Gå till huvudinnehållet
Blommor som skyltfönster2

NATURTIPS

Svensk natur är storslagen med gröna skogar, fjällandskap och glittrande vatten. Vi vill att svenska folket upptäcker skönheten och de unika upplevelser som vår natur bjuder oss på.

TIPS ATT TESTA IDAG:

  • Träna utomhus. Ta tillfället i akt och besök ett utomhusgym eller ta en joggingrunda i kvällssolen.
  • Fika. Släng en filt över axeln och ta med picknickkorgen ut i skogen eller till närmaste park.
  • Ta en podmenad. Lyssna på en podd under promenaden i grönskan. Ett tips är SRs nya poddserie ”Borta för alltid” om om arter som inte längre är med oss.

TIPS ATT TESTA I HELGEN:

  • Gå på bingo i naturen. Se WWFs artbingo nedan, ladda ner eller printa i mobilen. Sedan är det bara att ge dig ut på expedition
  • Gör en skattjakt. Varför inte skapa en skattjakt på tomten eller i närliggande naturområde? Testa till exempel digitala tjänsten geocaching där man kan skräddarsy en egen runda eller ta del av andras, annars fungerar papper och penna förstås!
  • Odla grönsaker. Tomat, lök, sallad eller basilika är bara några exempel på grönt som funkar bra att odla redan.
Planteringar i växthus

ARTBINGO

Upptäck Sveriges fantastiska natur med artbingo! Ett roligt sätt för hela familjen att upptäcka några av Sveriges älskade arter.

Skriv ut bingon på papper eller spara ned den och ha med den digitalt på din mobil eller surfplatta under sommaren och kryssa för de arter du hittar med hjälp av ritverktyget i din digitala enhet. Lycka till och njut av den underbara svenska naturen i sommar.

MÅNGFALDSSÄKRA TRÄDGÅRD OCH BALKONG


Hjälp bina och värna den biologiska mångfalden.

För pollinatörer

  • Plantera växter som pollinatörerna gillar, till exempel kryddväxter, och se till att det finns blommande växter under hela växtsäsongen.
  • Bygg ett insektshotell med bamburör eller borra hål i en trästock. ​
  • När det är varmt och torrt, ställ ut vatten till insekter och fåglar.
  • Klipp gräsmattan sällan eller lämna en del av gräsmattan oklippt, cirka 10 kvadratmeter. Behåll nässlorna i kanten.
Common frog

För andra små vänner

  • Bygg en damm i din trädgård med vattenväxter och stenar.
  • Skaffa kompost – många arter bor i den och äter i den. ​
  • Sätt upp fågelholk och fladdermusholk. ​
  • Lämna lövhögar och rishögar för igelkottar, insekter och grodor.

Så anlägger du en smäng

Ängar är fantastiska för att gynna den biologiska mångfalden. En smäng är en sammanslagning av orden små och äng – en liten äng helt enkelt! Genom att anlägga en smäng i din trädgård hjälper du både djur och natur!

Sand, torv och sen frö OLA 20190331_093943

Fas 1

1. Börja med att välja en solig växtplats. Undvik allt för näringsrik jord, och jord som innehåller besvärliga rotogräs som nässlor, kirskål och tistlar. För näringsrik jord gynnar gräs och vissa höga växtarter på bekostnad av de du sått.

2. Gräv bort gräset, rensa bort rötter och stenar och jämna till jorden med en kratta och förbered en såbädd. Lägg gärna på ett tjockt lager sand på marken (ca 2 decimeter), många ängsväxter trivs bättre då och dessutom kan bin krypa ner och bo i sanden.

Ola

Fas 2

3. Blanda fröna med t ex.  sand för att det ska få en jämn fördelning över ytan. Bästa tiden för sådd är augusti-september men det går oftast bra även på våren. Undvik att så under högsommaren då det finns stor risk att dina små plantor torkar bort trots att man är noga med vattningen.

4. Fröet ska ligga ovanpå jorden men kan täckas lätt med hjälp av en kratta så att fröet får kontakt med marken och inte blåser bort. Du kan täcka den sådda ytan med en tunn vit odlingsduk för att skydda mot vind, frost och fåglar.

Äng

Fas 3

5. Fröerna gror olika snabbt och vissa behöver kyla för att gro. Många arter blommar normalt andra året efter sådd men vissa arter behöver 3–5 år på sig. Därefter fortsätter de blomma kommande år. Väder och skötsel spelar såklart också in hur rikligt de blommar.

6. Har du en inte alltför tät äng så kan man också plantera in färdiga ängsplantor och örtplantor. Då kan man styra vilka arter man vill ska växa på ängen. Dessa plantor kan planteras från mars till oktober. Planteras de för sent på hösten så hinner plantorna inte rota sig ordentligt och kan då frysa upp under vintern.

Smäng

Fas 4

7. Sätt gärna upp ett bihotell eller lägg ut lite död ved eller en sandhög i närheten av ängen.

8. Voila! Din egna smäng fylld av biologisk mångfald.

Skötselråd:

Det är egentligen ganska enkelt att sköta en smäng, men det finns några grejer man måste följa för att sängen ska bli lyckad.

Öka inte näringsinnehållet i marken! Så låt bli att gödsla och se till att ingen växtlighet ligger kvar efter sommaren – när den förmultnar ökar nämligen näringsnivån i ängen. Detta gynnar dominanta och konkurrensstarka arter, något som gör att ängens mångfald kommer att minska.

Efter sommaren är det därför dags att slåtter! Använd gärna en skarp lie, slåtterbalk eller en röjsåg med skarp trekantsklinga. I slutet av juli eller augusti har de flesta ängsväxterna blommat färdigt och satt frö, samtidigt har också de nya humledrottningarna hunnit para sig och krupit ner i marken för att övervintra så då är en bra tid att slå ängen. För tidig slåtter ger sämre fröspridning, och för sen slåtter ökar risken för näringsläckage från årets förmultnade växter.

Till våren är det dags för vårstädning (kallas också fagning) av ängen! Då är det viktigt att ta bort löv, grenar och fjolårets gräs. Din äng växer bättre om den inte skuggas av löv och grenar. Man brukar säga att när vitsipporna blommar är det dags att städa! På Gotland kallas därför vitsippan för fagningssippa!

Det tar några år att få till en rikt blommande äng, men ha tålamod – det är värt det! WWFs expert Ola Jennersten har efter många år en fantastisk äng som lockar till sig alla möjliga nektar- och pollenätare.

 

Snorkla längs en led

Vid snitslade banor kan du dyka ner och läsa om havet och dess invånare på skyltar under vattnet. Det finns olika snorkeleder i våra svenska skärgårdar där du bland annat kan se ålgräsängar, olika fiskar och skogar av tång.

Här är en del av de snorkelleder som finns i Sverige:

Björnö, Torpesand, Stockholms län

Nåttarö, Stockholms län

Svärjarehålan, Halmstad 

Naturpunkt Öresund, Helsingborg

Stora Amundön, Göteborg

Öckerö – Hummerviken, Västra Götalands län

Släggö, Lysekil, Bohuslän

Smögen, Bohuslän

Skåre snorkelled, Trelleborg, Skåne

Sydkoster, Rörvik strand (Kosterhavet), Västra Götalands län

Tipsa din kommun

Många i Sverige försöker göra vårt land vildare genom att ge tillbaka delar av trädgårdar till pollinerare och andra arter. Till exempel får gräsmattan växa vilt, eller så anlägger man en liten äng med vilda växter. Kommuner har kantzoner, rondeller, parker, eller andra gräsmattor som också kan bli vilda.  I detta uppdrag skickar du ett mejl och tipsar din kommun om att ställa upp för den biologiska mångfalden genom att låta ytor bli vildare. Du får hjälp med mejlets formulering här

Läs vidare om svensk natur:

Dela gärna:

Senast ändrad 27/06/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se