Earth Hour 2018. 24 mars 2018.

 

WWF Earth Hour - tillsammans för klimatet 

Lördag 24 mars är det dags för Earth Hour igen. Jordtimmen då vi har chansen att visa att vi bryr oss om planeten. Senast slog Earth Hour nytt globalt rekord med 187 länder som deltog, och i Sverige deltog hela 85 procent av kommunerna.

 

 

Årets tema är mat

Det mesta vi gör, lämnar avtryck på planeten, och maten påverkar enormt mycket. Globalt står maten för en fjärdeldel av utsläppen, men för oss svenskar är andelen faktiskt en tredjedel. Genom att ändra dina matvanor kan du minska din miljöpåverkan, och samtidigt både spara pengar och få positiva hälsovinster.

 

På sidan Biffen har vi samlat kostråd, recept och massor med inspiration - för vi tror att förändringar går lättare om de känns lustfyllda.

 

Läs om bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken

Visste du att våra transporter ("bilen"), maten vi äter ("biffen"), våra byggnader ("bostaden"), vårt sparande ("börsen") och vår konsumtion av prylar och kläder ("butiken") orsakar enorma utsläpp av växthusgaser? WWF arbetar hårt för att Sveriges politiker ska göra det lätt och lönsamt för alla att leva klimatsmart, men det finns också mycket du själv kan göra för att minska din klimatpåverkan. Vad satsar du på i år – kanske vill du dra ned på köttet eller handla mindre nytt och mer secondhand?

 

WWFs klimatutmaning: Halvera resandet med fossila bränslen – men res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel!
Läs om BILEN

Minska din köttkonsumtion kraftigt, men öka mängden gröna proteiner och ta vara på maten – det vinner både du och planeten på!

 Läs om BIFFEN

Halvera energianvändningen från din bostad, men fördubbla ditt positiva bidrag genom att producera egen förnybar el.

Läs om BOSTADEN

 

Halvera utsläppen från ditt sparande, men dubblera ditt klimatsmarta sparande. Hitta en bank, en  fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig.

 Läs om BÖRSEN

 

Dags att konsumera klokare! Halvera din klimatpåverkan från shopping, men fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära och digitala tjänster.

 Läs om BUTIKEN

 

 

Testa dig själv med Klimatkalkylatorn!

Dina val i vardagen spelar stor roll för hur mycket utsläpp du orsakar. Att äta mer vegetariskt, resa mer kollektivt, cykla mer och välja miljömärkt el i hemmet är enkla saker du kan göra för att minska utsläppen. Klimatkalkylatorn är framtagen av WWF i samarbete med SEI, Stockholm Environment Institute.

Testa dig själv här

 

 

Så kan du delta i Earth Hour - tips och inspiration

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att engagera sig för klimatet och göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd.
Tips och inspiration inför Earth Hour

 

 

Vår livsstil påverkar världens fattiga allt mer

Vi i Sverige tillhör världens "värstingliga" när det gäller ekologiska fotavtryck – vi lever som om vi hade 4,2 jordklot. Vår konsumtion leder till arbetstillfällen men i allt högre grad också till fattigdom, flykt och krig i andra delar av världen.
Hög tid för omställning

 

 

Istället för släckning så tänds klimatsmarta solcellslampor under Earth Hour i Nairobi, Kenya. Foto: John Kabubu / WWF.

Var med i Earth Hour och tänd hopp

Visste du att 1,3 miljarder människor saknar tillgång till elektricitet? För att vi ska kunna bekämpa fattigdomen behöver världens mest utsatta får bättre tillgång till långsiktigt hållbar, förnybar energi. När vi engagerar oss i Earth Hour kan vi samtidigt tända både lampor och hopp i andra delar av världen!
Fattigdom, energi och klimat hänger ihop 

 

En av sex arter riskerar att utrotas på grund av den globala uppvärmningen

Vi måste agera nu – innan det är för sent. Var med i EarthHour lördag 24 mars 2018 – tillsammans för klimatet!

 

 

När är nästa Earth Hour?Earth Hour 2018 infaller lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 lokal tid, världen över.

Kampanjmaterial Earth Hour

Earth Hour 2017 i bilder
- följ manifestationen runt jorden

Earth Hour 2017 i Sydney där allt startade 2007. Foto: Quentin Jones

 

Människor i 187 länder på sju kontinenter deltog i WWFs globala klimatmanifestation Earth Hour som inträffade lördagen 25 mars kl 20:30-21:30, lokal tid över hela världen.

 

Se utvalda bilder från Earth Hour-dygnet 2017

Rekordmånga deltog 2017

2017-03-29

Rekordmånga kommuner deltog i Earth Hour

Människor i 187 länder på sju kontinenter deltog i WWFs globala klimatmanifestation Earth Hour som inträffade i lördags 25 mars kl 20:30-21:30. I Sverige deltog 87 procent av landets kommuner, vilket är nytt rekord. Earth Hour vill uppmärksamma världens ledare på klimatfrågan och få människor att börja med nya hållbara vanor.

Läs pressmeddelandet

 

2017-03-24
Earth Hour 25 mars: Snart släcker Sverige och världen

I morgon lördag 25 mars kl 20:30-21:30 är det dags för Earth Hour, världens största miljömanifestation som startats av WWF.  Hundratals miljoner människor väntas delta genom att symboliskt släcka lamporna tidszon efter tidszon. Tusentals städer i mer än 184 länder har anslutit sig och i Sverige deltar omkring 85 procent av kommunerna.
Läs pressmeddelandet

2017-03-20
Klimatbarometern 2017: Klimatet viktigaste samhällsfrågan för unga

Klimatförändringarna är den viktigaste samhällsfrågan idag för unga mellan 16-25 år. Sex av tio tänker på klimatförändringen minst en gång i veckan och oroar sig över klimatets påverkan på framtiden. För befolkningen i sin helhet är andelen strax under hälften. Var femte ung kvinna är vegetarian av klimatskäl. Det visar Klimatbarometern 2017 som gjorts av Sifo på uppdrag av WWF.
Läs pressmeddelandet


2017-03-17

Skolor engagerar sig för Earth Hour

Många skolor och förskolor engagerar sig inför klimatmanifestationen Earth Hour lördagen 25 mars kl 20:30. Barnen gör aktiviteter kring allt från energi och matsvinn till att samla skräp utomhus.

 Läs pressmeddelandet

 

 

2017-02-22:

Snart dags för årets Earth Hour
Lördagen den 25 mars kl 20:30 - 21:30 inträffar WWFs Earth Hour, världens största miljömanifestation. Den arrangeras för elfte gången i rad och hundratals länder beräknas delta. I Sverige ordnar kommuner, företag, skolor och organisationer aktiviteter under Earth Hour-veckan i mars.

Läs pressmeddelandet

Vad händer med klimatet?Vad beror den globala uppvärmningen på, vad kommer att hända när temperaturen stiger och vad kan vi egentligen göra åt saken?
Läs om klimatförändringarna

Kontakt

Frågor om Earth Hour?

Läs gärna frågor och svar eller kontakta:
 

Cecilia Stenström, Projektledare för Earth Hour


Cecilia Stenström

Projektledare för Earth Hour
cecilia.stenstrom@wwf.se