Hundratusentals delfiner, tumlare och valar dör varje år som bifångst

2016-10-20

Idag startar den Internationella valfångstkommissionen (IWC) i Slovenien ett möte där över 80 länder deltar. Förutom fokus på Japans starkt kritiserade "vetenskapliga" valprogram förväntas andra viktiga ämnen som bifångster i fisket diskuteras - varje år faller minst 300 000 delfiner, tumlare och valar offer som bifångst när de av misstag fastnar i fiskenät.

 

300 000 delfinerm tunlare och valar faller offer som bifångst varje år. Stephen Dawson / WWF

- Det står klart att Japan inte kan fortsätta med sin valforskningsjakt då det går att få fram samma resultat utan att döda dem. Men IWC kan inte längre blunda för det största hotet mot dessa djur - bifångster i fiskeredskap. Det är dags att IWC agerar och tar fram konkreta lösningar för att få slut på bifångstdöden, säger Inger Näslund, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.

En stor bidragande orsak till att Yangtze-tumlaren i Kina nyligen dog ut var att de fastnade i fiskenät. Bifångster är också det största hotet mot de utrotningshotade nordkapare, knölvalarna i Arabiska havet, vaquitadelfinen in Mexico, Maui och Hector's delfiner vid Nya Zealand, Östersjöns tumlare och många arter floddelfiner.

Valunge under vatten. Foto: Doug Perrine / WWFJapans omtvistade valforskningsexpedition i Antarktis 2015-2016 kommer också att vara i fokus. IWC kan, förutom att fördöma valprogrammet, göra det svårare för länder att bryta mot reglerna genom att skärpa tillståndsreglerna för valfångst och se till att man inte kan jaga i valskyddsområden.

- Forskning som innebär att valarna dödas bör enbart kunna ske som en sista utväg, i specifikt forskningssyfte som identifierats av kommissionen och som inte kan uppnås genom icke-dödliga metoder. Sådan forskning ska aldrig kunna ske i ett valskyddsområde, säger Inger Näslund.

Andra frågor som ska diskuteras under IWC är ett nytt möjligt skyddsområde för valar i Sydatlanten, akuta åtgärder för att skydda småval, strandning av valar och valarnas betydelse för ekosystemen.

 

WWF vill se:

  • Metoder för att minska bifångst av valar och småvalar.
  • Att valjakt som bedrivs i forskningens namn ska fördömas.
  • Ytterligare skyddsområden för valar och att valjakt förbjuds i dessa områden.
  • Att valjakt inte legaliseras genom argument att världens befolkning behöver mat.
  • En resolution om valars betydelse för ekosystemet och de ekosystemtjänster de bidrar till.
  • Ett ”framtidens IWC” som fokuserar på bevarande och att säkra upp svaga populationer då valarnas roll i ekosystemen är viktiga för havens hälsa. 


Läs mer om WWFs havskampanj här: http://www.wwf.se/räddahaven

 

 

Senast uppdaterad 2016-10-21

Aktuellt: Nu kraftsamlar WWF för att rädda haven

Dör haven, dör vi

 

Vi har alltid behövt haven. Nu behöver haven oss. Under tusentals år har vi människor sett haven som oändliga och outtömliga. Men tyvärr funkar det inte längre – haven håller på att kollapsa.

Det är bråttom att ställa balansen i haven tillrätta. Därför sjösätter nu WWF en räddningsaktion för världens alla hav. Akut hjälp måste sättas in globalt – vi måste snabbt få stopp på överfisket och tjuvfisket. Vi kämpar också för att politikerna ska enas om en bra skötselplan för haven och ge viktiga områden bättre skydd.

Vill du också rädda haven? Engagera dig och läs mer på wwf.se/radda-haven