Stora rovdjur är en viktig del av vår biologiska mångfald och fungerande ekosystem. WWFs mål är att vi ska ha långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar och en förutsägbar förvaltning av varg, björn, lodjur och järv som tar hänsyn till de som berörs och som utgår ifrån en ekosystembaserad grundsyn.
Som en del i vårt svenska rovdjursprogram satsar WWF på att utlysa medel som intresseorganisationer, föreningar, forskare och myndigheter kan söka för projekt som främjar samexistensen mellan människor och stora rovdjur. Med utlysningen vill WWF stödja projekt som främjar bland annat innovation och nya idéer, samverkan mellan aktörer, samt forskning och kunskapsuppbyggnad kring svenska stora rovdjur etc. Sista ansökningsdag är söndag den 19 mars 2023. Ansökan är där med stängd och berörda kommer kontaktas.
Rovdjur är en del av den svenska naturens biologiska mångfald. WWFs mål är att vi ska ha livskraftiga rovdjursstammar och en förvaltning av vilda djur som utgår ifrån en ekosystembaserad grundsyn, där både människor och djur respekteras. En gynnsam bevarandestatus för varje rovdjur är ett minimikrav.
WWF tycker att det är viktigt med förebyggande åtgärder som exempelvis rovdjursavvisande stängsel för tamdjur, bidrag till skyddsväst för jakthundar i etablerade vargrevir samt ersättning vid skada – både för förlust av djur och för merarbete. Förebyggande åtgärder minskar risken för rovdjursangrepp och lidande hos tamdjur och kan leda till minskad oro för djurägaren – och i förlängningen ökad acceptans för rovdjuren.
WWF tar starkt avstånd från alla former av illegal jakt. Den illegala jakten på rovdjuren i Sverige är omfattande och det enskilt största hotet mot rovdjuren idag. WWF vill se omedelbara krafttag mot den illegala jakten i Sverige. En nyckel är jaktlagstiftningen, som behöver moderniseras. En logisk viltförvaltning som alla kan förstå och följa är viktig för ett framgångsrikt arbete i alla viltfrågor och en absolut förutsättning för att skapa trygghet i rovdjursfrågan.
WWF kan acceptera en strikt reglerad licensjakt under förutsättning att kriterier för gynnsam bevarandestatus är uppfyllda (som minimum) och populationen är tillräckligt stor, livskraftig och långsiktigt tryggad, samt att jakten är långsiktigt hållbar. Jakt ska ske under bästa möjliga etiska former, både för de vilda djuren som jagas och för eventuella jakthundar.