Gå till huvudinnehållet
VEGOGUIDEN_TE

Ofta kallas allt vatten som kokas med blad och örter för te, som till exempel rooibos, mate, mynta och kamomill. I Vegoguiden bedömer vi dock bara drycken som görs på blad från tebusken – som svart te, oolongte och grönt te.

Ursprungligen kommer te från Kina och de är fortfarande en av världens största teproducenter. Andra viktiga te-nationer är Indien, Kenya och Sri Lanka. Te odlas vanligtvis i monokulturer på stora ägor eller av småbruk som bildar kooperativ. Det finns olika sorters te. Den vanligaste sorten i världen är svart te där bladen är helt jästa (oxiderade). Oolongte kallas te där bladen fått jäsa delvis, medan grönt te inte är jäst alls och därmed innehåller mer antioxidanter.

Tebusken växer ofta i monokulturer på stora plantager, vilket är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden då arter som lever där naturligt trängs undan. I Sverige är vi måttliga tedrickare, bara i snitt en kopp (2 dl) per dag. Men precis som med kaffe slängs mycket. Av livsmedel som slängs i diskhon i Sverige är 45 % kaffe eller te. Eftersom produktionen kan ha stor negativ påverkan på den biologiska mångfalden är det viktigt att inte brygga mer te än vad som dricks upp! Läs en sammanfattande rapport om te, kaffe och kakao här.

Visste du att: Varje sekund dricker vi i världen ungefär 70 000 koppar te! Det gör te till den mest populära drycken i världen efter vatten.

WWFs råd

Drick helst

  • Ekologiskt te

Ekologiskt te är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologiskt.

Drick gärna

  • Te certifierat med Rainforest Alliance
  • Te

Rainforest Alliance har flera krav för att stötta ökad biologisk mångfald i teodlingarna, det är bra! Men kemiska bekämpningsmedel får användas. Även om miljöpåverkan per liter te inte är så hög (eftersom varje kopp innehåller mycket vatten) så kan ofta produktionen ha stor negativ påverkan på den lokala biologiska mångfalden. Så det är bra att välja ekologiskt te och dricka upp allt som bryggs!

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se