med?

Välj förändringar

earth-hour-wifi

Allt om Earth Hour

Klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. Det är två ödesfrågor som vi alla behöver ta itu med – annars kan vi inte fortsätta leva på vår planet! Men vad är det som behöver göras? Det sätter vi ljuset på under och inför årets Earth Hour.

Hitta massor av inspiration här

Välj medlemskap

Ett medlemskap gäller per kalenderår. Välj mellan att betala hela medlemsavgiften på en gång eller att dela upp den månadsvis via autogiro.

Fyll i dina uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Välj betalsätt

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Dela gärna:

Senast ändrad 17/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se