Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-kalrot

Kålrot är en rotfrukt, och den växer på en planta med längre stjälkar. I basen på stjälken sväller roten upp till en köttig och vit eller gul knöl – det är själva kålroten. Kålroten har sitt ursprung i Norden och det finns 42 olika sorters kålrot i Nordiska Genbankens register. Kålroten som finns i butik kommer ofta från Sverige. Precis som andra rotfrukter är det en mycket klimatsmart gröda som inte kräver mycket mark att odla.

Visste du att i Storbritannien kallas växten oftast swede? Det kommer från Swedish turnip, som betyder svensk rova.

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologisk kålrot

Ekologisk kålrot är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologisk!

Ät gärna

  • Kålrot

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se