Gå till huvudinnehållet
Metta Wiese
© Saga Sandin / WWF

Metta Wiese

Expert Havsplanering & förvaltning

  • Vad har du för bakgrund/utbildning?   

Min professionella bakgrund är en blandad palett av antropologi, internationell miljöpolitik och reglering, förhandlingar och policyarbete för regeringar, mellanstatliga organisationer och icke-statliga organisationer. Jag har en Bachelor i Antropologi och en Master’s i miljöpolicy & miljöreglering från respektive England, Island och Danmark. Jag har också utbildat mig i förhandlingsteknik på Harvard Law School. Utöver detta är jag utbildad dykledare med dykupplevelser på Grönland och Papua New Guineau. Har jobbat och bott på båt, som har tagit mig till både tropiska och arktiska områden.  

 

  • Vad har du tidigare jobbat med?                                                 

Jag har jobbat på WWF i över 7 år och jobbat med havsplanering, marina skyddade områden, plastföroreningar i haven, samt naturens rättigheter. Dessförinnan arbetade jag på Naturvårdsverket, där jag var projektledare för klimatkonferensen ’Klimatforum’. Innan dess koordinerade jag en del av ett nordiskt statsministeruppdrag om grön ekonomi för Nordiska Ministerrådet. Jag har jobbat för den grönländska regeringen med bland annat Arktisk teknologi för hållbar energiförsörjning. Tidigare har jag arbetat med insamling på havsmiljöorganisationen Oceana. Jag har även jobbat som skollärare i biologi och med asylbarn för Röda Korset, samt varit med på dokumentärfilmsprojekt och engagerat mig som volontär på Mauritius med att individ bestämma delfiner i ett projekt för hållbar båtturism.

 

  • Vilka är dina specialområden?                                                       

Min passion är havet. Jag jobbar med internationell havspolicy och arbetar för genomförandet av det internationella havsavtalet och ett moratorium för djuphavsgruvbrytning. Jag har under många år mest arbetat med havsplanering och marina skyddade områden. Jag är också engagerad i det globala arktiska programmets policyarbete, vilket knyter väl an till mina andra arbetsområden. En strategisk hävstång är hållbar blå finans arbete. Jag jobbar med många kollegor både i Sverige och internationellt för att bevara livet i världshaven.

 

Berätta om ett roligt minne från din tid på WWF?                 

Havet är min passion. När jag pratar hav med människor, vare sig  det gäller politiker som ser sillgrisslor ungar hoppa från en 30 meter hög klippa i skymningen eller jag gör en havspresentation för industrifolk, så fascineras jag varje gång över det engagemang och kunskap som finns för att förbättra livet på vår blåa planet. WWF:s ledord ”Together possible” är så talande för hur vi tillsammans kan skapa förändring. 

Metta Wiese Ladda ned

11 okt, 2023

Metta Wiese, Expert Havsplanering & förvaltning
® Saga Sandin / WWF
Metta Wiese Ladda ned

11 okt, 2023

Metta Wiese, Expert Havsplanering & förvaltning
® Saga Sandin / WWF
Metta Wiese Ladda ned

11 okt, 2023

Metta Wiese, Expert Havsplanering & förvaltning
® Saga Sandin / WWF

Senast ändrad 07/11/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se