Gå till huvudinnehållet
vegoguiden-vit och rodkal

Vitkål och rödkål

Vitkål och rödkål växer ute på friland och gillar att ha gott om utrymme. De har det gemensamma namnet huvudkål, och det beror på att formen ser ut just som ett runt huvud. Runt huvudkålen sitter större ”skyddsblad.” Vit- och rödkål i svenska butiker kommer ofta från Sverige eller norra Europa, till exempel Tyskland. Kål kräver inte mycket mark att odla, den kan lagras länge och är också klimatsmart. Ett riktigt praktval för planeten!

Det finns mycket stor växtkraft i vitkål. Från 1 kg vitkålsfrön kan man få fram 180 ton färdig vitkål!

I torrare regioner kan det finnas lite större problem än i de länder i norra Europa som Vegoguiden tittar på här. Om kålen kommer från södra Europa, till exempel Spanien, kan odlingen ha hög påverkan på vattenresurserna och användningen av bekämpningsmedel kan vara högre.

WWFs råd

Ät helst

  • Ekologisk vitkål och rödkål

Ekologisk kål är odlad utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Kolla efter KRAV-märkt eller EU-ekologisk kål!

Ät gärna

  • Vitkål och rödkål

Dela gärna:

Senast ändrad 09/11/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se