Gå till huvudinnehållet

Svampar

Summering
Undersök var ni kan hitta för svampar i skogen och hur de ser ut. Kanske några går att tillaga och äta?
svampar
Hållbarhetsmålen

Syfte

Att upptäcka och lära sig mer om svampar.

Det finns över 10 000 svamparter i Norden, och drygt 100 av dem är bra matsvampar. Med begreppet ”matsvampar” menas ätliga svampar som innehåller smakämnen som tilltalar många människor, och som inte innehåller skadliga ämnen, skriver Svampguiden. På deras hemsida finns bilder på många av matsvamparna.

Det här behövs

  • Hink eller korg
  • Svampbok eller svamp-app
  • Kniv eller svampkniv

 

Gör så här

  1. Ta med klassen ut i ett skogsområde och dela in eleverna i mindre grupper.
  2. Ge varje grupp en hink eller korg att plocka svampar i och be dem plocka så många olika svampar de hittar från marken. Upptäcker de svampar på träd eller fallna stammar så kan de ta en bild på dem men ej plocka. Försök komma ihåg om träden var levande eller döda. Låt grupperna leta inom ett begränsat område i 15-30 minuter.
  3. Be grupperna sortera svamparna när de kommer tillbaka. Låt dem svara på följande frågor när de undersöker sina svampar?
    a, Hur många sorters svamp hittar ni på marken i ert område? Våra matsvampar har oftast hatt och fot. Ser alla svampar ni hittat ut så?
    b, Hur många av hatt-svamparna har skivor under hatten? Hur många har rör? Hur många svampar har varken skivor eller rör?
    c, Känner ni igen någon art? Är den ätlig? Kan ni hitta den i en svampbok eller Svampguiden?
    d, Hur såg svamparna ut som växte på träd? På vilket sätt skiljde de sig från svamparna som växer på marken? På hur många levande träd växer det svamp? På hur många döda träd/stubbar växer det svamp?
  4. Ta med några hattsvampar hem. Bryt av foten från hatten och lägg dem på ett vitt papper, med skivorna mot pappret, över natten. Sporerna kommer att trilla ut under natten. Har alla svamp-arter samma färg på sina sporer?
  5. Rensa och tillaga gärna de ätliga svamparna!

 

Dela gärna:

Senast ändrad 17/05/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se