VI RISKERAR ATT FÖRLORA EN GENERATION ELEFANTER
Kenya har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vi befinner oss i en kritisk situation där mer än 200 elefanter redan dött av vattenbrist.
Kenya har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vi befinner oss i en kritisk situation där mer än 200 elefanter redan dött av vattenbrist.
Nyligen kom den tragiska nyheten: Elefanterna i Kenya dör av svält och torka. Regnperioden har uteblivit fyra år i rad. Vi riskerar att förlora en hel generation elefanter. Därför går WWF Sverige in med extra stöd. Det kan vi endast göra tack vare våra faddrar och supportrar.
Som Planetfadder stödjer du akuta insatser som denna, det långsiktiga klimatarbetet och hjälper hotade arter.
Tobias Trier Fuglsang berättar om den pågående krisen i Kenya. När torrperioden blir långvarig och de livgivande regnen uteblir, drabbas elefanterna hårt. I elefantflockar som WWF har följt i åratal ser vi att det är mammorna och ungarna som inte överlever krisen. Tillsammans med de äldsta elefanterna är det de som är mest utsatta.
Som Planetfadder stödjer du akuta insatser som denna, det långsiktiga klimatarbetet och hjälper hotade arter.
Torkan i norra Kenya slår ännu hårdare än förra året. Just nu går WWF Sverige in med stöd för att få ut hjälp till de mest drabbade områdena. Elefanter, som behöver dricka upp till 100 liter om dagen, drabbas just nu väldigt hårt. Elefantungarna och mammorna som ger di är de mest utsatta.
Gustaf Lind Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
DET HÄR GÖR WWF – AKUT KRISHJÄLP
Bidraget går till insatser för att rädda vilda djur, och samtidigt ge stöd till de mest drabbade byarna så att deras boskap inte dör. WWF Kenya har med stöd från bland annat WWF Sverige redan bidragit med mat och dricksvatten till 2 000 hushåll i de hårdast drabbade områdena.
Just nu fokuseras arbetet till fem naturvårdsområden som WWF skapat tillsammans med urfolk för att skydda elefanter, lejon, noshörningar och andra arter. Vi finansierar tankbilar som kör ut tusentals liter vatten till områdena, och 20 lastbilar kör ut hö för att hjälpa både vilda djur och urfolkens tamboskap att överleva.
En ny brunn har borrats, som förser flera byar med vatten och även en 5000 m2 stor damm med vatten till törstande vilda djur. Ytterligare två brunnar kommer att borras och 50 vattenhoar á 18 000 liter ska sättas ut.
Just nu hoppas vi på kraftiga regn! Men det behövs långsiktiga lösningar för att hjälpa djurlivet hantera klimatförändringarna.
Som Planetfadder hjälper du oss att bidra till akuta insatser som denna, det långsiktiga klimatarbetet och skydd av biologisk mångfald.
På sikt behöver vi hjälpa elefanter och andra vilda djur genom nästa torkperiod med förebyggande åtgärder. WWF arbetar för att påverka regeringarna att skapa ekologiska korridorer med träd och annan växtlighet mellan de områden där djuren lever. Genom att knyta samman skyddade områden underlättar vi för elefanter och andra djur att vandra för att hitta vatten och bete när torkan slår till. Med fler grönområden och skogar får marken också hjälp att behålla vattnet. Och det ger också värdefull skugga åt djurlivet.
Zimbabwe, Zambia, Botswana, Namibia och Angola skapar nu ett gränsöverskridande naturvårdslandskap där elefanter och människor kan leva tillsammans. Landskapet ”KAZA” involverar 36 nationalparker och är nästan lika stort som Italien! Än är det stora naturvårdspusslet KAZA inte på plats men det här är något vi arbetar för att lösa, så framtiden ser ljus ut.
Vi ser också över de brunnar som finns, så att de fungerar som de ska. Och arbetet att stoppa tjuvjakten fortsätter – så att äldre elefanter får vara kvar och kan dela sin kunskap med hjorden. Samtidigt fortsätter vi kampen för att bromsa klimatförändringarna och motverka dess effekter.
Stöd vårt arbete.
Enligt kenyanska myndigheter har torkan i år hittills dödat över 200 elefanter, närmare 400 grevy zebror och fler än 500 gnuer. Torkan slår också hårt på utrotningshotade arter som spetsnoshörningen om inte hjälp når fram.
Kenya har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Vi befinner oss i en kritisk situation – mer än 200 elefanter har redan dött av vattenbrist.
Senast ändrad 20/01/23