Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|13 dec, 2019|Pressmaterial

Fira en grön jul och ät som en olympier

Julen står för dörren. Världsnaturfonden WWF vill inspirera till ett grönare julbord och till medvetna val för de som vill äta kött och fisk. Vi bjuder också på tre veganska recept som passar till jul, från prisade boken Vego i världsklass. Flera av recepten från denna bok har många av Sveriges olympier testat!

Rdklsallad med pplen och ntter
Rödkålsallad med äpplen och nötter är en fin färgklick till julbordet. Foto: IStock

Vego i världsklass, som släpptes i början av hösten, har redan fått pris av Måltidsakademien i kategorin HÄLSA i Årets svenska måltidslitteratur. Vego i världsklass är en del av projektet med samma namn som drivs av WWF tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Boken har skrivits av Gustav Johansson, grundare av bloggen Jävligt Gott, Linda Bakkman, näringsfysiolog på SOK och Anna Richert, matexpert WWF. Med olympiska idrottare som förebilder, med sina extremt höga krav på maten, vill WWF och SOK visa att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass.

De olympiska medaljörerna Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Peder Fredricsson, André Myhrer och Max Salminen är alla ambassadörer för projektet och delar i boken med sig av sina egna resor mot en grönare tallrik. Flera av recepten från boken kan även passa fint på julbordet, som grönkålstabbouleh med bönkräm, kåldolmar, bönbollar med gräddsås och lingon, se pdf nedan.

WWFs BÄSTA TIPS TILL JULBORDET

1. Bästa julmaten
Julen är också en mathögtid och genom att låta julbordet domineras av gröna rätter har man vips tagit ett stort kliv mot det mer hållbara. Men allt måste inte vara vego. Gå loss på sillen i alla former om den är MSC- eller KRAV-märkt. Sill är klimatsmart och är den miljömärkt vet du att den kommer från hållbara bestånd. Den är dessutom rik på bra fetter. Klassikern Janssons frestelse blir riktigt klimatsmart på havregrädde. Den mesta laxen som vi äter i Sverige är odlad i Norge. WWF rekommenderar ASC-märkt eller KRAV-certifierad lax. Man kan också testa andra laxfiskar som Stillahavslax, silverlax, röding eller regnbåge, men välj även här miljömärkt fisk och kolla i Fiskguiden vilka övriga ursprung och fångstredskap som har grönt ljus.

Frossa i kålrätter! Grönkål, rödkål, brunkål och brysselkål. Välj gärna eko för den biologiska mångfalden. Om du vill introducera ett vegetariskt alternativ till julskinkan – testa rotselleri eller kålrot! För dig som tycker att julskinkan är ett måste på julbordet – välj en skinka med grönt ljus i Köttguiden, det vill säga KRAV eller svensk ekologisk skinka. Och du, rulla köttbullar gjorda på djur som betat, om du inte väljer vegobullar. Sådana djur gör nytta för den biologiska mångfalden ute i naturen. Fråga efter naturbeteskött till färsen om du vill göra köttiga köttbullar som får grönt ljus i Köttguiden. Undvik allt som har rött ljus. Läs mer i Köttguiden.

2. Testa afrikansk ålmal i stället för ål
En gammal julbordstradition som får totalstopp av WWF är den rökta ålen, eftersom den är akut hotad på grund av överfiske och vandringshinder i vattendrag. Men det finns ett miljövänligt alternativ: afrikansk ålmal som odlas i landbaserade anläggningar i södra Sverige. Vattnet i odlingarna renas och återcirkuleras och fisken kan födas upp på vegetabiliskt foder. Läs WWFs Fiskguide för att få mer information.

3. Ekologiskt bubbel
När det kommer till helgernas bubbel, välj gärna ekologiskt. Numera finns det även flera goda varianter utan alkohol.

4. Ta vara på resterna
Under julen är det vanligt att matsvinnet blir stort. Ett tips är att lägga upp maten i småskålar och fylla på efter hand om det behövs. Det minskar risken för att den blir dålig. Som vanligt är det bra att planera inköpen så att du äter upp den mat du bär hem. Det är lätt att göra för stora mängder när man dukar upp till julbord/buffé. Om det ändå blir mycket rester, som i juletider, kan man använda dem till nya rätter eller frysa in någon rätt och ta fram senare.

Fakta Vego i Världsklass:
Projektet Vego i världsklass drivs gemensamt av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté med finansiellt stöd från Postkodlotteriet. Syftet är att öka kunskaperna kring vegetarisk mat och träning och ta fram hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat för högpresterande idrottare. Genom det visar organisationerna att det är möjligt för fler att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation.

Boken Vego i Världsklass
Den innehåller 120 klimat- och näringsberäknade recept och mer information finns här.


Utdrag recept från boken

För frågor, kontakta:
Sofia Nordlund, projektledare Vego i Världsklass sofia.nordlund@wwf.se, tel 070-6808921
Nina Schmieder, pressekreterare nina.schmieder@wwf.se, tel 0735862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän medlem

Tack vare våra trogna naturvänner kan vi fortsätta kampen för djur och natur. Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli medlem

Senast ändrad 12/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se