Årets Pandabok 2016 är fylld av magi -
Brutus Östling prisad för "Bevingat"

Brutus Östling med boken Bevingat


Fågelfotografen och författaren Brutus Östling, Höör, tog i dag för tredje gången emot Världsnaturfonden WWFs utmärkelse Årets Pandabok. Boken ”Bevingat” handlar om fascinerande fåglar från hela världen och är enligt juryn ”... en bok fylld med magi som ger mersmak”.

Brutus Östling tog emot utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i samband med WWFs höstmöte på Ulriksdals slott, idag den 14 oktober.


Natthäger, foto: Brutus Östling– Som medlem i WWF sedan många år betyder utmärkelsen mycket för mig. I år betydde den extra mycket, dels för att jag utöver att ha tagit bilderna även har skrivit texten och dels för att boken handlar om något jag verkligen brinner för – de olika livsmiljöer där fåglar lever, livsmiljöer som på ett eller annat sätt är hotade eller håller på att förändras på ett negativt sätt, säger Brutus Östling.

 

I boken följer vi med Brutus Östling till olika fågelmarker, där vi möter spektakulära fåglar.

 

Vi besöker tundran och taigan i norr, följer havsfåglar från Svalbard till de subantarktiska öarna i söder, möter lövskogarnas färggranna invånare i södra Europa och våtmarker från Sverige till södra Europa, Indien och Brasilien.


 

Det är miljöer där fåglar har bott och anpassat sig under hundratusentals, ibland miljontals år, men där många nu kämpar för sin överlevnad.


Amerikansk gråhäger, foto: Brutus Östling

Juryns motivering lyder:
”Boken Bevingat tar med sina spektakulära bilder och inlevelsefulla texter läsaren med till möten med fåglar och andra djur i en föränderlig värld. Med sina oförutsedda kameravinklar och ljussättningar lyckas Brutus Östling fånga djuren i de mest fantastiska situationer – en bok fylld med magi som ger mersmak.”


Brutus Östling (född 1958) slog igenom som fågelfotograf med debutboken ”Mellan vingspetsarna” som blev Årets Pandabok 2006 (med Magnus Ullman).  Två år senare var det dags igen för utmärkelsen, då ”Örnarnas rike” blev Årets Pandabok (tillsammans med Staffan Söderblom). Brutus Östling har även fått flera andra utmärkelser, som Årets Naturfotograf och Nordisk Naturfotograf.

 

Senast uppdaterad 2015-10-15

 

Om Årets Pandabok

Årets Pandabok är en utmärkelse som Världsnaturfonden WWF delat ut varje år sedan 1972 till årets bästa naturskildring i ord och bild, publicerad på svenska. Några tidigare vinnare är:

2015: I skuggan av träden - livet i våra skogar, Felix Heintzenberg och Tom Schandy.

2014: Nordiska nätter - djurliv mellan gryning och skymning, Felix Heintzenberg.
2013: Året runt - naturen, vädret och de svenska årstiderna, Lage Larsson och Hans Strand
2012: Kor - en kärlekshistoria, Åsa och Mats Ottosson

Om Bevingat

Bevingat, bokomslag, Bonnier Fakta

 

Bevingat - Magiska möten i fågelmarker, är utgiven hos Bonnier Fakta.

Mer info hos förlaget