Gå till huvudinnehållet
Close-up of solar panels for energy production.

EU-valet 2019

Våra hjärtefrågor – Klimat

 

FN:s klimatpanel visade i sin senaste rapport att världen behöver halvera utsläppen till 2030 och sedan halvera varje decennium för att nå nollutsläpp 2050. Det är avgörande om vi ska klara Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader och undvika katastrofala klimateffekter.

Enligt Klimatkonventionen måste rika länder gå före och minska utsläppen snabbare än det globala snittet. EU-länderna har också goda förutsättningar att göra det. Ju tidigare EU och resten av världen når nettonollutsläpp desto mindre blir behovet av stora negativa utsläpp efter 2050.

Nu pågår förhandlingar om EUs långsiktiga budget mellan 2021-2027. Det är oerhört viktigt för miljöns skull att det tas krafttag globalt under de kommande åren. För att EU ska kunna fortsätta vara ett föredöme och en pådrivande kraft i FNs klimatförhandlingar och påverka andra länder i rätt riktning, krävs att vi tar vårt ansvar och blir ett bra föredöme för andra.

WWFs krav inför nästa långtidsbudget är en budget i balans där alla politikområden verkar i linje med klimatet och övriga miljömål. Minst 50 procent av budgeten bör gå till klimat- och miljörelaterade insatser. Vidare behöver de fossila subventioner som fortfarande finns kvar, och som enligt tidigare EU-beslut redan skulle varit utfasade, tas bort.

EUs klimatmål bör vara att senast 2020 uppdatera och höja ambitionen i den klimatplan som lämnats in till FN, inom ramen för Parisavtalet. EU har länge varit en ledande aktör i det internationella klimatarbetet och är en av få av de större utsläpparna som kan visa ledarskap under de närmaste åren. EU måste lämna in en ny ambitiösare klimatplan för att på ett trovärdigt sätt gå i bräschen för andra länder. Nuvarande klimatplaner beräknas leda till en uppvärmning på över 3°C. WWF vill i den nya klimatplanen se en höjning av målet till 2030 från 40 procent till 70 procent minskade utsläpp.

En annan viktig fråga för EU är förslaget till långsiktig klimatstrategi och skärpning av målet om nettonollutsläpp till 2050. WWF vill skärpa målet så att det genomförs  2040. Också Energipaketet till 2030, det vill säga EUs regelverk för förnybar energi, energieffektivisering och energimarknaden är viktiga för EUs klimatpåverkan. Om målsättningarna skulle skärpas till 45 procent förnybar energi och 40 procent energieffektivisering till 2030, i linje med WWFs förslag, beräknas utsläppen minska med 55 procent.

Omställningen av transportsektorn är centralom EU ska nå nettonollutsläpp. Transporterna står idag för cirka 20-25 procent av EUs totala utsläpp och personbilarna står för ungefär hälften av dessa. För att klara kraven krävs tuffare utsläppskrav för personbilar och tunga transporter, att andelen fossila drivmedel minskar och att det satsas mer på transporteffektiva samhällen genom exempelvis kollektivtrafiken. WWF vill i högre utsträckning också se en överflyttning av transporter från lastbil och flyg till tåg. Det är möjligt om vi investerar i mer och bättre infrastruktur för tåg men också genom att göra tåget mer attraktivt i jämförelse med flyget. Åtgärder som behövs är till exempel en europeisk flygskatt, fler höghastighetssträckor och att det blir enklare för konsumenten att boka tågresor och nattåg mellan länder i EU.

European bison, Bialowieza National Park, Poland

Miljö, djur och natur

2020 ska världen komma överens om en ny strategi för biologisk mångfald och EU ska ta fram en ny handlingsplan. I de globala förhandlingarna om biologisk mångfald spelar EU en viktig roll för att upprätthålla en hög ambitionsnivå.

Läs mer

People’s Climate March, October 2018, Paris

Människor och civilsamhället

Globalt men också i Europa utmanas rättsstatsprincipen och det demokratiska utrymmet för civilsamhället. Detta är allvarligt ur ett demokratiperspektiv, men påverkar också miljöpolitiken. Förtroendet för rättssäkerheten undergrävs då röster riskerar att tystna.

Läs mer

Kontakt

Vi jobbar med EU-valet

Dela gärna:

Senast ändrad 11/01/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se