Gå till huvudinnehållet

stoppa utrotningen

1 miljon arter riskerar att försvinna

Bli fadder

Krisen för den biologiska mångfalden är värre än någonsin. Populationerna av vilda ryggradsdjur – däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur – har i snitt minskat med hela 69% mellan 1970 och 2018. Det visar WWFs Living Planet Report 2022, som granskar tillståndet på planeten. Rapporten IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services 2019 larmar även om att ofattbara 1 miljon arter riskerar att försvinna. Det är skrämmande siffror.

Naturen skickar oss en nödsignal om att någonting är allvarligt fel. Men det går fortfarande att vända den negativa utvecklingen. Genom fler kraftfulla naturvårdsinsatser och modiga politiska beslut kan naturen få en chans att återhämta sig och vända kurvan. Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion så att den blir mer hållbar.

Ditt stöd behövs och gör skillnad – var med och stötta vårt arbete för att stoppa utrotningen.

HJÄLP OSS
STOPPA UTROTNINGEN

Bli Planetfadder!

Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsdetaljer

Sverige

Signera autogiro

 • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

Som Planetfadder bidrar du bland annat till att:

   • Minska utsläppen och mildra klimatförändringarnas konsekvenser
   • Stoppa tjuvjakt och illegal handel av utrotningshotade arter
   • Minska avskogningen och förhindra illegal avverkning
   • Bekämpa överfiske och nedskräpning i haven
   • Skapa fler och bättre skyddade områden

Hjälp oss göra skillnad – bli Planetfadder

Människan är problemet. Men tillsammans kan vi också bli lösningen.

Orsakerna är bland annat förstörda livsmiljöer, föroreningar och klimatförändringar – allt i människans fotspår. Och krisen drabbar inte bara djuren utan även oss. En fungerande natur är avgörande för vår matförsörjning och ekonomi. Så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka står på spel. Vi förstör något vi är helt beroende av.

Hur vi agerar idag är avgörande för vårt framtida liv på jorden. Vi vet vad som behöver göras och vi har lösningarna. Men det krävs mer av  naturvårdsinsatser som gör skillnad. Genom att bli fadder stöder du WWFs intensiva arbete med att stoppa utrotningen.

Människan tar allt mer plats, skövlar och smutsar ner. Tropiska skogar bränns och avverkas för att ge plats åt vidsträckta odlingsmarker. De naturliga miljöerna förstörs och trängs undan. Många arter drabbas av förstörda och krympande livsutrymmen. En av de hårt drabbade arterna är bergsgorillan vars skogar utsätts av illegal avverkning.

Vad gör WWF?

Med stöd från våra fantastiska supportrar kämpar vi för arter, livsmiljöer och en hållbar användning av jordens resurser genom tusentals projekt i över 100 länder – inom allt från naturvård till klimatsmarta energilösningar. Vi arbetar tillsammans med lokalbefolkningar, företagspartners, forskare och organisationer för att stoppa utrotningen och bevara vår fantastiska planet.

Skogsskövling i Bolivia
Överfiske, bifångster och föroreningar hotar världens alla hav och dess arter. Skogar skövlas och förvandlas till utarmade, artfattiga marker. Skogens och havens alla arter blir allt färre och får allt mindre livsutrymme, en utveckling som måste stoppas. WWF arbetar intensivt på fältet och i maktens korridorer med att stoppa skövlingen och vända utvecklingen.

Sköldpadda som fastnat i fiskenät
Våra folkvalda politiker är de makthavare som genom sina beslut styr Sveriges och vår framtid. Oavsett vilken regering vi har, så måste miljön vara i fokus. Utrotning av växter och djur, miljöförstörelse, skogsskövling, föroreningar av naturen och haven har ingen rösträtt men behöver vår hjälp, i dag, i morgon och i framtiden. Det vet vi på WWF och det kämpar vi för, varje dag.

Inventering i Björns skärgård
Nationalparker och andra skyddade naturområden, till exempel naturreservat eller Natura 2000-områden, är helt avgörande för att skydda en mångfald av arter och WWF efterlyser politiska krafttag. I Sverige har vi idag (2019) 30 nationalparker på ca 7 000 kvm som täcker 13 procent av landytan. Sveriges marina skyddade områden täcker bara 5 procent av vårt havsområde.

Skogsvaktare i Bhutan
WWF har sedan 1970-talet arbetat med att stoppa tjuvjakten och den illegala handeln med vilda djur och växter. Handeln med hotade arter, som noshörning, elefant och tiger, omsätter idag ofantliga summor och kriminella nätverk tjänar stora pengar till liten risk. WWF fortsätter att driva på beslutsfattarna att gå från ord till handling!

Grodor i vattnet vid ön Björn, Östersjön, Sverige
Skogar, hav, sjöar och landområden över hela världen har blivit förstörda av människors påverkan och den utvecklingen måste stoppas. Friska och fungerande ekosystem är helt avgörande för allas vår framtid och det gäller alla växter, insekter och djurarter. WWF arbetar intensivt med att återskapa förstörda ekosystem för en bättre framtid.

Senast ändrad 21/10/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se