Gå till huvudinnehållet

Pressmeddelande|20 maj, 2021|Pressmaterial

WWF: Så fixar du hållbar god mat till grillen och utflykten

Aldrig har svenskarna ätit så mycket mat utomhus. WWF uppmanar till goda men medvetna val vid grillen och på utflykten! Genom att äta mindre kött och mera ekologiskt kan du också vara med på WWFs 50 förändringar för en hållbar planet. Du kan exempelvis grilla vegetariska burgare, korvar eller svensk grillost.

Anna Richert WWF  vill uppmuntra fler att anvnda konsumentmakten fr att pverka vrt klimat o biologiska mngfalden

WWFs matexpert Anna Richert vill uppmana fler att påverka genom att tänka till vad de handlar. Det finns massor med god hållbar mat att lägga på grillen eller ta med på utflykten! Foto: Linda Sandgren SOK

WWFs kampanj Är du med har redan fått tusentals människor i Sverige att anta några eller många av de 50 förändringarna. Fokus ligger på att stoppa den negativa utvecklingen och få till en hållbar omställning. WWF uppmanar till handlingskraft och riktar sig till allmänheten, men också till skolor, kommuner och företag. Hittills har svenskar i alla åldrar över hela landet tillsammans antagit över 80 000 av WWFs förändringar. Av de 50 förändringarna handlar 15 om matinköp och matvanor.

– I Sverige finns ett stort intresse för vad vi äter. Låt oss använda denna konsumentmakt för att påverka vår omgivning! Vad du väljer att fråga efter och vad du väljer att inte köpa i din mataffär, kan göra skillnad. Ett enkelt sätt för var och en att bidra är att gå med i vår Är du med-kampanj och få många tips om hållbara matval, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

WWF varnade för två år sedan för utmaningarna med halloumi vad gäller djurvälfärd, den biologiska mångfalden och att det används en stor del antibiotika i lantbruket generellt på Cypern där osten kommer ifrån. Den fick rött ljus i WWFs konsumentguide för kött och ost. Efter det har svenska alternativ till importerad halloumi fått ett uppsving. Allt fler har fått upp ögonen för varianterna med svensk mjölkråvara.

– Det är roligt att lokala grillostar inte bara säljs i gårdsbutiker och REKO-ringar utan även dyker upp hos de större livsmedelskedjorna, fortsätter Anna Richert.

Det finns flera val när grillsäsongen kommer. De senaste åren har en mängd vegetariska burgare börjat säljas i affärerna, vilket ökar utbudet för den som vill variera sina matval.  Vegoburgare är ofta gjorda på importerad soja. Men det går också fint att göra egna burgare på bönor eller kikärter, för att nämna ett par exempel.  Vad det gäller soja så är det en gröda som har blivit ökänd för att orsaka stor förlust av biologisk mångfald i främst Sydamerika där mycket artrika savanner och skogar skövlas för att ge plats åt odlingsmark för sojabönor. Men det är inte en ökad sojakonsumtion bland vegetarianer som drivit på denna utveckling – snarare tvärtom. Anledningen är den ökande köttkonsumtionen i världen: djuren behöver foder och det tvingar fram nya odlingar.

Anna Richert betonar att WWF inte anser att alla behöver äta vegetariskt eller veganskt men att många fler behöver äta mer vego i vardagen.

– Djuren har en naturlig plats i odlingssystemet. ”Mindre men bättre” är med i vårt huvudbudskap såväl för kött som ost. Om du äter kött välj gärna svenskt naturbeteskött tydligt märkt med Svenskt Sigill Naturbeteskött eller KRAV-märkt kött, det håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden, säger hon.

Till grillen eller utflykten kan man lägga tonvikten på grönsaker på grillen, majskolvar, zucchini, lök eller kål. Rotfrukter och potatis kan man förkoka och sedan lägga dem på grillen för den goda smaken.

– Och glöm inte tillbehören! Man kan exempelvis göra hummus, grönärtsgucka eller tzatziki på ekologisk yoghurt, närodlad gurka och vitlök, fortsätter Anna Richert.

Det finns också många vegetariska korvar att välja på, vegokött på sojaprotein är ett bra val ur miljösynpunkt.

Bland de andra matförändringar som WWF uppmanar till är att minska matsvinnet, byta ut riset mot potatis och fika med rätt kaffe.

FAKTA Grillost/hårdost med mera

Ost som tillverkas av svensk mjölkråvara, liksom ekologisk svensk ost, får grönt ljus i Köttguiden från WWF. Grillost kan göras på mjölk från många olika länder så var noga med att titta efter ursprunget på förpackningen. Eldost kommer däremot alltid från svenska gårdsmejerier så det är ett säkert val!

Fakta: Vegokorvar

De flesta vegokorvar är baserade på sojabönor, som har låg klimatpåverkan och är resurssmarta. Men sojabönan är känd för att orsaka stora problem i främst Sydamerika Läs mer här.

Vegokött kräver en del energi när det processas och därför är klimatpåverkan högre än för rena baljväxter. I Sverige, som har en stor andel förnybar el, är klimatpåverkan från produktionen mycket lägre än länder som har en stor andel exempelvis kolkraft. Men eftersom baljväxter är så klimatsmarta så är klimatpåverkan ändå låg i jämförelse med kött. WWF rekommenderar ekologiskt vegokött på sojaprotein. Läs mer här.

Läs mer om WWFs Är du med kampanj här

WWFs matförändringar

Var kräsen med köttet

Få koll på din vego

Välj eko

Bryt med kycklingen

Bryt med avokadon

Välj bort det som flygs hit

Bli lunchvegetarian

Gör ett matsvinnslöfte, spara tusenlappar

Välj bara bra choklad

Byt tallriksmodellen mot planetmodellen

Välj rätt fisk

Köp bara den mat du tänker äta

Byt ut riset mot potatis

Fika med rätt kaffe

Välj miljömärkt eller certifierad mat

WWFs matguider:

Läs mer om Vegoguiden

Läs mer om Köttguiden

Läs mer om Fiskguiden

Har du frågor, kontakta: 
Anna Richert, senior matexpert WWF tel 070-6376878
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, nina.schmieder@wwf.se, tel 073-5862622

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 27/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se