Gå till huvudinnehållet

stoppa utrotningen

1 miljon arter riskerar att försvinna

Bli fadder

Vi måste agera nu!

Vi förstör något vi är helt beroende av. Människan överexploaterar, smutsar ner och tränger undan naturen. Ofattbara 1 miljon arter riskerar att försvinna.* När den biologiska mångfalden minskar rubbas balansen i ekosystemen. Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi.

Vi riskerar så grundläggande saker som ren luft att andas och vatten att dricka. Hur vi agerar idag är avgörande för vårt framtida liv på jorden. Tillsammans kan vi lösa problemen. Naturen och ekosystemen kan återhämta sig och planetens balans bli återställd.

Bli fadder

Tillsammans är vi lösningen

Nu är det hög tid att agera för att rädda livet på planeten. Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion så att den blir mer hållbar. 1 miljon arter hotas* och i förlängningen också vårt eget liv på jorden.

Genom att bli fadder stöder du WWFs intensiva arbete med att stoppa utrotningen.
HJÄLP OSS ATT STOPPA UTROTNINGEN.

BLI FADDER IDAG

  • 1 miljon arter riskerar att försvinna
  • Om 30 år kan haven innehålla mer plast än fisk
  • En tredjedel av alla korallrev har redan försvunnit
  • Utan fungerande natur kollapsar vår matförsörjning och ekonomi
  • Dör de, dör vi – stöd vårt arbete för en levande planet
Steg 1 / 3

Välj månadsbelopp

Som Planetfadder blir du månadsgivare via autogiro och bidrar regelbundet till arbetet för att bevara den biologiska mångfalden och kämpa mot klimatförändringarna.

Bli Planetfadder – hjälp oss kämpa för en levande planet.

Fyll i uppgifter

Faktureringsadress

Sverige

Signera autogiro

  • Läs och godkänn villkoren för att gå vidare med beställningen.

Fyll i dina kortuppgifter

Här fyller du i dina kortuppgifter och efter det kommer du vidarekopplas till tacksidan!

Fyll i ditt mobilnummer och öppna din Swishapp för att genomföra gåvan.

Fyll i uppgifter för faktura

Här fyller du i fakturainformation så vidarekopplas du efter det till tacksidan!

WWF GÖR SKILLNAD

Genom tusentals projekt i över 100 länder – inom allt från naturvård till klimatsmarta energilösningar – kämpar vi för arter, livsmiljöer och en hållbar användning av jordens resurser. Vi förhandlar med regeringar och pressar politiker. Detta gör vi tillsammans med miljontals människor över hela planeten – och vi blir allt fler som agerar.

Som fadder stöder du WWFs intensiva arbete.
STOPPA UTROTNINGEN.

Hoten mot livet på jorden

skogsskövling

Förstörda livsmiljöer

Människan tar allt mer plats, skövlar och smutsar ner. Tropiska skogar bränns och avverkas för att ge plats åt vidsträckta odlingsmarker. De naturliga miljöerna förstörs och trängs undan. Många arter drabbas av förstörda och krympande livsutrymmen. En av de hårt drabbade arterna är bergsgorillan vars skogar utsätts av illegal avverkning.  Ett annat exempel är floddelfiner vars hem hotas av föroreningar och dammbyggen.

Läs mer

Large_WW25963_fiske

Överexploatering

Vi använder mer av naturens resurser än den tål. Den globala konsumtionen innebär att vi lever som om vi hade 1,7 planeter – och i Sverige som om vi hade fyra jordklot. Hela 90% av världens fiskebestånd är idag fiskade till sin gräns. Ett flertal arter hotas till följd av tjuvjakt och illegal handel. Överexploateringen är en av orsakerna till att kurvan över världens populationer av ryggradsdjur visar på en genomsnittlig minskning på 68 procent för de undersökta bestånden av fåglar, fiskar, däggdjur, grod- och kräldjur mellan 1970 och 2016.

Läs mer

Isbjörn

Klimatkrisen

Arktis reglerar planetens klimat. Den vita ytan är en sköld som reflekterar bort större delen av solstrålningen – men just nu värms Arktis upp snabbast av alla platser på jorden. När klimatet förändras påverkas också livsmiljön för många djur. Man kan redan idag se hur olika arter anpassar sina vandringsmönster, får svårt att hitta föda eller partner, eller får minskad avkomma till följd av klimatförändringarna.

Läs mer

1 miljon arter riskerar att försvinna

Vi överexploaterar, smutsar ner och tränger undan naturen. De senaste 50 åren har populationerna av vilda ryggradsdjur minskat med 68 % i genomsnitt*. Ofattbara 1 miljon arter är hotade.**

 

Följ våra experter i WWF TV

Varje vecka kommer ett nytt avsnitt av WWF TV på YouTube där du får lära dig nya saker av WWFs experter. Vi slår hål på myter, ger tips om hållbarhet i vardagen, listar våra favoriter och rapporterar direkt från WWF-projekt i fält. Följ oss på YouTube så missar du aldrig ett avsnitt!

ALLA KAN HJÄLPA TILL

Vår livsstil påverkar livet på jorden på olika sätt, både nära oss och långt borta. Det finns mycket du kan göra själv i din vardag för att bidra till en levande planet.

VAR EN DEL AV LÖSNINGEN – STOPPA UTROTNINGEN.

Det här kan du göra

Havssköldpaddda, galapagos

WWFs Inger Näslund berättar:
Låt oss vända trenden för havssköldpaddan

Har du snorklat eller dykt i tropiska eller subtropiska vatten och mött en havssköldpadda? Då kanske du fått samma ödmjuka känsla som jag inför dessa fantastiska och vackra uråldriga djur

WWF-BLOGGEN

Original_WW171164_1600x1200

WWFs Tom Arnbom berättar:
Det går bra för havets giganter

Jag hör ett ljud jag känner igen. Ett snabbt utblås följt av en kraftig inandning … VALAR skriker jag för full hals och alla störtar upp på däck. De dryg 10 meter stora gröna fläckarna kommer rakt mot oss. Förstummat tittar jag på dem med hjärtat i halsgropen. Ska de krocka med oss?

WWF-BLOGGEN

blogg_1200x800

WWFs Tom Arnbom berättar:
Sydgeorgien ett eldorado

Äntligen hängde sjöelefanthonan i luften under trefotsstativet. Vågen visade på drygt 600 kilo. Plötsligt hörs en skiftning i det ständiga vindbruset. Inom en tiodels sekund, fattade vi alla att nu gällde det att rädda det som räddas kan, inklusive honan…

WWF-BLOGGEN

Forest fire, Juruena National Park, Brazil

WWFs Olle Forshed berättar:
Regnskogen brinner!

Alla som varit i en regnskog vet att där är det riktigt blött… Det är ju liksom definitionen av en regnskog att det i stort sett alltid är fuktigt och regnigt. Och ja det stämmer. Så med tanke på dessa regnmängder kan det säkert för många vara ganska märkligt att vi i år har nåtts av en kontinuerlig ström av att regnskogen håller på att brinna upp.

WWF-BLOGGEN

Ilulissat, Greenland

WWFs Tom Arnbom berättar:
Det brinner för Arktis!

Att klimatförändringarna påverkan oss på jorden är väl känt. Havsisar och glaciärer smälter och havsnivån stiger, men nu brinner det även i och för Arktis.

WWF-BLOGGEN

annelie-Pompe

”Att vara fadder till något man älskar känns meningsfullt och viktigt. Det är ett fint sätt att bidra med fadderskap om man inte kan göra något praktiskt för att rädda det man är rädd om. Det är också ett fint sätt att inspirera andra till att vara med och rädda världen litegrann.”

Annelie Pompe,
stolt fadder, fridykare och äventyrare

Bli fadder

DJUREN BEHÖVER DIN HJÄLP

Livet på planeten hotas. De flesta djur påverkas på flera sätt av människans framfart – av förstörda livsmiljöer, klimatförändringar, föroreningar, tjuvjakt och rovfiske.

kambodja-asiatisk-vi.jpg
tjuvjakt
Snaror dödar allt fler djur i Sydostasien – skogarna töms på liv

Läs här

• Rapporten visar att avsmältningen från glaciärer och inlandsisar är den främsta orsaken till havsnivåhöjningen.
Klimatkrisen
WWF: Agera innan 1 miljard människor påverkas av klimatförändringar

Läs här

elfenbensniderier-fo-2.jpg
Överexploatering
Elfenbenshandel har minskat i Kina – men den ökar från grannländerna

Läs här

Fiskare återför delfin till Tapajósfloden
Förstörda livsmiljöer
Mekongflodens floddelfiner – nu ökar de igen!🐬

Läs här

Sabah (Borneo), Malaysia
Förstörda livsmiljöer
Lyckat samarbete på Borneo för att rädda den hotade pygméelefanten

Läs här

Tillsammans är vi lösningen

Nu är det hög tid att agera för att rädda livet på planeten. Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion så att den blir mer hållbar. 1 miljon arter hotas* och i förlängningen också vårt eget liv på jorden.

Genom att bli fadder stöder du WWFs intensiva arbete med att stoppa utrotningen.
HJÄLP OSS ATT STOPPA UTROTNINGEN.

Bli fadder

*Källa: IPBES Global Assessment on Biodiversity and Ecosystem Services, 2019 **Visar undersökningar av 16 704 populationer av 4 005 arter vilda ryggradsdjur 1970–2014. Källa: Living Planet Report, 2018

Senast ändrad 17/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök kontakt.wwf.se om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se