Earth Hour, 24 mars 2018.

 

WWF Earth Hour – tillsammans för planeten

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, så varför inte låta årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv? 

 

 

Årets Earth hour-tema: One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet

Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden? Bara maten vi äter står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.  

Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter. Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life.

Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. 

Varför inte börja med att uppgradera dina matvanor? Här har vi samlat kostråd, recept och massor med inspiration, för vi på WWF tror att förändringar går lättare om de känns lustfyllda.

 

Lär dig om våra fem B:n – bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken

WWF arbetar för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva mer planetsmart och närma sig ett One Planet Life. Men om du själv vill göra en insats finns mycket du kan göra, och ofta få en bättre livskvalitet på köpet!

För att förenkla har vi delat in tipsen i temana Bilen - som står för alla resor och transporter, Biffen - maten vi äter, Bostaden - våra hem och andra byggnader, Börsen - vårt ekonomiska sparande och Butiken - prylarna vi köper.

WWFs klimatutmaning: Halvera resandet med fossila bränslen – men res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel!
Läs om BILEN

Minska din köttkonsumtion kraftigt, men öka mängden gröna proteiner och sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på!

 Läs om BIFFEN

Halvera energianvändningen från din bostad, men fördubbla ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.

Läs om BOSTADEN

 

Halvera utsläppen från ditt sparande, men dubblera ditt klimatsmarta sparande. Hitta en bank, en  fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

 Läs om BÖRSEN

 

Dags att konsumera klokare! Halvera din klimatpåverkan från shopping, men fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster.

 Läs om BUTIKEN

 

 

 

Klimatkolla din lunch eller middag med Matkalkylatorn från WWF

Hur påverkar din lunch eller middag klimatet? Nu kan du enkelt testa genom att mata in receptet i vår Matkalkylator!

Till Matkalkylatorn

 

 

 

Så kan du delta i Earth Hour - tips och inspiration

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att engagera sig för klimatet och göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd.
Tips och inspiration inför Earth Hour

 

 

En av sex arter riskerar att utrotas på grund av den globala uppvärmningen

Vi måste agera nu – innan det är för sent. Var med i EarthHour lördag 24 mars 2018 – tillsammans för klimatet!
Se fler Earth Hour-filmer

 

 

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn!

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen.

Testa dig själv i Klimatkalkylatorn från WWF i samarbete med  SEI

 

Senaste nytt - Earth Hour 2018

2018-03-05

Scouterna och WWF startar samarbete kring klimatet och naturen.
Världens största manifestation för vår planet - Earth Hour den 24 mars - blir starten på ett nytt samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Scouterna i Sverige.

Läs pressmeddelandet

 

2018-03-01

Ny Sifo-undersökning:  Unga kvinnor mest oroade och engagerade i klimatfrågan.
Nästan hälften av svenskarna tänker varje vecka eller oftare på klimatet som de pekar ut som den tredje viktigaste samhällsfrågan efter terror (46 procent) samt konflikter och krig (43 procent). För varannan ung kvinna mellan 16-29 år ligger klimatet i topp och var tredje känner sig olycklig på grund av klimathotet.

Läs pressmeddelandet

 

2018-02-06:

Dags för Earth Hour lördag 24 mars.
Lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 är det dags för Earth Hour - världens största miljömanifestation. Den har vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar hundratals miljontals människor, företag och städer över världen sedan starten i Sydney i Australien för tolv år sedan.

Läs pressmeddelandet

WWFs podcast: Klimatskolan

Klimatskolan med Fritte Fritzon

 

Låt årets roligaste resa bli resan mot ett hållbart liv! Lyssna på vår nya poddserie Klimatskolan, där programledaren Fritte Fritzson tillsammans med olika gäster reder ut vad som händer med klimatet och vad vi - var och en av oss - kan göra åt det.

 

Lyssna på Klimatskolan

Kampanjmaterial Earth Hour

Podd: ALLT du velat veta
– om klimathotet!

ALLT du velat veta – om klimathotet!

 

24 mars är det dags för världens största klimat- och miljömanifestation Earth Hour. Börja ladda redan nu med podden "Allt du velat veta" där WWFs expert Carina Borgström-Hansson intervjuas av Fritte Fritzson i ett avsnitt om klimathotet.

Lyssna nu på den här sidan eller genom att söka i din poddcastapp i mobilen!

Vad händer med klimatet?Vad beror den globala uppvärmningen på, vad kommer att hända när temperaturen stiger och vad kan vi egentligen göra åt saken?
Läs om klimatförändringarna

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Läs gärna frågor och svar eller kontakta:
 

Cecilia Stenström, Projektledare för Earth Hour


Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour
cecilia.stenstrom@wwf.se