Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-linser

Linser finns i olika färger och former som röda, gröna, bruna, gula och svarta. Det är en baljväxt och linserna växer inuti ärtskidor på plantor som vanligtvis blir runt 40 cm höga. Oftast är det två linser i varje ärtskida. Liksom andra baljväxter har linser generellt väldigt låg klimatpåverkan och är resurssmarta! Rötterna fångar upp kväve som finns i luft och mark, och omvandlar det till näring – därför behöver de smarta baljväxterna mindre gödsel än många andra grödor.

Linser vi äter i Sverige kan komma från många olika platser, till exempelvis Kanada. I Sverige odlas linser i mindre skala på Gotland. Fram till slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Sedan försvann de nästan, men bevarades av entusiaster och är nu på väg tillbaka under ett eget namn: Gotlandslinsen.

I torrare regioner kan det finnas större problem än de områden Vegoguiden tittar på här. Om linserna kommer från till exempel Turkiet kan odlingen ha lite högre påverkan på vattenresurserna.

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologiska linser

Ekologiskt visar att linserna är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska!

Ät gärna

  • Linser

Det finns svenska linser att köpa även om det än så länge är en ganska liten produkt. Generellt sett så är det ett bättre val än importerade, Sverige har starkare regler kring bekämpningsmedel än de flesta andra länder.

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se