Om mailet inte visas korrekt klicka här för att läsa brevet i din webbläsare.


Mars 2012


På lördag är det åter dags för Earth Hour. Då förväntas minst en miljard människor i över 100 länder delta i världens största klimatmanifestation. I Sverige släckte förra året halva svenska befolkningen. Låt oss se om vi kan bli ännu fler i år. 930 förskolor/skolor var anmälda förra året, idag tisdag är det 762. Låt oss hjälpas åt att bli ännu fler förskolor och skolor! UTMANA!


Aktiva handlingar

Ambassadörer engagerar andra

På Haraldsbogymnasiet i Falun försöker några ambassadörer att engagera sina kamrater. Vid ett musik/sopp/lunch/ekocafé deltog de och hade en hörna där man fick tillverka händer och skriva klimatbudskap.  Musikestetelever spelade underbar jazzrock och det var fullt på det lilla ekocafét "Did U give ...".

Ambassadörernas planer:

  • ska vara med i kommunens annonskampanj ”Vi cyklar till skolan OM ni skapar bättre cykelvägar”
  • kommer att gå ut till alla skolor / förskola - grund - gymnasium/ med uppmaning att göra händer med klimatbudskap
  • arrangerar ett ekocafe på tisdag 27 mars med akustisk musik.Händer med budskap

På Bergets och Skattunge skolor har eleverna ritat av sina händer och skrivit ner vad de själva kan göra för en bättre miljö/klimat, vad de vill att Orsa kommun ska göra och vad regeringen ska göra. Händerna har skickats till WWF som ska överlämna dessa till utbildningsministern.Klimatsmart dag

Öknaskolan har en klimatsmart dag på torsdag - en heldag då vår skolan tänker på miljön och uppmanar andra att släcka 60 min den 31 mars. Häng på - ju fler desto bättre!

Läs skolans infobladAnvänd vårt kalendarium

Lägg ut skolans aktiviteter på WWFs kalendarium och nå ut till hela Sverige.

Kalendarium
Låt era elever utmana världen

r att göra det roligare och enklare att ta långsiktigt klimatansvar har vi skapat temat ”Lovar du, så lovar jag”. Via www.wwf.se/earthhour kan man helt enkelt utmana varandra – inte bara i att släcka så många lampor som möjligt, utan också på alla andra sätt att ta ansvar för jorden på kort eller lång sikt.
Alla får formulera sin egen miljöutmaning. Den kan riktas till vem som helst.
 
Här utmanas Eric Saade av Danny Saucedo och Vanna Rosenberg utmanar sin pappa Göran Rosenberg.
Bland de handlingar som redan kommit in finns flera barn som utmanar sina föräldrar som till exempel den här: Jag lovar att tvätta pappas bil resten av året om pappa lovar att köpa ekologisk, lokalodlad mat och källsortera.

Vem vill era elever utmana och till vad? Vad är de själva beredda att göra för jordens skull. En plattform där du kan generera egna utmaningar och anta andras hittar du på www.wwf.se/earthhourHandavtryck är också en utmaning

En av våra Earth Hour-aktiviteter handlar om att göra handavtryck. Avtryck som ska påverka såväl eleverna som makthavarna. I samband med Earth Hour 2011 samlade vi in och överlämnade 4 000 händer till Miljöministern. Det var fantastiska färgglada pappershänder med uppmaningar från landets skolor: "Mer pengar till forskning av miljövänlig teknik! Fixa mer vindkraft! Ät mindre kött!"

I år ska vi samla in ännu fler händer och uppvakta både lokalpolitiker och miljöministern. Att göra en personlig hand med mina klimatlöften är ett första steg att utmana de lokala politikerna. "Om jag gör dessa fem klimathandlingarna, vad gör du som politiker?"

Läs mer om handaktiviteten i utbildningsmaterialen här

               


Tips på aktiviteter

• Internationell matkväll med levande ljus

• Vi lagar lunch till hela skolan utomhus.

• Sprida en "egen" Handbok för Hagaskolan.

• Vi ska arbeta med WWFs utbildningsmaterial.

• Skriva till våra kommunpolitiker och komma på klimatsmarta uppfinningar!

• Äta mer vegetarisk mat på förskolan.  

• Vi ritar en glad planet och en ledsen planet, barnen funderar, pratar och diskuterar utifrån olika bilder: Vad gör planeten glad? Vad gör planeten ledsen?

• Arbeta fram en plan för hur skolan kan minska sin energiförbrukning samt vad och hur man kan göra hemma.

• Arbeta med olika matteuppgifter som handlar om Earth Hour som man skapar själva t.ex hur mycket el sparar man om man släcker lamporna 1 h, 2h osv.

Ännu fler tips på aktiviteter hittar du härGör en Earth Hourbakelse

Nu alla hem- och konsumentkunskapslärare, passa på och gör årets bakelse tillsammans med eleverna.

Recept och mer info hittar du här.Tag barns klimatoro på allvar!

- Sju av tio barn mellan 11-15 år (68%) oroar sig för klimatförändringarna. Tjejer oroar sig mer än killar.

- En av fyra (27%) tror att jorden kommer att gå under på grund av
klimatförändringarna.

- Samtidigt pratar sex av tio barn (63%) sällan eller aldrig om klimatförändringar med sina föräldrar.

Trygg Hansa släpper idag en viktig rapport om barns och föräldrars tankar om klimatförändringar. 1006 barn och lika många föräldrar har svarat på frågor. Rapporten redovisar undersökningens resultat, presenterar en klimatskola och ger exempel på vad man kan göra. En sak är fastslagen: Diskussion leder till handling.

Ladda ner rapporten
Utbildningsmaterial

Earth Hour handlar om en till synes enkel handling: att släcka för klimatet och därmed skicka en viktig signal till makthavarna att ta klimatfrågan på allvar. På förskolor och skolor kan vi ta budskapet ett steg vidare genom att fördjupa, motivera och agera. Vi har utbildningsmaterial på tre nivåer:

  • förskola

  • skolår 1-6

  • skolår 7-9 och gy

Sprid detta nyhetsbrev till förskolor, skolor och andra som är intresserade av utbildning.

Anmälan görs här.

Utbildningsmaterial finns här.  

Beställ gärna vykort öch tillfälliga tatueringar för spridning med information om Earth Hour här.

Lördagen den 31 mars 2012 kl. 20.30-21.30

släcker vi för en ljusare framtid! 

 


Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här. OBS! Detta innebär att du avslutar alla dina epost-prenumerationer från Världsnaturfonden WWF, inklusive fadderrapporten. Svensk insamlingskontroll