Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-lok

Gul lök, rödlök, schalottenlök och silverlök – det finns många sorters lök. De odlas ute på fält genom att plantera en så kallad liten sättlök som sedan gror med blad över jord och en eller flera växande lökar under jord. Lök i svenska butiker kommer ofta från Sverige eller norra Europa, och kräver inte mycket mark att odla. Löken är klimatsmart och klimatpåverkan av svensk lök kan dessutom vara mindre än hälften i jämförelse med den importerade. Det är dock en gröda som kan besprutas en hel del, även i Sverige även fast lagstiftningen kring bekämpningsmedel här är striktare än i andra länder. Så även om den är väldigt klimatsmart är det klokt att välja eko.

Att ögon tåras av att skära lök vet många som provat. Men vet du varför? En gas bildas när löken skadas, och den tros vara ett naturligt skydd mot att bli uppäten av djur.

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologisk lök

Ekologisk lök är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologisk!

Ät gärna

  • Lök

Välj gärna svensk lök! Klimatpåverkan kan vara mindre än hälften i jämförelse med importerad.

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se