Gå till huvudinnehållet
Ängsblommor

WWFs arbete som hjälper pollinatörerna

Varför behöver pollinatörerna hjälp?

Läget är allvarligt. Det råder brist på mat och boplatser för många pollinatörer. Hela 600 pollinerande insektsarter riskerar att dö ut här i Sverige. Därför arbetar WWF med att hjälpa pollinatörerna.

De blomrika markerna är livsviktiga för pollinatörer så som bin, fjärilar, flugor och skalbaggar. De ingår som en uppskattad del av vårt svenska kulturlandskap och är samtidigt hem för stor biologisk mångfald. Blomrika ängsmarker, naturbetesmarker och naturskogar har minskat drastiskt sedan början på 1900-talet, som en följd av det moderna jord- och skogsbruket. Idag finns bara en procent av ängarna och fem procent av naturbetesmarkerna kvar. Varje år avverkas uppskattningsvis 32.000 fotbollsplaner av naturskog och antalet hotade skogsarter ökar. Användningen av växtskyddsmedel och klimatförändringarna förvärrar läget ytterligare.

WWF jobbar aktivt på flera fronter med att skapa bättre förutsättningar för pollinatörer i hela Sverige, genom bland annat restaurering och återskapande av livsmiljöer, politisk påverkan och samarbete med olika aktörer. Hittills har WWF varit med och restaurerat över 30 000 hektar ängs- och naturbetesmarker – miljöer där bin, fjärilar och andra pollinatörer trivs.

Det här gör WWF för pollinatörerna och deras livsmiljöer:

 

Kor, naturbete. Foto: Ola Jennersten

Restaurering av ängs- och betesmarker

WWF samarbetar i projekt med att återskapa ängs- och naturbetesmarker i skärgårdsmiljö. Samtidigt som vi gynnar en ökad biologisk mångfald, så behåller vi det öppna och älskade kulturlandskapet. Här trivs en mängd pollinatörer, insekter, fåglar, växter och svampar. Ett fint exempel är den nordliga strandängen i Ottelandet i Höga kusten, som avslutades 2023. Redan under den tidiga hösten dök ovanliga vadarfåglar upp, men även nya svampar och växter.

 

Läs mer om WWfs arbete med naturbetesmarker

Vindelälven- Ola Jennersten

Ökad biologisk mångfald vid Vindelälven

Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka är norra Europas största skyddade område. Men många av markerna utmed Vindelälven som tidigare använts som betes- och fodermarker är idag igenvuxna. WWF och Länsstyrelsen Västerbotten samverkar med lokala markägare och biosfärkontoret Vindelälven-Juhttátahkka för att restaurera åtta av dessa marker under 2022-2024, så att de återigen kan användas som betesmarker och bidra till ökad och återställd artrikedom längs älven. Inom projektet skapas även skogsbetesmarker.

Lär mer om biosfärområdet Vindelävlen

WWF uppmanar regeringen att också beakta den biologiska mångfalden när energipolitiken sätts. Här en blomrik äng som lämnats utan att klippas, för de pollinerande insekternas skull.  Foto: Ola Jennersten

Ängsfröer för hela Sverige

I samarbete med lantbrukare, kommuner och andra aktörer har WWF utvecklat ett projekt där ängsfröer från artrika marker samlas in, bevaras och sås ut på nya platser för att återskapa förlorade ängsmiljöer. På så sätt kan fler växtarter spridas och gynna både pollinatörer och den biologiska mångfalden.

Lär mer om WWFs arbete med ängsfröer

Old-strain wheat and flowers in a field

Rädda mångfalden i Sveriges natur

Projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som WWF genomför tillsammans med Nordens ark, handlar om att öka kunskapen om hotade arter i Sverige, och om hur man själv kan vara en del av lösningen.​ Projektet samarbetar med ett antal lokala partners för att restaurera habitat, skapa metoder för uppfödning och utsättning av arter, samt stödåtgärder för hotade populationer, som till exempel igelkott, fjällräv och läderbagge.

 

Läs mer om WWfs arbete med naturbetesmarker

Nämdö skärgård

Cirkulärt biosfärområde i skärgården

I Stockholms skärgård driver WWF ett projekt med målet att utveckla ett cirkulärt biosfärområde – där naturvård, lokal kunskap och hållbart nyttjande av resurser går hand i hand. En viktig del av arbetet är att gynna pollinatörer. Bland annat har ängsmarker restaurerats, vilket skapar blomrika miljöer där bin, fjärilar och andra insekter hittar både mat och livsutrymme. Arbetet involverar också lokal samverkan för att långsiktigt bevara den biologiska mångfalden i skärgårdslandskapet.

Mer om Cirkulärt biosfärområde i skärgården

WWFs samarbetar runt pollinatörer

Våra viktiga pollinatörer finns överallt, precis som de ekosystem de är med och upprätthåller. Tillsammans kan vi göra stor skillnad på många platser – och när det gäller att erbjuda pollinatörer mat och bostad så räknas varje kvadratmeter. Dessutom blir det väldigt vackert! Här är några av våra samarbetsprojekt.

Blommande kantzon bredvid en åker. Foto av Ola Jennersten/WWF.

Blommande kanter runt åkrar

Våra pollinatörer har svårt att hitta mat i det storskaliga jordbrukslandskapet. Därför uppmuntrar vi lantbrukare att skapa blommande fältkanter runt sina åkrar, för att på så vis göra det svenska jordbrukslandskapet mer pollinatörsvänligt. Här i fältkanterna trivs förstås även andra djur, och fältkanterna blir oaser av naturligt liv i det annars kontrollerade landskapet.

Läs mer i vår handbok om blommande fältkanter

 

Sigtuna golfklubb @Ola Jennersten

 Golfbanor som blommar för biologisk mångfald

Tillsammans med Svenska Golfförbundet samarbetar WWF med golfklubbar runt om i landet för att göra golfbanor vildare – och vänligare mot pollinatörer, fåglar och andra arter.

Till exempel har Sigtuna GK, omvandlat 2 650 kvadratmeter ruff till blomsteräng, skapar naturbeteshagar och satt upp mängder av holkar och sandbäddar satts upp. Resultatet? Fler fågelarter, fler insektsarter – och glada golfare.

Golfbanor runt om i Sverige – från Ekerum till Nybro – inspireras av varandra och delar med sig av erfarenheter. Samarbetet fortsätter med målet att fler golfklubbar ska bli till hem för biologisk mångfald!

Läs mer om hur din golfbana kan bidra

WWF arbetar för ökat skydd åt skogar

Den svenska skogen är hem för flera pollinerande arter – som vildbin, blomflugor och fjärilar – de trivs i gamla, artrika skogar med gott om blommor, död ved och solljus. Men den biologiska mångfalden i skogen är idag hotad.

Över 2 000 skogslevande arter i Sverige är idag rödlistade. En viktig orsak är att gamla naturskogar med variation av lövträd, död ved och öppna gläntor har minskat kraftigt. Idag finns bara små rester kvar.

Bakgrunden är det moderna skogsbruket, som växte fram i slutet av 1800-talet och haft som mål att skapa god ekonomi och hög virkesproduktion. I praktiken innebär det markberedning, plantering, röjning, gallring och slutavverkning – ett intensifierat brukande där naturvärden ofta får stå tillbaka.

WWF vill se en hållbar skogspolitik

Om vi vill bevara biologiskt rika och fungerande skogsekosystem måste politiken förändras. Det är avgörande för skogens arter, men också för klimatet, samhället i stort och en långsiktigt hållbar skogsindustri.

Morgondagens skogsbruk behöver uppfylla flera mål samtidigt – som att bevara biologisk mångfald, säkra rent vatten, stärka skogens motståndskraft mot klimatförändringar och värna sociala och kulturella värden. Det kräver ett nytt sätt att se på skogen – inte bara som virkesåker, utan som ett levande ekosystem.

WWF arbetar för att svensk skogspolitik ska förändras och hållbara ramar införas. Det gör vi genom att:

  • påverka regeringen och politiker
  • delta i myndighetsarbete och referensgrupper
  • stödja WWFs påverkansarbete på EU-nivå
  • följa upp implementeringen av EU-regelverk och strategier i Sverige.

Läs mer om WWF och den svenska skogen

Med initiativet Gör Sverige vildare vill vi på WWF inspirera fler att ge plats åt naturen – i trädgården, på balkongen, i parker och på skolgårdar. Genom enkla åtgärder som att plantera blommande växter, låta en gräsmatta bli vild, sätta upp bihotell eller spara lövhögar, kan vi skapa viktiga livsmiljöer för pollinatörer och andra vilda arter.

Sedan starten 2023 har engagemanget vuxit snabbt:

  • Över 5 500 personer har deltagit
  • Mer än 3,7 miljoner kvadratmeter har registrerats som vilda ytor
  • Många har återkommit år efter år – och inspirerat fler att vara med

Det här kan du göra för att bidra:

Registrera dina kvadratmeter

Vill du vara med och skapa ett vildare Sverige? Oavsett om du har en hel trädgård eller bara en blomlåda – varje vild yta räknas!

Gör Sverige vildare

Mejla kommunen

Kommunerna ha sammanlagt stora stora ytor av gräsmattor av olika slag. Mejla din kommun och be dem att istället låter gräset växa, anlägga små ängar och plantera bivänliga växter. Det kan vara vägkanter, rondeller, eller gräsmattor som idag klipps hårt.
Men gräsmattor är som öknar när det gäller biologisk mångfald!

Vi har skrivit ett färdigt mail som du kan kopiera, skriva under och skicka in till din kommun redan nu!

Ladda ner färdigt mail

Agera med WWF

Pollinering och biologisk mångfald

kotte-nosar-hero-1920×960-1

RÄDDA NATUREN!

Igelkotten, skogsharen och björktrasten… Antalet rödlistade arter ökar. Idag är 4 746 arter i Sverige rödlistade och för nästan hälften av dem är läget så allvarligt att de klassas som hotade. Vårt arbete är viktigare än någonsin.

Bli Naturfadder idag!

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
Fin fröpåse med vilda ängsblommor . Fröerna räcker till 5 vilda kvadratmeter och är speciellt utvalda för att bidra till den biologiska mångfalden och hjälpa våra vilda pollinatörer.
Just nu får du 2025 års ängsfröblandning som tack för att du blir Naturfadder. OBS! Fröpåsen finns endast i begränsad upplaga.
Bli Naturfadder nu

Välj månadsbelopp

Valfritt belopp (minst 50 kr)
Fin fröpåse med vilda ängsblommor . Fröerna räcker till 5 vilda kvadratmeter och är speciellt utvalda för att bidra till den biologiska mångfalden och hjälpa våra vilda pollinatörer.
Just nu får du 2025 års ängsfröblandning som tack för att du blir Naturfadder. OBS! Fröpåsen finns endast i begränsad upplaga.
Bli Naturfadder nu

Dela gärna:

Senast ändrad 14/05/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se