Reflektioner fran 2019_med disclaimer.mp4
Håkan Wirtén [00:00:10] Hej, jag heter Håkan Wirtén. Jag är generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Axel Wenblad [00:00:17] Och jag heter Axel Wenblad och är styrelseordförande i samma organisation.
Håkan Wirtén [00:00:21] 2019 var ett mycket händelserikt år i världen med klimat kris och hoten mot biologisk mångfald som heta ämnen i samhällsdebatten. Och det här påverkar oss förstås starkt också på WWF i Sverige. Och jag och Axel ska nu försöka berättade lite grann om vad vi gjorde och vad som hände under 2019.
Axel Wenblad [00:00:42] Vi ska bland annat prata om att WWFs kärnfrågor äntligen ligger högt på agendan både internationellt och i Sverige.
Håkan Wirtén [00:00:49] Och vi kommer berätta om vår ekonomi där vi har slagit nytt rekord. Vi samlade in cirka en halv miljard kronor.
Axel Wenblad [00:00:57] WWF arbetar i svåra miljöer där det finns väldigt viktiga och ikoniska djurarter. Och de miljöerna är i länder som är korrupta. Bristande demokrati, kanske ingen demokrati alls. Och det gör att vi nu arbetat fram ett verktyg som ska hjälpa oss att kunna hantera riskerna när vi arbetar i de här länderna.
Håkan Wirtén [00:01:17] Vi kommer också att berätta om WWFs storsatsning New Deal for Nature and People som vi hoppas ska ge råg i ryggen till världens ledare att fatta kloka beslut för mänskligheten och planetens överlevnad.
Håkan Wirtén [00:01:33] Om vi börjar med läget i världen, Axel, så har det ju hänt en del saker.
Axel Wenblad [00:01:38] Ja, det händer faktiskt väldigt mycket och det som kanske är mest glädjande är att miljöengagerade ungdomsrörelser tar plats och märks och hörs. Och det är naturligtvis väldigt mycket tack vare Greta Thunberg och Fridays For Future. Sedan vill jag också säga att Greta Thunberg har faktiskt fått vårt pris för unga miljöhjältar.
Håkan Wirtén [00:02:00] Helt makalöst. När mycket går i otakt och bakåt på andra håll i politiken i världen så har ungdomar visat en slags väg mot framtiden.
Axel Wenblad [00:02:09] WWF har ju inte historiskt förknippats med ungdomar, men vi har ju faktiskt gjort stora satsningar i ett antal år nu genom ungdomsråd i olika länder. Och där har ju Världsnaturfonden i Sverige varit ledande och lite inspiratörer till flera.
Håkan Wirtén [00:02:25] Ja, det är häftigt. En annan sak som jag minns från året som gick det är ju de här rapporterna som gett oss understöd till vår Living Planet Report. Som i många år har visat på behovet av att också titta på det här med biologisk mångfald och inte bara klimatet.
Axel Wenblad [00:02:43] Och det är ju viktigt. Det pratas ju också allt mer om biologisk mångfald. Och det har ju vi som jobbat med det här längtat efter och väntat på i decennier. Och nu har plötsligt biologisk mångfald kommit upp kanske inte lika högt på agendan som klimat, men väldigt nära. Och de här två frågorna hänger ju intimt samman. Så det är helt rätt. Och då ser vi också hur stora utmaningar vi har.
Håkan Wirtén [00:03:08] Och där tycker jag också att man ser vilken uppmärksamhet som det indirekt ger… De här hemska bränderna som har dykt upp också. Det har varit i många år, men framför allt senaste året.
Axel Wenblad [00:03:20] Och det är ju naturligtvis tydliga tecken på klimatkrisen att det blir vanligare och vanligare. Och det engagerar många människor. Och vi har ju också gjort akutinsamling som jag tror fick in en miljon kronor.
Håkan Wirtén [00:03:34] Sedan har vi ju de här mötena i FN som också haft stor betydelse. Klimatmötet i Madrid som skulle ju varit i Chile egentligen. Det var väl lite fall framåt i vissa avseenden, men inte går det riktigt som man hade hoppats ändå.
Axel Wenblad [00:03:52] Nej, jag skulle nog vilja vara lite mer drastisk och säga att det var ett fiasko. Då ska vi komma ihåg att klimatmötet i Madrid handlade ju om tekniska sätt att räkna på utsläpp och så vidare. Och det här är ju lite illavarslande inför det viktiga klimatmötet som ska vara nu i Glasgow i höst. Så nu gäller det verkligen att världens regeringar skärper sig och samlar sig för att åstadkomma någonting år 2020.
Håkan Wirtén [00:04:17] Och EU i stora delar traskar på hyfsat framåt även om det finns starka motkrafter här också. Och Sverige är ju pådrivande i det arbetet i EU. Klimatlagen och nu klimathandlingsplanen kan man ju ändå hoppas en del på, tycker jag.
Axel Wenblad [00:04:36] I kölvattnet av allt detta så har vi också lyckats att ytterligare öka stödet till vår verksamhet.
Håkan Wirtén [00:04:42] Så är det ju. Vi av allt att döma slår rekord med en halv miljard i insamling 2019. Det är ju ändå fantastiskt.
Axel Wenblad [00:04:51] Och där har vi ju också testamenten av olika slag. Vi har ju ett stort skogsarv som har testamenterats till oss som naturligtvis hjälper oss att jobba med de här frågorna på ett annat sätt än om vi inte hade de pengarna.
Håkan Wirtén [00:05:03] Sedan har vi ju en av våra stora samarbetspartners och finansiärer, Sida. Där vi under många år har jobbat med civilsamhällesutveckling i utvecklingsländer runt om i världen. Och nu är vi ju dessutom på väg in i Sidas globala program.
Axel Wenblad [00:05:18] Det hoppas vi mycket på. Vi ska inte glömma heller de företagssamarbeten vi har. Vi har varit med i vissa företag under väldigt lång tid. Som har varit bra för oss, men framför allt bra för företagen. Det handlar inte om att de sponsrar oss utan att vi har ett samarbete. Så att de utvecklar sitt hållbarhetsarbete i rätt riktning och därmed också kan vara ledare inom sina branscher. Och nu har vi flera företag som jag tycker är väldigt spännande på väg in i det här samarbetet.
Håkan Wirtén [00:05:45] Utöver de stora globala företag, svenska företag, som vi har jobbat med under många år. Och det här är ju jätteviktigt. För vi vet ju att utan näringslivet så blir det ingen riktig förändring. De här transformativa förändringarna som behövs. De kan ju dra med sig hela branscher. Det är ju det som är vår idé med det här.
Håkan Wirtén [00:06:09] Och när vi får ökat stöd så kan vi också göra mer. Mer naturvårdsnytta. Det är jättekul att se de här ljusglimtarna som finns ändå. Att det går att vända en utveckling. Tigrarna ökar nu Indien. Det är tjuvskjuts färre noshörningar i Sydafrika. Och bergsgorillorna fortsätter att öka i Uganda. Och här hemma har vi också roliga saker att peka på. Vi har ju jobbat länge i Vindelälvens avrinningsområde, och där har nu bildats Vindelälven-Juhtatdahka biosfärsområde efter många års arbete. Vid sidan av de andra biosfärsområden som vi tidigare jobbat med och är mycket engagerade i.
Axel Wenblad [00:06:50] Plus att WWF var medproducenter för den fantastiska dokumentärserien Our Planet på Netflix med David Attenborough. Det är en serie som man verkligen vill rekommendera. Vi har bland annat visat den för kungen i samband med en lunch. Och vi har också visat den för företagsledare som fyllde en hel biosalong för att ta del av detta. Och det här kan man läsa mer om i vår årsredovisning.
Axel Wenblad [00:07:16] Men året har också inneburit en del motgångar som tvingat oss att stanna upp och fundera på hur vi arbetar och hur vi ska arbeta.
Håkan Wirtén [00:07:23] Ja, det är ju så. Det har ju förekommit anklagelser ute i de miljöer vi verkar att statsanställda parkvakter har begått övergrepp.
Axel Wenblad [00:07:32] På grund av detta så har vi satt igång ett omfattande arbete som vi kallar Social Safeguards som innehåller ett antal moment som vi ska jobba genom framförallt när det gäller riskbedömning. Sedan när vi går in i ett projekt eller i en verksamhet där vi vet exakt vilka risker som finns där och kan hantera dem. Riskhantering handlar inte om att inte vara på plats. Men det handlar om att veta vad vi gör när vi är på plats och göra det rätta. Det får aldrig innebära att vi tummar på de mänskliga rättigheter som ska upprätthållas.
Håkan Wirtén [00:08:05] Och det är ju viktigt för vi tar det här på största allvar. Det får ju aldrig vara så att naturvårdsinsatser leder till att folk kommer till skada eller rent av dödas.
Håkan Wirtén [00:08:19] Men om vi blickar framåt inför år 2020 som vi kallar Supermiljöåret så är det ett jättespännande år. Eller hur, Axel?
Axel Wenblad [00:08:27] Ja, det är det, för vi har ju flera processer. Bland annat ska ju Parisavtalet följas upp efter fem år. Vi har en oerhört viktig förhandling i Kina i slutet på året om den biologiska mångfalden och den konvention som finns för det. Och vi ska också följa upp de globala utvecklingsmålen. Så det är tre stora saker som ska ske samtidigt. Och de hänger ju ihop.
Håkan Wirtén [00:08:50] Det gäller att rida på den här vågen som vi har nu. Ett slags momentum från från 2019. Att biologisk mångfald har lika stor betydelse som klimatet. Ekosystemen behöver vi för vår överlevnad. Och det är vår stora satsning nu för 2020: New Deal for Nature and People. Det ska bli jättespännande att se om det kan ge avtryck hos världens ledare. För det är ju det som behövs. Världens ledare i politiken och världens ledare i näringslivet måste faktiskt fatta modiga, långsiktiga, framåtriktade beslut.
Axel Wenblad [00:09:28] Som sagt det har varit ett händelserikt år. Och WWFs arbete hade inte varit möjligt utan stödet och förtroendet från våra supportrar, samarbetspartners och finansiärer. Innerligt tack till alla er där ute som har stöttat oss och hjälpt oss i det här arbetet. Det värmer och vi hoppas att det kommer att fortsätta under lång tid framöver.
Håkan Wirtén [00:09:49] Du kan läsa vidare om våra resultat och vad vi gjort i årsredovisningen. Följ oss gärna på sociala medier. Stort tack för att du har följt med på den här lilla resumen av 2019. Och nu blickar vi framåt mot ett mycket spännande år: Supermiljöåret 2020.